پیشنهاد ایران به بریکس برای خروج اینترنت از انحصار غرب
نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران به کشورهای مستقل برای همکاری در زمینه جایگزینی زیرساختهای جدید و تحریمناپذیر با اینترنت و سختافزارها، سامانهها و پلتفرمهای آمریکایی را خواستار شد.
به گزارش ایرنا، علی اکبر احمدیان که در جمع مقامات عالیرتبه امنیتی کشورهای عضو بریکس در سنپترزبورگ سخن میگفت، با انتقاد از رویکرد آمریکا و متحدان این کشور در تضعیف حاکمیت ملی کشورهای مستقل با استفاده از انواع فناوریها از جمله فناوری ارتباطات سایبری و شبکههای اجتماعی، اقدام عملی کشورهای عضو بریکس را در مقابله با این رویکرد خواستار شد.
وی تصریح کرد: از مهمترین چالشها در حوزه امنیت فناوری و سایبری انحصار اینترنت سختافزارهای حیاتی و برخی نرم افزارها و سخت افزارها، سامانه ها و پلتفرمهای اینترنتی غربی خصوصاً آمریکایی است که باید برای آن چارهاندیشی کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی، همکاری در زمینه هوش مصنوعی را نیز از چارچوبهای مناسب همکاری مشترک بین کشورهای عضو بریکس و دیگر کشورهای مستقل یاد کرد.
وی در ادامه با اشاره به وجود شکاف دیجیتال و فقدان پیوند زیرساختهای فناوری بین کشورهای عضو بریکس بر اهمیت همکاریهای این کشورها برای ایجاد پلتفرمهای مشترک تأکید کرد.
بیم تهدیدات سایبری
رئیس هیأت ایرانی در اجلاس مقامات عالیرتبه بریکس تصریح کرد: از مهمترین تهدیدات امنیتی معاصر در عرصه بینالمللی، امنیت اطلاعات خصوصاً در فضای سایبری است که در این حوزه نیز بیم بهرهبرداری عناصر و گروههای تروریست بهشدت وجود دارد.
وی تصریح کرد: ما هشدار میدهیم که تروریسم سایبری ازجمله تهدیدات آیندهی همهی ما خواهد بود و حل آن نیازمند همکاری و مشارکت جمعی اعضای بریکس و سایر کشورهاست بهخصوص که جنبههای روانی تروریسم سایبری میتواند مخربتر از تروریسم در فضای واقعی باشد. زیرا میتواند امنیت فردی، امنیت اجتماعی، امنیت اقتصادی، امنیت فرهنگی و حتی امنیت ملی کشورها را با مخاطره جدی مواجه نماید.
احمدیان گفت: تروریستها از شبکههای اجتماعی با پیام رسانهای برای جذب نیرو با هماهنگی عملیاتی و میدانی بهره میگیرند و بدون نیاز به حضور فیزیکی در محل جرم نقل و انتقالات مالی آنها با رمزارزها و از طریق بلاک چین تسهیل شده است.
وی یادآور شد: اکنون مرز بین صحنه نبرد و عرصه زندگی عادی شهروندان از بین رفته و یک دوگانه بین امنیت جامعه و حفظ حریم خصوصی شکلگرفته است که این وضعیت تأمین امنیت شهروندان و امنیت ملی همهی ما را پیچیده کرده و ضرورت همکاری جمعی اعضای بریکس را دو صدچندان میکند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست نمایندگان عالیرتبه امنیتی کشورهای بریکس همچنین پیشنهاد تأسیس ساختار امنیتی مختص بریکس با عنوان «کمیسیون امنیت بریکس» و تعریف سازوکارهای همکاری مشترک در حوزههای صلح و امنیت بینالملل را برای مقابله با تهدیدات مشترک جهانی ارائه کرد.
نشست مقامات عالی رتبه امنیتی کشورهای عضو بریکس روز چهارشنبه با حضور دکتر علی اکبر احمدیان نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در سنپترزبورگ روسیه برگزار شد.
علاوه بر ایران، مقامات برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، امارات متحده عربی و اتیوپی به عنوان اعضای گروه بریکس در این نشست سهروزه شرکت کردهاند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی روز سهشنبه در نخستین روز سفر خود با دبیر شورای امنیت ملی روسیه، دستیار ویژه پوتین در همکاریهای بینالمللی، معاون نخستوزیر صربستان و وزیر ریاست جمهوری آفریقای جنوبی درباره ارتقای همکاریهای دوجانبه و چندجانبه در سطح بینالمللی گفت و گو کرد.
وی همچنین روز چهارشنبه با دستیار ویژه رئیسجمهور برزیل و همچنین مشاور امنیت ملی هندوستان به صورت دوجانبه دیدار داشت.
این اجلاس روز پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ به کار خود پایان میدهد.
درباره بریکس
سنگ بنای گروه اقتصادهای نوظهور در سال ۲۰۰۶ میلادی، در حاشیه شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک نهاده شد.
در سال ۲۰۰۹، نخستین اجلاس سران چهار کشور “بریک” (برزیل، روسیه، هند و چین) در یکاترینبورگ (روسیه) برگزار شد که آنها در بیانیه مشترک نهایی، توافق کردند که گفتوگوها و همکاریهای منسجم، فعال، عملگرا، باز و شفاف را نه تنها به نفع کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور، بلکه برای ایجاد نظم جهانی هماهنگ که صلح پایدار و مشترک را تضمین میکند، توسعه دهند.
با الحاق جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱، حرف س – “S” – (ابتدای نام South Africa ) به “بریک” اضافه شد.
در اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی در تابستان ۱۴۰۲، سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که اعضای این گروه (متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تصمیم گرفته اند از آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات برای عضویت کامل بریکس دعوت کنند. رئیسجمهوری جدید آرژانتین پس از آن اعلام کرد که کشورش به این گروه نمیپیوندد. سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه که کشورش ریاست گروه بریکس را برعهده دارد، در پاسخ به پرسشی در این باره گفت: ما دعوت از آرژانتین را لغو نمی کنیم، این دعوت باقی می ماند. خواهیم دید که توسعه بیشتر بریکس چگونه پیش می رود و همکاران آرژانتینی ما درباره این موضوع چه نتیجه گیری خواهند کرد.
کشور روسیه به عنوان رئیس دوره ای گروه بریکس در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۵۰ رویداد را در این چارچوب برنامه ریزی کرده است.
در میان اعضای جدید، مشارکت عربستان سعودی در رویدادهای بریکس کمرنگ بوده است. به گفته کنستانتین کاساچف نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه، ریاض همچنان در حال بررسی مشارکت در گروه بریکس است.