چه برسر تیم بنیانگذار OpenAI آمد؟
چندی پیش با انتشار خبر جدایی جان شولمن از اوپنایآی مشخص شد که از تیم ۱۱ نفره بنیانگذار اوپنایآی، در حال حاضر تنها ۳ نفر در این شرکت باقی ماندهاند. با اینکه نرخ بالای جابجایی کارکنان برای استارتآپها عجیب نیست، اما آنچه به طور ویژه باعث جلب توجه به این استارتآپ شده است، خروج ۳ تن از بنیانگذاران در سال جاری و پس از اخراج یکباره سم آلتمن در نوامبر سال گذشته است.
استارتآپ تحت حمایت مایکروسافت در حال حاضر با ارزشگذاری ۸۶ میلیارد دلاری با دیگر فعالان استارتآپی هوش مصنوعی فاصله زیادی دارد. همین مساله باعث شد تا اخراج یکباره آلتمن در ماه نوامبر ۲۰۲۳ به تیتر اصلی بیشتر خبرگزاریها شود و از ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، تا ایلان ماسک، از اعضای بنیانگذار و منتقد امروز، به مساله ورود کنند.
در نهایت با تحولات اساسی در هیات مدیره سابق سم آلتمن به شرکت بازگشت و بحران به نظر به پایان رسید اما در همین فاصله تعداد بیشتری از اعضای تیم بنیانگذار راهشان را از این شرکت جدا کردند. فردی همچون ماسک که سالها پیش و در سال ۲۰۱۸ از این شرکت جدا شده است به روشنی از اختلاف نظر جدی سخن میگوید اما شولمن به عنوان تازهترین بنیانگذار جدا شده از شرکت میگوید برای دنبال کردن اهداف حرفهای خود دست به چنین کاری زده و اختلافی با تیم مدیریت ندارد. با اینکه بسیاری عدم توجه سم آلتمن و تیمش به بحث امنیت را دلیل این جدایی عنوان میکنند، اما شولمن در گفتههای خود چنین مسالهای را رد کرده است.
بنیانگذاران اوپنایآی چه از سر خصومت تصمیم به ترک گرفته باشند و چه طبق گفته شولمن برای دنبال کردن مسیر حرفهای خود مجبور به ترک شده باشند، همگی بازیگران مهمی در موج هوش مصنوعی و فناوری محسوب میشوند و برخی حتی استارتآپهایی را برای رقابت با شرکت سابق خود راهاندازی کردهاند.
آنهایی که رفتن
جان شولمن
شولمن، پژوهشگر ارشد اوپنایآی که نقش مهمی در توسعه چتبات ChatGPT داشت هفته گذشته خبر جدایی خود را به اطلاع عموم رساند. او مسئولیت اصلاح و تقویت مدل های هوش مصنوعی را برعهده داشت تا این مدلها همراستای با ارزشهای انسانی رفتار کنند (فرایندی که به همسویی معروف است.)
پس از جدایی از اوپنایآی، شولمن جایگاه مشابهی را در آنتروپیک، استارتآپ رقیب اوپنایآی که توسط پژوهشگران سابق این شرکت بنیانگذاری شده است، برعهده میگیرد.
ایلیا سوتسکور
سوتسکور شش ماه پس از آنکه هیات مدیره شرکت رای به اخراج آلتمن داد از سمت خود به عنوان پژوهشگر ارشد اوپنایآی کنارهگیری کرد. او یکی از برجستهترین پژوهشگران عرصه هوش مصنوعی است که چند روز پس از بازگشت آلتمن حمایت خود را از او اعلام کرد.
با این حال در ماههای پس از تحولات ماه نوامبر، سوتسکور از انظار عمومی پنهان شد و در ماه مه اوپنایآی را برای راهاندازی شرکتی به نام Safe Superintelligence ترک کرد.
آندری کارپاتی
کارپاتی یک پژوهشگر تحقیقاتی است که در دانشگاه آکسفورد توسط فیفی لی معروف به «مادرخوانده هوش مصنوعی» آموزش دیده است.
او در سال ۲۰۱۷ اوپنایآی را ترک کرد و به تسلا پیوست. سال ۲۰۲۳ مجدد به اوپنایآی بازگشت اما بار دیگر با هدف راهاندازی شرکت Eureka Labs، استارتآپی که به ساخت دستیارهای کمک آموزشی هوش مصنوعی مشغول است، از شرکت جدا شد.
دورک کینگما
کینگما که روی توسعه الگوریتمهای مدلهای هوش مصنوعی مولد کار میکرد، تابستان سال ۲۰۱۸ اوپنایآی را به مقصد گوگل ترک کرد.
