اینترنت و شبکه

تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

August 20, 2024
9:37 سه شنبه، 30ام مردادماه 1403
کد خبر: 172187

فیلترینگ و کمبود سرمایه، بزرگ‌ترین موانع رشد فضاهای کار اشتراکی

منبع: Digiato

انجمن فضاهای کار اشتراکی در ایران گزارش جامعی از وضعیت این فضاها در ایران منتشر کرده است. این گزارش نشان می‌دهد فیلترینگ و مشکلات کمبود سرمایه، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی فضاهای کار اشتراکی در ایران است.

براساس این گزارش، حدود ۶۵ درصد افرادی که از فضاهای کار اشتراکی استفاده می‌کنند، ماهانه تا ۴۰۰ هزار تومان هزینه فیلترشکن پرداخت می‌کنند تا بتوانند به اینترنت آزاد دسترسی داشته باشند. علاوه‌براین، نتایج این گزارش حاکی از آن است که نیمی از مشتریان فضاهای کار اشتراکی قصد مهاجرت دارند.

تمایل کم کاربران به عضویت سالانه

براساس این گزارش، اکثر فضاهای کار اشتراکی در کشورمان مساحتی بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ مترمربع دارند و در وهله دوم، فضاهای بزرگ با ۱۵۰۰ الی ۲۰۰۰ مترمربع، بیشترین مساحت را در اختیار دارند. ۲۹ درصد این فضاها میزبان ۱۰۰ الی ۲۰۰ نفر هستند و فضاهای کاری که ۲۰۰ الی ۴۰۰ نفر را در خود جا می‌دهند، سهمی ۲۳ درصدی دارند.

جالب این است که بیشتر افراد برای استفاده از این فضاها عضویت ماهانه را انتخاب می‌کنند و فقط ۱۲ درصد افراد ترجیح می‌دهند با خرید عضویت سالانه، از تخفیف‌های احتمالی بهره‌مند شوند.

از نظر درآمدزایی، اجاره ماهانه صندلی‌های اختصاصی سهم عمده‌ای از درآمد فضاهای کار اشتراکی را به خود اختصاص داده است. به‌طور متوسط، هزینه ماهانه هر صندلی بین ۳.۵ تا ۴.۵ میلیون تومان است. این رقم برای تعرفه روزانه در ۵۰ درصد مواقع رقمی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است. نکته جالب این‌جاست که ۷۲ درصد درآمد این مراکز از رزرو ماهانه صندلی‌ها به دست می‌آید و اجاره دفاتر و صندلی اختصاصی به‌ترتیب سهمی ۶۴ درصدی و ۱۱ درصدی از درآمد محل کارهای اشتراکی را تأمین می‌کنند.

کمبود سرمایه مانع اصلی توسعه
یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی که رشد فضاهای کار اشتراکی در ایران را با مشکل مواجه کرده، کمبود سرمایه و نبود سرمایه‌گذاران مناسب است. بررسی‌ها نشان می‌دهد اغلب این فضاها توانسته‌اند بین ۳ تا ۱۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری جذب کنند اما این مقدار برای توسعه و گسترش آن‌ها کافی نیست.


صاحبان و مدیران این فضاها نیز بر این باورند که جذب سرمایه‌گذاران حرفه‌ای و آشنا به این حوزه، یکی از سخت‌ترین چالش‌های آن‌هاست.

همان‌طور که پیشتر نیز اشاره شد، فیلترینگ اینترنت و مشکلات مرتبط با آن بزرگ‌ترین چالش زیرساختی فضاهای کار اشتراکی در ایران به حساب می‌آید. حدود ۶۵ درصد افرادی که از این فضاها استفاده می‌کنند، ماهانه تا ۴۰۰ هزار تومان هزینه فیلترشکن پرداخت می‌کنند تا بتوانند به اینترنت آزاد دسترسی داشته باشند.

