جمعآوری ۳ “پتابایت” دادههای ماهوارهای توسط سایت ورامین
رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح از دریافت دادههای ماهوارهای از سال ۱۳۸۱ در سایت سپهر ورامین خبر داد و گفت: این سایت تاکنون حدود ۳ پتابایت دادههای تصویری ماهوارهای جمعآوری کرده است و اکنون به تجهیزات جدیدی مجهز شده است.
به گزارش تسنیم، امیر مجید فخری؛ رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح امروز در مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا که با حضور ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، در پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد، با اشاره به نقش وزارت دفاع در توسعه صنعت فضایی در سه حوزه اصلی پرتاب، ساخت ماهوارهها و بهرهبرداری از دادههای فضایی گفت: در موضوع تغییرات اقلیمی که محور این همایش است، سه عنصر اساسی برای پایش دقیق تغییرات اقلیمی لازم است. نخستین عنصر، ابزارهای پایش است که ماهوارهها مهمترین آنها محسوب میشوند.
رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با تاکید بر نیاز به بررسیهای طولانیمدت در حوزه اقلیم و ضرورت ارائه آمار و تحلیلهای مبتنی بر مدلها و الگوریتمهای تحقیقی مناسب افزود: ذخیرهسازی دادهها و داشتن دادههای بلندمدت از عناصر کلیدی است و دانش پردازش این دادهها به ما کمک میکند تا به نتایج بهتری دست یابیم.
وی همچنین تاکید کرد: باید همگام با سایر دستگاهها، بهویژه سازمان هواشناسی، پایگاههای داده اقلیمی بلندمدت در کشور ایجاد کنیم.
وی به نگرانی نیروهای مسلح از پدیده «دستکاری اقلیم» در سطح جهانی اشاره و تصریح کرد: فناوریهایی که در دنیا مطرح هستند، امکان دستکاری اقلیم در برخی مناطق را فراهم میکنند.
فخری با اشاره به 103 سال سابقه سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در علوم نقشهبرداری تاکید کرد: این سازمان به عنوان رکن اصلی تامین اطلاعات جغرافیایی در غرب آسیا برای نیروهای مسلح، با تجهیز به سامانههای نوین و دانش لازم، خدمات موثر هم در بخش کشوری و هم در بخش نظامی ارائه میدهد.
وی در ادامه از دریافت دادههای ماهوارهای از سال 1381 در سایت سپهر ورامین خبر داد و گفت: این سایت تاکنون حدود 3 پتابایت دادههای تصویری ماهوارهای جمعآوری کرده است و اکنون به تجهیزات جدیدی مجهز شده است.
رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با اشاره به توانایی رصدخانه ژئوفیزیک این سازمان برای رصد اعماق فضا از طریق چندین سنجنده اعلام کرد: برنامهریزی برای ایجاد این رصدخانه در 7 نقطه کشور برای جمعآوری دادههای لایههای بالای جو انجام شده است و این دادهها در اختیار دستگاههای بهرهبردار قرار خواهد گرفت.
وی همچنین به نصب و راهاندازی 154 ایستگاه GMSS در سراسر کشور اشاره و خاطرنشان کرد: این ایستگاهها علاوه بر ارائه دادههای موقعیتی و ناوبری دریایی به نیروهای مسلح و دستگاههای دولتی، قابلیت دریافت و پردازش دادههای جوی را نیز دارند.
فخری از راهاندازی رصدخانه جغرافیایی کشور به عنوان ایدهای که از 5 تا 6 سال پیش در سازمان مطرح شده، خبر داد و گفت: این رصدخانه مسئولیت جمعآوری دادههای داخل و خارج کشور را برعهده دارد. این دادهها شامل عکسهای هوایی و نقشههای پوششی از غرب آسیا و نقشههای با مقیاس کوچکتر هستند که طی 103 سال در سازمان جغرافیایی ذخیره شدهاند و در یک پایگاه داده موجود هستند. این دادهها برای ناوبری شناورهای نیروی دریایی و هرمتحرکی که بر روی زمین فعالیت میکند، استفاده میشود.
وی همچنین تاکید کرد: نیروهای مسلح به عنوان نخستین سازمانهای حاضر در مواقع بحران، باید به آخرین اطلاعات دسترسی داشته باشند. سامانهای با عنوان «اطلس مخاطرات طبیعی» در حال تکمیل است که شامل اطلاعات مربوط به زلزله، سیل، فرونشست، خشکسالی، زمینلرزه، موج گرما، سرما، یخبندان و گردوغبار است و این اطلاعات به مدیریت بحران ارائه میشود.
رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در پایان به چالشهای تغییرات اقلیمی در حوزههایی مانند امنیت غذایی، مهاجرت و امنیت اجتماعی اشاره کرد و گفت: حساسیت نیروهای مسلح به این مسائل ایجاب میکند که این سازمان تحلیلهای دقیق و پیشبینیهای بلندمدتی برای منطقه ارائه کند.
وی تأکید کرد: رخدادهایی مانند بارانهای سیلآسا و تغییرات ناگهانی دما نیازمند رصد دقیق و ارائه تحلیلهای بهروز است تا تصمیمگیریهای صحیح و کارآمد در سطوح مختلف مدیریتی صورت گیرد.