او در گوگل به عنوان رهبر تحقیقات مدلهای بزرگ زبانی و مدلهای تصویر در گوگل برین (Google Brain)، واحد مشتق از دیپمایند، ادامه میدهد.
ایلان ماسک
ماسک که بخش مهمی از سرمایه اولیه اوپنایآی را در اختیار بنیانگذاران گذاشت، سال ۲۰۱۸ و پس از اختلاف نظر با آلتمن درمورد مسیر حرکت شرکت از این استارتآپ جدا شد. ماسک سال گذشته شرکت رقیبی به نام xAI را با هدف پایان دادن به پیشتازی اوپنایآی راهاندازی کرد.
مدیرعامل تسلا،اسپیساکس و مالک اکس همچنین طی چند شکایت آلتمن و اوپنایآی را به فریب و ترغیب او برای سرمایهگذاری روی یک «ماموریت بشردوستانه جعلی» متهم کرده است.
پاملا واگاتا
با اینکه واگاتا در بیانیه راهاندازی اوپنایآی به عنوان یکی از اعضای بنیانگذار ذکر شده است، اما در پروفایل لینکدین او اشارهای به این استارتآپ نمیشود.
او در سال ۲۰۱۶ به عنوان رهبر فنی تیم هوش مصنوعی استرایپ (Stripe) به این شرکت فینتکی پیوست و در سال ۲۰۲۱ نیز شرکت سرمایهگذاری جسورانه Pebblebed را بنیانگذاری کرد.
ویکی چونگ
چونگ که پیش از اوپنآیآی در شرکت Duolingo، ارائه دهنده اپلیکیشن آموزش زبان، فعالیت داشت در سال ۲۰۱۷ برای پوستن به شرکت همسفری Lyft اوپنایآی را ترک کرد.
او در سال ۲۰۲۰ استارتآپ یادگیری ماشینی Gantry را به همراه جاش توبین، دیگر پژوهشگر سابق اوپنایآی، راهاندازی کرد.
ترور بلکول
بلکول یکی از فعالان Y Combinator، شتابدهنده استارتآپی سن فرانسیسکو بود که آلتمن پیش از پیوستن به اوپنایآی آن را رهبری میکرد.
او در سال ۲۰۱۷ از اوپنایآی جدا شد. بلکول که از عاشقان حوزه روباتیک محسوب میشود در حال حاضر در گلاسترشایر انگلستان زندگی میکند.
آنهایی که ماندند
سم آلتمن
با وجود کودتای هیات مدیره در ماه نوامبر، آلتمن همچنان به فعالیت خود به عنوان مدیرعامل اوپنایآی ادامه میدهد. پنج روز پس از اخراج یکباره، آلتمن دوباره به عنوان مدیرعامل به شرکت بازگشت و در همان دوران پنج روزه نیز از حمایت کارمندان و سرمایهگذاران مختلف از جمله مایکروسافت برخوردار بود.
جدایی دیگر چهرههای سرشناس اوپنایآی باعث شده تا او به مهمترین چهره شرکت تبدیل شود و بازآرایی هیات مدیره پس از اخراج چند روزه او نیز قدرت بیشتری را در اختیار آلتمن گذاشت هاست.
وویچ زارمبا
پژوهشگر کامپیوتر لهستانی همچنان به فعالیت خود به عنوان یکی از محققان اوپنایآی ادامه میدهد. او پس از اخراج نا موفق آلتمن از سوی هیات مدیره خواستار استعفای آنها شد و از آلتمن و ماسک خواسته تا جنگ بیهوده خود را کنار بگذارند.
او در ماه مارس در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «خیلی بهتر است اگر انرژی خلاق خود را به جای جنگ روی ساخت آیندهای که رویایش را دارید متمرکز کنید. امیدوارم (هردو) شاد باشید و به آرامش برسید.»
گرگ بروکمن
دانش آموخته MIT و یکی از نزدیک ترین افراد به سم آلتمن و از اعضای بنیانگذار اوپنایآی در حال حاضر به عنوان رئیس هیات مدیره به فعالیت خود ادامه میدهد. او به ترغیب ماسک و آلتمن از شرکت استرایپ جدا شد و جایگاه مدیر ارشد فناوری در اوپنایآی را در اختیار گرفت.
با این حال پس از انتشار خبر جدایی جان شولمن، بروکمن نیز طی پستی اعلام کرد که برای مدتی تا پایان سال جاری (۲۰۲۴) برای استراحت به مرخصی خواهد رفت.