بانکداری و پرداخت الکترونیک

فناوری اطلاعات

July 3, 2024
12:27 چهارشنبه، 13ام تیرماه 1403
کد خبر: 169191

رگولاتوری اصلی‌ترین مانع در مسیر فعالیت لندتک‌هاست

منبع: Peivast

فعالان حوزه لندتک، قانون‌گذاری را مهم‌ترین مانع در مسیر آن می‌دانند و باور دارند حمایت رگولاتور نیاز اساسی برای رشد این بازار است.

علیرضا هوشمند، عضو هیئت‌مدیره و رئیس کمیسیون لندتک انجمن فین‌تک در پنل «لندتک، پیشران بهبود فراگیری مالی در مسیر توسعه ظرفیت‌های اقتصاد دیجیتال» که در حاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه الکامپ برگزار شد، دسترسی کاربران ایرانی به فراگیری مالی غیربانکی را نسبت به فراگیری مالی بانکی کمتر دانست و گفت: سهم بازار لندتک در جهان ۶۰۰ میلیارد دلار است. در ایران با اینکه بیش از ۸۵ درصد جمعیت ایران دسترسی به خدمات و فراگیری بانکی از جمله پرداخت از حساب را دارند اما دسترسی به فراگیری مالی غیر بانکی خیلی کم است و میزان وامی که توسط لندک‌ها به ایران اعطا می‌شود نزدیک به نیم درصد از تسهیلات خردی است که در شبکه بانکی اعطا می‌شود.

به گفته هوشمند لندتک‌ها موانع دسترسی در خدمات مالی بانک‌ها را کاهش می‌دهند و در مناطق کمتر توسعه یافته و توسعه نیافته، به دلیل دسترسی کمتر مردم به خدمات بانکی ۲۰ درصد از شبکه بانکی وام و اعتبار بیشتری اعطا کرده‌اند.

هوشمند مهم‌ترین مانع لندتک‌ها را بحث قانون‌گذاری و نرخ بهره‌وری دستوری می‌داند. او در این باره گفت: باید جایگاه لندتک‌ها برای توسعه فراگیر مالی نزد رگولاتور این حوزه مورد پذیرش قرار بگیرد چون با این کار ما می‌توانیم دسترسی مردم به خدمات اجتماعی را گسترش بدهیم و هزینه‌ها را کمتر کنیم.

مهدی مومنی، مدیرعامل «ازکی وام»، با مقایسه نسبت تراکنش‌های اعتباری ایران و منطقه گفت: عدد نسبت تراکنش‌های اعتباری در ایران زیر ۲ درصد بوده و ما کلا مفهوم خرید اعتباری نداشتیم. این در حالی است که در کشورهای منطقه این عدد نزدیک به ۳۵ درصد و در کشورهای توسعه یافته جهان ۷۰ درصد است. در همین سه ماهه فصل بهار کمتر از یک دهم درصد از وامی که در کشور عطا شده از بستر لندتک‌ها گذشته و نمود این است که از کشورهای دیگر عقب هستیم.

او تشکیل شبکه اتصال نهادهای مالی به فروشندگان کالا را از نقش‌های اصلی لندتک‌ها دانست و اضافه کرد: نقشی که لندتک‌ها در این چند سال ایفا کرده‌اند ایجاد شبکه‌ای است که در آن مجموعه‌ای از نهادهای مالی به فروشندگان کالا اتصال پیدا کرده‌اند و فروشندگان کالا قبول کرده‌اند که وام بدهند. با کمک لندتک‌ها یک شبکه اعتباری شکل گرفته است که در آن اعتبار کاربر بررسی شده و یک فروشگاه به واسطه یک پلتفرم پرداخت دیرتر را قبول می‌کند و اجازه می‌دهد پرداخت اعتباری شکل بگیرد.

به گفته مومنی این موضوع باعث افزایش فروش ۳۵ درصدی فروشندگان و افزایش مشتریان وفادار شده و در حدود ۵ سال فعالیت لندتک‌ها در ایران، به ایجاد جی‌ان‌بی ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیاردی منجر شده است.

مدیرعامل ازکی وام دستورالعمل‌های بانک مرکزی و محدودیت‌های وزارت صمت را از اصلی‌ترین موانع لندتک‌ها دانست وگفت: این موضوعات که اج آنها از آذر سال گذشته بود باعث شده چند مجموعه لندتکی دیگر فعالیت نکنند و مجموعه‌های دیگر هم فعالیت‌هایشان را به حواشی‌ای ببرند که رگولاتور بر آن دست نگذارد.

هومن امینی، مدیرعامل «دیجی‌پی» در ادامه از منابع در دسترس کسب‌وکارها گفت: تسهیلات تابع منابع در دسترس است و نظام بانکی باید در نظر بگیرد که چقدر می‌خواهد هزینه کند. اگر منابعی که در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌گیرد باید به آنها آستانه تحمل بدهد که بتوانند با بالا بردن قیمت کالاهایشان امکان خرید اعتباری را فراهم کنند. علاوه بر توجه به کسب‌وکارها و مشتریان، استقرار رگولاتوری و همکاری دو طرفه ضروری است.

به گفته امینی اگر فین‌تک و لندتک را بخشی از راه حل دسترسی افراد به منابع نبینیم، این بازار رشد نمی‌کند و برای این کار نیاز به حمایت رگولاتور و وجود دستورالعمل است.

محمدصادق آزادانی، رئیس کمیسیون لندتک مهم‌ترین چالش لندتک‌ها را نظام تعرفه آنها می‌داند و باور دارد تعرفه لندتک‌ها باید به عنوان یک خدمت متمایز از خدمات بانکی ارائه شود. او در این باره گفت: دستورالعمل بانک مرکزی شفاف نیست و محل ابهام است. اگر قرار است لندک‌ها به فعالیت خود ادامه بدهند طبیعتا یک تصمیم حیاتی وجود دارد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.