مدیرعامل ابرآروان: حملات سایبری دلیل اختلالات اخیر اینترنت است و زیرساخت در مقابله با آنها ناتوان است
دستگاههای مسئول هیچ توضیحی درباره قطعیهای اخیر اینترنت نمیدهند اما مدیرآروان کلاد میگوید دلیل این قطعیهای مکرر حملات گستردهی سایبری است.
از هفته گذشته اختلالاتی در اینترنت کشور رخ داده که دستگاههای مسئول هیچ توضیحی درباره آن ندادهاند. مدیرعامل آروانکلاد میگوید که اختلالات شدید و پرتکراری که از ابتدای سال شاهدیم، بهدلیل حملات گسترده سایبری رخ داده است و زیرساخت هم توان مقابله با آن را ندارد.
«پویا پیرحسینلو» همبنیانگذار و مدیرعامل ابرآروان (آروانکلاد) درباره دلیل اختلالات شدید اینترنت از ابتدای سال و تجربه قطعیهای مقطعی سه، پنج یا دهدقیقهای در هفته گذشته به «خبرآنلاین» توضیح داد: «فقط وزارت ارتباطات میتواند به شکل یکپارچه شبکه را بررسی کند و علت قاطعانهای برای مشکلات شبکه عنوان کند، اما آنچه ما از ابتدای سال تا امروز دیدهایم، اختلال شدید به دلیل حملات DDoS است که روی اپراتورها و شرکت زیرساخت اتفاق میافتد.»
حمله دیداس یا DDoS نوعی حمله سایبری است که طی آن مهاجم با ارسال حجم سنگینی از ترافیک اینترنتی به سمت هدف خود باعث از کار افتادن و یا ایجاد اختلال در عملکرد عادی آن میشود، درنتیجه کاربران و بازدیدکنندگان برای دسترسی به آن هدف دچار مشکل خواهند شد.
به گفتهی پیرحسینلو این حملات در هفته گذشته هم پرتکرار بوده است: «در هفته گذشته نیز ما شاهد اختلالات جدی بهشکل مقطعی و در مدت زمان ۳ تا ۱۰ دقیقه بودیم؛ به این صورت که اختلالات سه دقیقهای، پنج و یا ده دقیقهای را بهشکل پرتکرار در اپراتورهای مختلف مشاهده کردیم. ظاهراْ دلیل اصلی این اختلالات، انحصار و ناتوانی شرکت زیرساخت برای تامین پهنای باند کافی و Redundant و مقابله با حملات DDoS است.»
دلیل اصلی این اختلالات، انحصار و ناتوانی شرکت زیرساخت برای تامین پهنای باند کافی و مقابله با حملات سایبری است
مدیرعامل ابرآروان با بیان اینکه در سه سال اخیر ظرفیت پهنای باند بینالمللی کشور افزایش پیدا نکرده است، گفت:«محدودیت پهنای باند بینالملل کشور باعث میشود که ناتوانی در برابر حملات DDoS پررنگتر شود و بیشتر به چشم بیاید.»
او همچنین درباره اینکه کاربران گاهوبیگاه هم در سایتهای داخلی و هم در سایتهای خارجی با مشکل مواجه میشوند توضیح داد
وضعیت شبکه پیچیده است. وقتی اختلال روی یک پروایدر وجود دارد، بعضا از خارج به داخل هم این اختلال وجود دارد یا کاربران داخلی که از سرویسهای مختلف استفاده میکنند ممکن است چنین اختلالاتی را جدیتر ببینند. با اینحال، برای بررسی دقیقتر این موضوع به دادهها و گزارشات دقیقتری نیاز است تا بتوانیم بگوییم هر یک از این مشکلات دقیقا مربوط به کدام بخش است.
با اینکه وزارت ارتباطات هر روز درباره پیشرفت فیبر نوری و انجام پروژههای مختلف دراینزمینه خبری جدید میدهد، از نگاه مدیرعامل آروانکلاد، این کار بهتنهای مشکل اینترنت کشور را حل نمیکند: «توسعه فیبر نوری قطعاْ کمک میکند و یکی از موانع ما در افزایش سرعت اینترنت، اختلالات و محدودیت در شبکه “access” است. اینها یک زنجیرهاند و قدرت زنجیره را ضعیفترین حلقه آن مشخص میکند، فیبر نوری به تنهایی نمیتواند مشکل اینترنت را حل کند اما ما در لایه “access” مشکل داریم و فیبر نوری مشکل این لایه را حل میکند.»
به گفتهی او در واقع مشکل موجود آن است که تا الان تعداد کاربرانی که به فیبر نوری متصل شدهاند و توانستند از این شبکه استفاده کنند، بسیار محدود بوده است و «چنین تعداد محدودی در سرانه کل تاثیری ندارد». از طرف دیگر با اینکه توسعه فیبر نوری کار درستی است که باید یکی از اولویتهای کشور باشد، «باید توجه داشت که فیبر نوری به تنهایی مشکل اینترنت در کشور را حل نمیکند».
بزرگترین بحران اینترنت کشور، فیلترینگ افسارگسیخته است
در حالی که با فیلترینگ گسترده، بیشتر کاربران ناچار به استفاده از فیلترشکن شدهاند و امنیت اطلاعات برای آنها به یک دغدغه تبدیل شده است، پیرحسینلو گفت: «صرف استفاده از VPN باعث نمیشود که امنیت کاربر زیر سوال برود. وقتی محدودیت شبکه به قدری گسترده میشود که همه به اجبار از VPN استفاده میکنند، خیلی از کاربران حتی از VPNهای رایگان استفاده میکنند و ممکن است این VPNها بدافزار داشته باشند؛ باید توجه داشت که تجربه و گزارشها نشان میدهند که این بدافزارها واقعا وجود دارند. از طرفی اطلاعاتی نیز که از فروشنده VPN پروکسی میشود، ممکن است در مواردی مورد سواستفاده قرار گیرند. بنابراین این موضوع گسترده است و نمیتوان به طور مستقیم بین آنها رابطه علی و معلولی بیان کرد.»
او با این توضیحات تأکید کرد: «بهطور کلی بزرگترین بحران اینترنت در ایران، فیلترینگ افسارگسیختهای است که در کشور انجام میشود.»
در سه سال گذشته پهنای باند بینالملل افزایش نداشته اما ابعاد حملات سایبری روزبهروز گستردهتر میشود
مدیرعامل ابرآروان در آخر گفت: «حملات DDoS به اپراتورها و زیرساخت کشور اجتنابناپذیر است. اما باید در نظر داشت که انحصار و مشکلات متعدد در شرکت ارتباطات زیرساخت است که باعث تشدید و تأثیر بالای این اختلالات میشود. در سه سال گذشته پهنای باند بینالملل افزایش نداشته، این در صورتی است که ابعاد حملات DDoS روزبهروز گستردهتر میشود و باید به سرعت ظرفیت اینترنت کشور افزایش و زیرساختهای مرتبط، به شکل جدی توانمندتر شوند.»