هوش مصنوعی

June 30, 2024
21:49 یکشنبه، 10ام تیرماه 1403
کد خبر: 168990

اهورا، نخستین اپراتور هوش مصنوعی کشور شد

منبع: Digiato

مراسم رونمایی از «اهورا»، اولین اپراتور خصوصی تأمین‌کننده خدمات زیرساخت هوش مصنوعی ایران، در نخستین روز از بیست‌وهفتمین نمایشگاه «الکامپ» برگزار شد. اپراتور اهورا در آغاز فعالیت خود ۸ سرویس و ۱۰ سخت‌افزار مرتبط با هوش مصنوعی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

در مراسم رونمایی از این اپراتور، «سیدحمید نجم‌آبادی»، معاون دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست‌جمهوری، «حمید حیدری»، مسئول حکمرانی و سیاست‌گذاری هوش مصنوعی مرکز تحول و پیشرفت ریاست‌جمهوری، «محمد موسی‌زاده موسوی»، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی فناوری‌های نوظهور دیجیتال، «محمد مظفری»، معاون فنی هلدینگ «گرین‌وب»، و «نرگس محمدی‌نژاد»، مدیرعامل شرکت «ایران‌جی‌پی‌یو»، حضور داشتند.

اپراتور اهورا را هلدینگ دانش‌بنیان «گرین‌وب» و مجموعه نوآور «ایران‌جی‌پی‌یو» طراحی و ارائه کرده‌اند. اهورا تمامی خدمات زیرساختی و فنی موردنیاز را در اختیار متقاضیان زیرساخت هوش مصنوعی قرار می‌دهد و بستر لازم را برای تسریع حرکت کشور در مسیر فناوری‌های نوظهور فراهم می‌کند.

نجم‌آبادی با اشاره به فراگیری هوش مصنوعی در تمام جهان، درباره وضعیت ایران توضیح داد: «در ایران همت جدی برای پرداختن به هوش مصنوعی وجود دارد اما فاصله بسیار زیادی با کشورهای پیشرو این حوزه داریم که می‌توان آن را جبران کرد.» او ابراز امیدواری کرد که ایران با سیاست‌های دولت بتواند در ۱۰ سال آینده میان ۱۰ کشور اول حوزه هوش مصنوعی قرار بگیرد.

معاون دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست‌جمهوری از حمایت جدی این معاونت از شرکت‌های بخش خصوصی فعال این حوزه برای رسیدن به اهداف مدنظر خبر داد.

مسئول حکمرانی و سیاست‌گذاری هوش مصنوعی مرکز تحول و پیشرفت ریاست‌جمهوری نیز درباره نیازها و توسعه و کاربرد هوش مصنوعی گفت: «برخی از چالش‌ها به زیرساخت‌های هوش مصنوعی برمی‌گردد و محصولاتی مثل اپراتور اهورا می‌توانند این چالش‌ها را برطرف کنند.»

حیدری با اشاره به همکاری مؤثر ستاد هوش مصنوعی، معاونت علمی ریاست‌جمهوری و شرکت‌هایی که خدمات زیرساخت ارائه می‌دهند، درباره تداوم و تقویت این همکاری‌ها ابراز امیدواری کرد.

در ادامه، مدیرعامل صندوق فناوری‌های نوظهور دیجیتال به این مسئله پرداخت که برخلاف برخی اختلاف نظرها درباره تعدادی از فناوری‌ها، خوشبختانه همه به این نتیجه رسیده‌اند که ظرفیت هوش مصنوعی بسیار بالاست و راهی جز حضور فعال در این عرصه وجود ندارد. موسی‌زاده اپراتور اهورا را نمونه‌‌ای از برنامه‌های موفق اجراشده برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های هوش مصنوعی برشمرد و حمایت از این نوع سرویس‌ها و خدمات را مهم و نتیجه‌بخش ارزیابی کرد.

