امینت

تلفن همراه

August 11, 2024
17:18 یکشنبه، 21ام مردادماه 1403
کد خبر: 171564

پژوهشگران: حملات دیجیتال به GPS باعث «هک‌شدن زمان» در خطوط هوایی می‌شود

منبع: Zoomit

گزارش‌ها از افزایش چشمگیر حملات فریب GPS و ایجاد اختلال در زمان سیستم‌های هواپیماهای مسافربری خبر می‌دهند.

حملات فریب جی‌پی‌اس (GPS Spoofing) که در آن، هواپیماهای مسافربری به‌دلیل جعل سیگنال‌های ماهواره‌ی موقعیت‌یاب از مسیر اصلی خود منحرف می‌شوند، ابعاد جدید و نگران‌کننده‌ای به خود گرفته است. بر اساس گزارش محققان امنیت سایبری، این حملات اکنون می‌توانند با ایجاد اختلال در زمان، سیستم‌های هواپیما را نیز مختل کنند.

طبق گزارش شرکت مشاوره‌ی هوانوردی OPSGROUP، در ماه‌های اخیر شاهد افزایش ۴۰۰ درصدی حملات فریب GPS به هواپیماهای مسافربری بوده‌ایم. بسیاری از این حملات با استفاده از دستگاه‌های زمینی غیرمجاز GPS، به‌خصوص در مناطقی که درگیری وجود دارد، انجام می‌شود. این دستگاه‌ها با ارسال موقعیت‌های جعلی به فضای اطراف، سعی در سردرگم‌کردن پهپادها یا موشک‌ها دارند.

کن مونرو، مؤسس شرکت امنیت سایبری بریتانیایی Pen Test Partners، در سخنرانی خود در کنفرانس هک DEF CON در لاس‌وگاس گفت: «اغلب تصور می‌کنیم GPS فقط منبع موقعیت‌یابی است، درحالی‌که این سیستم منبع زمان نیز به‌شمار می‌رود. اخیراً گزارش‌هایی دریافت کرده‌ایم که نشان می‌دهد هنگام حملات دیجیتال به GPS، ساعت‌های روی هواپیما با اختلالات عجیب‌وغریبی مواجه شده‌اند.»

موترو در مصاحبه با رویترز به حادثه‌ای اشاره کرد که طی آن، ساعت‌های هواپیمای متعلق به یکی از شرکت‌های هواپیمایی بزرگ غربی، ناگهان چندین سال به جلو جهش پیدا کرد. این اتفاق باعث شد هواپیما دسترسی خود را به سیستم‌های ارتباطی رمزگذاری‌شده‌ی دیجیتال از دست بدهد.

به‌گفته‌ی مونرو، هواپیمای هک‌شده برای چند هفته زمین‌گیر شد تا مهندسان بتوانند به‌صورت دستی سیستم‌های داخلی آن را مجدداً راه‌اندازی کنند. او از ذکر نام شرکت هواپیمایی و نوع هواپیمای مذکور خودداری کرد.

شرکت هواپیمایی فنلاند (Finnair) در ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۳) به‌دلیل حملات فریب GPS به‌طور موقت پروازهای خود را به شهر تارتو در شرق استونی متوقف کرد. استونی منبع این حملات را روسیه اعلام کرد.

سیستم موقعیت‌یاب جهانی (GPS) تا حد زیادی جایگزین تجهیزات زمینی گران‌قیمتی شده است که با ارسال امواج رادیویی، هواپیماها را هنگام فرود هدایت می‌کردند.

مسدود‌کردن یا جعل سیگنال‌های GPS با استفاده از قطعات نسبتاً ارزان که به‌راحتی دردسترس همه قرار دارند انجام می‌شود و حتی با دانش فنی محدود امکان‌پذیر است.

مونرو به رویترز گفت: «حملات دیجیتال به GPS به سقوط هواپیما منجر نمی‌شوند، اما می‌توانند سردرگمی‌ ایجاد کنند. این اختلالات می‌توانند زمینه را برای رخ‌دادن رویدادهای پشت‌سرهم فراهم کنند؛ جایی‌ که اتفاق کوچکی رخ می‌دهد، سپس اتفاق کوچک دیگری و در نهایت به رویداد جدی و بزرگ منجر می‌شود.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.