هوش مصنوعی

September 14, 2024
17:07 شنبه، 24ام شهریورماه 1403
کد خبر: 173619

الگوهای جدید openAI؛ صنایع مختلف را متحول می‌کنند: هوش مصنوعی انسانی‌تر شد

دنیای اقتصاد : همان‌طور که احتمالا بسیاری از ما انتظار داشتیم، هوش مصنوعی با چنان سرعتی در حال پیشرفت‌ است که حالا تعجبی ندارد که به بخش‌های منطقی و هوشمندتر هم وارد شده و شکلی انسانی‌تر به خود بگیرد. شاید زمانی که خبر آمد «توت‌فرنگی اوپن‌ای‌آی در پاییز می‌رسد» به خوبی نمی‌دانستیم چه پدیده‌ای در انتظار ماست.

حالا اما شرکت اوپن‌ای‌آی در روز پنج‌شنبه رسما اعلام کرده است که مشغول راه‌اندازی الگوهای هوش مصنوعی توت‌فرنگی (Strawberry) است که برای پاسخ به مشکلات و سوالات سخت‌تر و پیچیده‌تر طراحی شده‌اند، توانایی حل کردن مسائل ریاضی را دارند که هرگز با آنها سر و کار نداشته‌اند و حتی امکان انجام وظایف سطح بالایی مانند توسعه راهبردهای بازاریابی و حل کردن پازل کلمات پیچیده را دارند. با این همه اما موضوع تامل‌برانگیز، توانایی تعقل و استدلال این الگوهای جدید هوش مصنوعی با شباهتی بسیار زیاد به انسان است.

توت‌فرنگی هوشمند
شرکت اوپن‌ای‌آی اعلام کرده است که در حال راه‌اندازی الگوهای جدید هوش مصنوعی است که با صرف زمان بیشتر، برای پردازش پاسخ‌های پرسش‌های پیچیده و حل مشکلات سخت طراحی شده‌اند. الگوهای موسوم به توت‌فرنگی می‌توانند مشکلات پیچیده را به مراحل منطقی کوچک‌تر تقسیم کنند و این کاری است که سایر الگوهای هوش مصنوعی در آن دچار مشکل می‌شوند. اوپن‌ای‌آی در یک پست وبلاگی اعلام کرد که این الگوهای جدید هوش مصنوعی توانایی استدلال در انجام وظایف پیچیده را دارند و نسبت به الگوهای قبلی می‌توانند مشکلات چالش‌برانگیزتری را در علوم، کدنویسی و ریاضیات حل کنند.

شرکت اوپن‌ای‌آی از نام رمز توت‌فرنگی برای اشاره به این پروژه داخلی استفاده کرد، در حالی که الگوهای اعلام شده در روز پنج‌شنبه را o۱ و o۱-mini نامید. طبق اعلام این شرکت، o۱ از روز پنج‌شنبه در چت‌جی‌پی‌تی و API آن در دسترس خواهد بود. چت‌جی‌پی‌تی برای تشخیص اینکه کلمه توت‌فرنگی شامل سه مورد از حرف R است، به تکاپو افتاده است. نوام براون، یکی از محققان شرکت اوپن‌ای‌آی که روی بهبود توانایی استدلال در الگوهای هوش مصنوعی این شرکت متمرکز بوده است، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس تایید کرد که این الگوها مشابه پروژه توت فرنگی هستند. او در این مورد نوشته است: «بسیار خوشحالم که نتیجه تمام تلاش‌هایمان در اوپن‌ای‌آی برای ایجاد الگوهای هوش مصنوعی با قابلیت استدلال به شکل واقعا کلی را با شما به اشتراک بگذارم.»

عملکرد بهتر در ریاضیات و کدنویسی
اوپن‌ای‌آی در این پست وبلاگ اعلام کرد که الگوی o۱ در آزمون مقدماتی المپیاد بین‌المللی ریاضیات با امتیاز ۸۳ درصد نسبت به الگوی قبلی خود یعنی GPT-۴o با امتیاز ۱۳ درصد، عملکرد بسیار بهتری داشته است. به گفته این شرکت، این الگوی هوش مصنوعی جدید همچنین عملکرد خود در پاسخگویی به سوالات برنامه‌نویسی رقابتی را بهبود بخشیده و در یک سنجه مربوط به سوالات علمی از دقت سطح انسانی با درجه تحصیلی دکترا هم فراتر رفته است.