وی افزود: «چند سالی است که در این حوزه فعالیت می‌کنیم و به این نتیجه رسیده‌ایم که توسعه زیرساخت‌های کلیدی هوش مصنوعی برای کسب‌وکارها اولویتی جدی است و به‌اندازه توسعه بازار اهمیت دارد.»

گردهمایی زیرساخت‌های هوش مصنوعی در اهورا

مظفری، معاون فنی گرین‌وب، هم درباره چگونگی شکل‌گیری ایده ورود این هلدینگ به صنعت هوش مصنوعی گفت: «از حدود سال ۱۳۹۷ ما در گرین‌وب مدل ساردینی را پیاده کردیم و صورت‌مسئله ما این بود که مگاپروژه‌هایی ایجاد کنیم که شرکت‌های دانش‌بنیان و کسب‌وکار‌های کوچک را به هم وصل می‌کند. براین‌اساس اولویت گرین‌تک حوزه خدمات حرفه‌ای هوش مصنوعی، امنیت اطلاعات و هوشمندسازی شهری تعیین شد و ما در راستای این اولویت‌ها به‌دنبال تیم‌های قوی و مگاپروژه‌ها رفتیم.»

به گفته مظفری، یکی از نخستین اقدامات گرین‌وب ارائه سرویس‌های ابری در زمینه زیرساخت هوش مصنوعی در سال ۱۳۹۸ بود که در بخش خدمات ابری ایران‌سرور عرضه شد. پس‌ازآن تیم‌ها و صورت‌مسئله‌های جدیدی اضافه شدند؛ به‌ویژه در زمینه انقلاب صنعتی چهارم که بنگاه‌های اقتصادی بزرگ سنتی با آن روبه‌رو هستند.

او تصریح کرد سرویس‌هایی که در اپراتور اهورا عرضه می‌شود، مجموعه‌ای از سرویس‌های ابری فعال است که در قالب یک مجموعه گردآوری شده تا در کنار هم صورت‌مسئله‌های بزرگ را حل کنند. معاون فنی گرین‌وب برای همکاری با تیم‌های جدید در این اپراتور هم اعلام آمادگی کرد.

اپراتور متکلم واحد نیست
محمدی‌نژاد، مدیرعامل «ایران‌جی‌پی‌یو»، با اشاره به اینکه اگر نتوانیم از هوش مصنوعی به‌جای کالایی کاربردی استفاده کنیم، به کالایی لوکس تبدیل می‌شود، وی افزود: «ما برای گسترش بازار هوش مصنوعی در ایران و توسعه اقتصاد دیجیتال به‌عنوان اولین اپراتور خصوصی هوش مصنوعی، زیرساخت‌های هوش مصنوعی را فراهم کرده‌ایم.»

او دو دغدغه جدی در زمینه هوش مصنوعی در ایران را مسئله زیرساخت‌های هوش مصنوعی و تنوع‌ دیتاسیت‌ها عنوان کرد و گفت: «سعی کردیم در سه لایه زیرساخت، سرویس و پلتفرم، خدمات متنوعی ارائه دهیم.»

مدیرعامل «ایران‌جی‌پی‌یو» افزود: «از نظر ما اپراتور متکلم واحد نیست بلکه مجموعه‌ای از واحدها، شرکت‌ها و افراد را تشکیل می‌دهد. هدف ما این بود که نیاز شرکت‌ها، محققان و اشخاص دیگر را در هر سه لایه پوشش بدهیم. در همین راستا، هشت سرویس در اهورا راه‌اندازی شد و بیش از ۱۰ مدل سخت‌افزار gpu به‌روز را فراهم کرده‌ایم.»

ازجمله سرویس‌های ارائه‌شده در اهورا می‌توان به AI-Serverless و AI-Storage اشاره کرد.

محمدی‌نژاد در پایان گفت: «امیدواریم بتوانیم با خدمات و سرویس‌هایی که در اپراتور اهورا ارائه می‌کنیم، به توسعه صنعت هوش مصنوعی و رشد اقتصاد دیجیتال کشور کمک کنیم.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.