سیستم‌عامل و نرم‌افزار

فناوری اطلاعات

July 26, 2024
15:20 جمعه، 5ام مردادماه 1403
کد خبر: 170599

استفاده از نرم‌افزارهای متن‌باز برای نهادهای دولتی سوئیس اجباری شد

منبع: Zoomit

دولت سوئیس علاوه‌بر الزام آژانس‌های بخش عمومی به استفاده از نرم‌افزارهای متن‌باز، داده‌های دولتی غیرشخصی را نیز منتشر می‌کند.

سوئیس با تصویب قانونی مبنی بر استفاده از نرم‌افزارهای متن‌باز (OSS) در آژانس‌های بخش عمومی، گامی مهم در جهت شفافیت و کارایی عملیات دولتی برداشته است. این اقدام که بخشی از «قانون فدرال درباره‌‌ی استفاده از روش‌های الکترونیکی برای انجام وظایف دولتی» (EMBAG) است، هدف افزایش شفافیت، امنیت و کارایی در عملیات دولتی را دنبال می‌کند.

بر اساس گزارش ZDNet، قانون جدید رویکردی به نام «نهاد عمومی، کد عمومی» را الزامی می‌کند و از آژانس‌های دولتی می‌خواهد در سراسر بخش عمومی از OSS استفاده کنند. این قانون‌گذاری نه تنها استفاده از نرم‌افزارهای اوپن سورس را ترویج می‌کند، بلکه افشای کد منبعِ هر نرم‌افزاری که خود بخش عمومی توسعه داده و نرم‌افزاری که برای آن بخش توسعه‌داده شده را نیز الزامی می‌کند، البته با استثنائاتی برای حقوق شخص ثالث و نگرانی‌های امنیتی.

تعهد دولت سوئیس به راه‌حل‌های متن‌باز بحث تازه‌ای نیست؛ در سال ۲۰۱۱، دادگاه عالی فدرال سوئیس، اپلیکیشن دادگاه خود، Open Justitia را تحت مجوز OSS منتشر کرد؛‌ با‌این‌حال، این اقدام با مخالفت شرکت‌های نرم‌افزاریِ حقوقی مواجه شد و بیش از یک دهه بحث‌های سیاسی و حقوقی را به‌دنبال داشت.

افزون بر الزامات مرتبط با نرم‌افزار‌ها، EMBAG انتشار داده‌های دولتیِ غیرشخصی و غیرحساس برای امنیت کشور را نیز برای عموم الزامی می‌کند؛ انتظار می‌رود این رویکرد دوگانه‌ی هم راستا با اصل Open by default، به‌کارگیری دوباره‌ی نرم‌افزار‌ها و داده‌ها را راحت‌تر کند و در‌عین‌حال، شفافیت حاکمیت را افزایش دهد.

رویکرد سوئیس درباره‌ی موارد یاد‌شده، با دیگر کشورهای اروپایی همسو است؛ به‌عنوان مثال، ژاندارمری ملی فرانسه در بیشتر کامپیوتر‌های خود از لینوکس استفاده می‌کند. در آلمان، ایالت شلسویگ-هولشتاین اخیراً در ۳۰ هزار کامپیوتر، لینوکس و LibreOffice را جایگزین محصولات مایکروسافت کرد.

اتحادیه‌ی اروپا نیز از طریق ابتکاراتی مانند برنامه‌ی نظارت بر نرم‌افزارهای رایگان و متن‌باز (موسوم به FOSSA) از نرم‌افزار‌های متن‌باز حمایت کرده است؛ هرچند نگرانی‌هایی وجود دارد که این اتحادیه، بودجه‌ی یکی از اساسی‌ترین منابع تأمین مالی برای نرم‌افزار‌های متن‌باز را کاهش دهد.

در مقابل کشورهای اروپایی، حمایت از نرم‌افزار‌های متن‌باز در ایالات متحده بسیار محدود‌تر است؛ به‌عنوان مثال، سیاست کد منبعِ فدرال (Federal Source Code Policy) الزام می‌کند که سازمان‌های دولتی، ۲۰ درصد از کدهای اختصاصی خود را به عنوان OSS منتشر کنند. اداره خدمات عمومی (GSA ) نیز سازمان‌هایش را ملزم کرده که تمامی کد‌های منبع‌باز خود را ذکر و منتشر کنند.

تفاوت آمریکا با سوئیس این است که هیچ قانونی، استفاده از نرم‌افزارهای متن‌باز را اجبار نمی‌کند. اگر برنامه‌ی تازه‌ی دولت سوئیس نتایج خوبی کسب کند، می‌تواند به الگویی برای تغییر بیش‌تر در سراسر اروپا و ایالات متحده تبدیل شود.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.