پاسخهای عجیب هوش مصنوعی گوگل و غولی که توان برطرف کردن مشکل را ندارد
شبکههای اجتماعی پر از نمونههای عجیبی از قابلیت شرح یا چکیده جستجوهای گوگل است. این بخش به نظر چیزهای عجیبی ریختن چسب روی پیتزا تا سنگ خوردن را به کاربران پیشنهاد میدهد. گوگل در تلاش است که پس از عرضه پر دردسر به صورت دستی توضیحات هوش مصنوعی را برای یک سری جستجوها متوقف کند اما آوازه این غول فناوری بار دیگر به دلیل یک ابزار هوش مصنوعی به خطر افتاده است.
وبسایت ورج میگوید که گوگل به شرایط عجیبی دچار شده است. یک سالی از آزمایش چکیدههای هوش مصنوعی گذشته و سوندار پیچای، مدیرعامل گوگل میگوید در این دوره آزمایشی هوش مصنوعی به بیش از یک میلیارد جستجو پاسخ داده است.
اما پیچای همچنین اعلام کرده است که گوگل در همین دوره هزینه پاسخهای هوش مصنوعی را تا ۸۰ درصد کاهش داده است که عوامل اصلی آن «سخت افزار، مهندسی و پیشرفتهای فنی است.» به نظر میرسد که شاید هنوز زمان این سطح از بهینهسازی نرسیده بود.
یکی از بنیانگذاران حوزه هوش مصنوعی که نمیخواست نامش فاش شود به ورچ گفت: «شرکتی که زمانی با چیزهای پیشرفت و با کیفیت شناخته میشد حالا برای خروجی کم کیفیتی نشان میدهد که مورد تمسخر قرار میگیرد.»
گوگل میگوید بخش چکیده هوش مصنوعی این شرکت از «اطلاعات با کیفیت» استفاده میکند. مگهان فارنزورت، در ایمیلی گفت: «بسیاری از نمونههای منتشر شده جستجوهای عجیب هستند و ما شاهد مواردی بودیم که برطرف شدهاند یا ما قادر به بازتولید آن نیستیم.» فارنزورت همچنین تایید کرده است که شرکت برای حذف چکیده هوش مصنوعی درمورد یک سری جستجوها اقدام میکند.
گری مارکوس، متخصص هوش مصنوعی استاد علوم اعصاب در دانشگاه نیویورک، در مصاحبهای با ورج گفت که بسیاری از شرکتهای هوش مصنوعی «رویا میفروشند» و میگویند این فناوری از ۸۰ درصد به ۱۰۰ درصد دقت میرسد. تحقق دقت ۸۰ درصدی اولیه نسبتا کم دردسر است و حجم عظیمی از دادههای انسانی را نیاز دارد اما ۲۰ درصد نهایی بسیار دشوار است. در واقع مارکوس معتقد است که دشوارترین کار همان ۲۰ درصد نهایی است.
او میگوید: «شما در واقع به استدلال نیاز دارید تا تصمیم بگیرید که: آیا این چیز شدنی است؟ آیا منبع معتبر است؟ این کارهایی است که یک حقیقتیاب انسانی انجام میدهد و به هوش مصنوعی عمومی نیاز دارد.»
مارکوس و یان لکان، رئیس هوش مصنوعی شرکت متا، هردو بر این باورند که مدلهای بزرگ زبانی که مغز متفکر سیستمهای هوش مصنوعی امروز از جمله چتبات جمنای و چتجیپیتی را تشکیل می دهند، در نهایت به پیدایش هوش مصنوعی عمومی یا AGI منتهی نخواهند شد.
اما گذشته از اینها گوگل به شرایط دشواری گرفتار شده است. مایکروسافت پیش از گوگل به سراغ هوش مصنوعی در بخش جستجو رفت و اوپنایآی هم طبق گزارشها در حال کار روی یک محصول در حوزه جستجوی است که رقیب مستقیم گوگل میشود. بخش زیادی از نسل جوان نیز برای جستجوهای خود به سراغ شبکههای اجتماعی از جمله تیک تاک میروند.
این شرکت برای رقبات در این شرایط سخت تحت فشار جدی است و همین فشار باعث عرضه این هوش مصنوعیهای پر اشکال میشود. مارکوس اشاره میکند که در اقدامی مشابه شرکت متا نیز در سال ۲۰۲۲ یک سیستم هوش مصنوعی به نام Galactica را منتشر کرد اما مجبور شد به دلیل مشکلات مشابهی آن را از دسترس خارج کند.
گوگل میگوید برنامه بزرگی برای مشکلات چکیدههای هوش مصنوعی دارد اما در حال حاضر شهرت یکی بزرگترین شرکتهای جهان بار دیگر در نتیجه یک محصول هوش مصنوعی به خطر افتاده است و شرایط شرکت خوب نیست.