نوام براون، یکی از محققان شرکت اوپن‌ای‌آی، در این مورد گفت که این الگوها توانستند امتیازات را با ترکیب تکنیکی به نام استدلال «زنجیره‌ای از فکر» به دست بیاورند که شامل تقسیم کردن مسائل پیچیده به مراحل منطقی کوچک‌تر است. همچنین محققان متذکر شده‌اند که عملکرد الگوی هوش مصنوعی در مسائل پیچیده، زمانی بهبود پیدا می‌کند که از این رویکرد به عنوان یک تکنیک تحریک‌کننده استفاده شود. اوپن‌ای‌آی در پست وبلاگ خود ادعا کرد که این شرکت حالا این قابلیت را خودکار کرده است تا این الگوهای هوش مصنوعی جدید بتوانند به صورت مستقل و بدون درخواست کاربر، مشکلات را برطرف کنند. اوپن‌ای‌آی در این پست وبلاگی اعلام کرد: «ما به این الگوها آموزش دادیم تا قبل از پاسخگویی، زمان بیشتری را صرف فکر کردن در مورد مشکلات کنند؛ درست مانند یک انسان. این الگوها از طریق آموزش یاد می‌گیرند که فرآیند تفکر خود را اصلاح کنند، استراتژی‌های مختلف را امتحان کنند و اشتباهات خود را تشخیص بدهند.»

اوپن‌ای‌آی پیش‌بینی می‌کند که این الگوی هوش مصنوعی جدید بتواند کاربردهای متنوع و بسیار مفیدی برای محققان بخش‌های پزشکی و درمان در جهت حاشیه‌نویسی داده‌های مربوط به توالی سلولی، فیزیکدانان برای تولید فرمول‌های ریاضی و همچنین توسعه‌دهندگان نرم‌افزار داشته باشد. سیستم‌های هوش مصنوعی فعلی اگرچه نسخه‌های جذاب‌تری نسبت به نسخه‌های قدیمی هستند، اما به‌ جای آنکه واقعا به سوالی فکر کنند، از طریق آمار پاسخ‌ها را ایجاد می‌کنند؛ به این معنی که کمتر از آنچه به نظر می‌رسد هوشمند هستند.

این شرکت ادعا می‌کند که با استفاده از الگوی هوش مصنوعی o۱، نوع جدیدی از الگوی هوش مصنوعی پا به عرصه می‌گذارد که برای درگیر شدن در حل مسائل پیچیده و تفکر منطقی طراحی شده است. این الگو به‌طور مشابهی با دانشجویان دکترا در وظایف چالش‌برانگیز در فیزیک، شیمی و زیست‌شناسی رقابت می‌کند و حتی در ریاضیات و کدنویسی برتری دارد. با این حال، الگوی جدید دارای قابلیت‌هایی مانند مرور وب یا امکان آپلود فایل‌ها و تصاویر نیست و در مقایسه با GPT-۴o، در پردازش بسیار کندتر است. o۱ زمان بیشتری برای بررسی خروجی‌های خود نیاز دارد و هنوز در مرحله اولیه است و اوپن‌ای‌آی آن را پیش‌نمایش می‌نامد و از روز پنج‌شنبه با محدودیت‌هایی در مورد تعداد سوالاتی که می‌توان در هفته از آن پرسید و تنها برای مشتریانی که اشتراک تهیه می‌کنند، در دسترس قرار گرفته است. علاوه بر این‌ها، اوپن‌ای‌آی در حال راه‌اندازی نسخه o۱-mini است که طبق اعلام این شرکت به‌طور ویژه برای کدنویسی طراحی شده و در روزهای آینده به‌طور رایگان عرضه خواهد شد.

 

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.