چین ممکن است بهجای تصاحب TSMC، این شرکت را نابود کند
یکی از تحلیلگران صنعت تراشه نظر متفاوتی درباره تصاحب TSMC بهدست دولت چین دارد.
مؤسسهی Semiconductor Business Intelligence در گزارشی اختصاصی، دیدگاه متفاوتی درزمینهی اهداف چین برای تایوان و TSMC ارائه کرده است. دربارهی وقایعی که درصورت حملهی چین به تایوان رخ میدهد، گمانهزنیهای زیادی وجود دارد که اکثر آنها میگویند تایوان یا ایالات متحده کارخانههای TSMC را نابود خواهند کرد تا چین بر این تأسیسات مهم تسلط پیدا نکند.
بااینحال، کلاوس آشولم، تحلیلگر حوزهی تراشه، دیدگاهی مخالف دارد و میگوید چین نه بهدنبال تصاحب TSMC بلکه در پی نابودی آن است. وی در بخشی از تحلیل خود مینویسد: «چه میشود اگر چین از نابودکردن کارخانههای TSMC و کلیدهای غیرفعالسازی تجهیزات تراشهسازی ASML که باعث بلااستفادهشدن تجهیزات میشود، هراسی نداشته باشد؟»
بخش زیادی از تراشههای پیشرفتهی جهان از تایوان تأمین میشود؛ بنابراین هرگونه درگیری در این منطقه بر عرضهی تراشه تأثیر مستقیم خواهد گذاشت. TSMC و کارخانههای پیشرفتهی تولید تراشهاش منبعی استراتژیک برای آمریکا محسوب میشوند. وزیر بازرگانی این کشور پیشتر گفته بود که تصاحب TSMC بهدست چین، آمریکا را ویران خواهد کرد.
گفته میشود که ایالات متحده درصورت حملهی چین، حاضر است تأسیسات TSMC را نابود کند. درمقابل، TSMC فرایندی برای خودتخریبی از راه دور به اسکنرهای EUV اضافه کرده است که برای تولید تراشههای پیشرفته الزامی هستند.
آمریکا برای محدودکردن پیشرفت چین در صنعت تراشه، تحریمهای مختلفی را اعمال کرده است. بااینحال، شرکتهای چینی نوآوریهای متعددی ارائه کردهاند که وابستگی آنها به منابع غربی را کاهش میدهد.
آشولم میگوید که تایوان و کرهجنوبی بهترتیب ۲۲ و ۲۸ درصد از ظرفیت جهانی تولید تراشه را دراختیار دارند و چین با ۱۲ درصد در رتبهی سوم قرار میگیرد. اگر تایوان و کرهجنوبی از معادله حذف شوند، سهم ۱۲ درصدی چین بهسرعت به حدود یکسوم از ظرفیت تولید جهانی خواهد رسید.
در گزارشی پیشبینی شده است که سهم چین از کل صنعت تراشه با وجود افزایش شدید سرمایهگذاری آمریکا در این صنعت، بهصورت سالانه افزایش پیدا کند. قانون CHIPS باعث شد تا سرمایهگذاری در کارخانههای آمریکایی تولید تراشه به بیشترین میزان در ۲۸ سال گذشته برسد. درمقابل، چین برای پیشبرد برنامههایش میلیاردها دلار در صنایع فناوری خود سرمایهگذاری میکند.
اگر تایوان وارد جنگ شود، تولید تراشه در آمریکا با افت نسبی همراه خواهد شد و شرکتهایی مانند اینتل که خودشان تولیدکنندهی تراشه هستند، سهم بیشتری از بازار بهدست خواهند آورد؛ اما شرکتهایی مانند AMD که فقط طراح تراشه هستند، متحمل ضررهای هنگفتی خواهند شد و زنجیرهی تأمین بهشدت تحتتأثیر قرار خواهد گرفت.