تاخیر عرضه قابلیتهای هوش مصنوعی اپل به دلیل نگرانی از قوانین اروپا
سازنده آیفون میگوید با توجه به مقررات جدید رقابتی و «ابهاماتی» که در این رابطه وجود دارد، امسال قابلیتهای جدید هوش مصنوعی آیفون را در اروپا عرضه نمیکند.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، اپل به تازگی از قابلیتهای جدید هوش مصنوعی در همکاری با اوپنایآی رونمایی کرد. هوش مصنوعی «Apple Intelligence» به کاربران اجازه میدهد تا کارهای بسیاری مثل جستجو و یا حتی تولید متن و تصویر را به صورت خودکار و با پرامپت انجام دهند. تیم کوک، مدیرعامل اپل، از این خدمت به عنوان «گام بزرگ بعدی» در عصر هوش مصنوعی مولد یاد کرده است.
با این حال شرکت مستقر در کوپرتینو روز جمعه اعلام کرد که با توجه به پیچیدگیهای همخوانی این سیستم با قوانین اتحادیه اروپا، عرضه این قابلیتها در اتحادیه اروپا به تاخیر میافتد. قوانین اتحادیه اروپا باعث شد تا اپل تحولات مهمی را در سیستم عامل iOS، برای کاربران این منطقه، اعمال کند و برای مثال آنها به منابع شخص ثالث برای نصب اپلیکیشن دسترسی دارند.
طبق بیانیه روز جمعه اپل: «به دلیل ابهامات رگولاتوری برآمده از قانون بازارهای دیجیتا، باور نداریم که بتوانیم سه مورد از قابلیتهای جدید- iPhone Mirroring، SharePlay Screen Sharing و Apple Intelligence- را امسال به کاربران اروپایی عرضه کنیم.»
قانون بازارهای دیجیتال یا به اختیار DMA، مهمترین قانون حوزه دیجیتال اتحادیه اروپا است که شرکتهای بزرگ فناوری را ملزم به فراهم کردن شرایط رقابت برای استارتآپهای بومی میکند. از جمله یکی از پیشنیازهای این قانون، پلتفرم بزرگ دیجیتالی را ملزم میکند تا دادههای خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و آنها نمیتوانند خدمات خود را بالاتر از رقبا ردهبندی کنند.
اپل چند ماهی است که بر سر پیروی از همین مقررات به دردسر افتاده است و اتحادیه اروپا در ماه مارس تفحصی را کلید زد تا پیروی این شرکت از قانون رقابت را مورد بررسی قرار دهد.
هوش مصنوعی Apple Intelligence بستهای از مدلهای هوش مصنوعی مولد است و امکاناتی مثل کمک در نگارش، تولید تصویر و ایموجی و دستیار صوتی سیری را فراهم میکند. این قابلیتها به گونهای شخصیسازی شده ارائه میشوند و بیشتر دادههای کاربران به صورت بومی پردازش میشوند و در صورت نیاز به ابر، اپل میگوید این کار را با حفظ حریم خصوصی با استفاده از رایانش ابر خصوصی انجام میدهد.
همچنین همکاری کوپرتینوییها با اوپنایآی نیز اجازه میدهد تا درخواستهای پیچیدهتر در اختیار ChatGPT قرار گیرد و به این طریق ادغام یکی از قدرتمندترین استارتآپهای هوش مصنوعی را در iOS شاهد هستیم. اپل میگوید به دنبال همکاری بیشتر با فعالان دیگری از جمله گوگل و چتبات جمنای آنها است.
اپل امیدوار است که بالاخره این امکانات را در اختیار کاربران اروپایی نیز قرار دهد اما عرضه این قابلیتها به تاخیر میافتاد تا شرکت با عرضه زودهنگام قوانین اتحادیه اروپا را زیر پا نگذارد. قابلیتهای جدید اپل در دیگر بخشهای جهان به همراه تاریخ عرضه رسمی iOS 18 در اختیار کاربران قرار میگیرند.
اپل میگوید کمیسیون اروپا باید درمورد سطح دسترسی مورد نیاز برای طرفین شخص ثالث به قابلیتهای Apple Intellignece و قابلیتهای اشتراکگذاری بین دستگاهها شفافسازی کند. سازنده آیفون از مدتها پیش با انتقاد از DMA میگوید الزامات این قانون با کاهش کنترل شرکت بر اکوسیستم اپل، به خطرات حریم خصوصی منجر میشود.