تمایل زیاد کاربران فضاهای کار اشتراکی به مشارکت
مردان 2 برابر بیشتر از زنان در فضاهای کار اشتراکی حضور دارند. اکثریت کاربران این فضاها (۶۷ درصد) مجرد هستند و فقط ۳۳ درصد متأهل‌اند. بیشتر کاربران بین ۲۵ تا ۳۴ سال سن دارند. نسل زد نیز حدود ۲ درصد کاربران را تشکیل می‌دهند. افراد بالای ۴۴ سال کم‌ترین سهم را در جمعیت کاربران دارند.


بیش از نیمی از افرادی که از فضاهای کار اشتراکی استفاده می‌کنند، قصد مهاجرت از ایران را دارند. ۱۱ درصد این افراد نیز درحال‌حاضر در مراحل مختلف مهاجرت قرار دارند.

تهران قطب فضاهای کار اشتراکی در ایران
گزارش سالانه انجمن فضاهای کار اشتراکی نشان می‌دهد تهران مرکز اصلی این فضاها در ایران شناخته می‌شود. حدود ۶۸ درصد کل فضاهای کار اشتراکی کشور در استان تهران مستقرند. پس از تهران، استان‌های اصفهان، همدان و کردستان به‌ترتیب بیشترین تعداد این فضاها را دارند.


اکثر افرادی که از فضاهای کار اشتراکی استفاده می‌کنند، مدرک کارشناسی یا کارشناسی‌ارشد دارند و اغلب آن‌ها از دانشگاه‌های دولتی فارغ‌التحصیل شده‌اند. برنامه‌نویسی و دیجیتال مارکتینگ از شغل‌های پرطرفدار میان کاربران این فضاها به شمار می‌روند.

پلتفرمی برای کسب‌وکارها در مراحل مختلف رشد
این فضاها صرفاً برای تیم‌های استارت‌آپی در مراحل اولیه رشد مناسب نیستند. بسیاری از فریلنسرها و تیم‌های استارت‌آپی که در این فضاها مستقرند، درآمد ماهانه قابل‌توجهی دارند. ۱۶ درصد فریلنسرها و ۳۵ درصد تیم‌های استارت‌آپی درآمدی بیشتر از ۴۵ میلیون تومان در ماه دارند. همچنین ۳۴ درصد این افراد درآمدی بین ۳۰ تا ۴۵ میلیون تومان دارند.

این گزارش نشان می‌دهد فضاهای کار اشتراکی پلتفرمی برای کسب‌وکارهایی در مراحل مختلف رشد هستند. بیشتر استارت‌آپ‌هایی که در این فضاها مستقرند، در مراحل اولیه رشد قرار دارند اما ۱۶ درصد تیم‌ها در مرحله پایانی رشد تکاملی خود قرار دارند. به‌ عبارت دیگر، حتی تیم‌های بزرگ و باتجربه نیز از مزایای این فضاها بهره‌مند می‌شوند.


پارادایس هاب، پیشتاز بازار فضاهای کار اشتراکی در ایران
پارادایس هاب با بیش از ۲۶ درصد سهم بازار، محبوب‌ترین و پرطرفدارترین مرکز کار اشتراکی در ایران است. «زاویه» با حدود ۱۰ درصد و «هفت‌وهشت» نیز با سهمی مشابه، در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

برخلاف تصور عموم، بازاریابی در این صنعت بیشتر سنتی و از طریق معرفی دهان به دهان انجام می‌شود. حدود ۴۴ درصد افراد از طریق دوستان و آشنایانشان با فضاهای کار اشتراکی آشنا شده‌اند.

درآمد فضاهای کار اشتراکی بسیار متنوع است. حدود نیمی از این فضاها ماهانه حدود ۲۰۰ میلیون تومان درآمد دارند. بااینحال فضاهای بزرگ‌تر می‌توانند به درآمدی بیش از ۹۰۰ میلیون تومان در ماه برسند، حتی ۱۷ درصد آن‌ها درآمد میلیاردی دارند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.