بانکداری و پرداخت الکترونیک

October 5, 2024
23:08 شنبه، 14ام مهرماه 1403
کد خبر: 175030

اگر دستورالعمل بانک مرکزی تغییر نکند نئوبانک‌ها از بین خواهند رفت

منبع: way2pay

امروز در شرایطی قرار گرفتیم که نشان می‌دهد چشم‌انداز نئوبانک‌ها در ایران با ابهامات فراوانی رو‌به‌رو شده است. راه پرداخت پیش‌تر در گزارشی به وضعیت نئوبانک‌ها در ایران، چالش‌ها و راه‌حل‌ها پرداخت و سرنوشت نئوبانک‌ها پس از آیین‌نامه بانک مرکزی را بررسی کرد. در گزارش پیش‌رو مهدی عبادی، مدیرعامل وندار به بررسی تأثیر مصوبه بانک مرکزی بر سرنوشت نئوبانک‌ها پرداخته و آینده آنها را ترسیم کرده است.

مهدی عبادی، مدیرعامل وندار معتقد است که مصوبه بانک مرکزی باعث شده آینده نئوبانک‌ها در هاله‌ای از ابهام فرو برود و شرایط به گونه‌ای باشد که امکان بزرگ‌شدن از نئوبانک‌ها گرفته شود. به گفته عبادی اگر مصوبه بانک مرکزی دستخوش تغییر نشود نئوبانک‌ها از بین خواهند رفت یا تبدیل به ابزارهای کوچک بانکی خواهند شد.

عبادی با اشاره به مصوبه بانک مرکزی در خصوص وضعیت نئوبانک‌ها گفت: «در حال حاضر بزرگ‌ترین تلاش نئوبانک‌ها زنده‌ماندن در شرایط فعلی است. در ادامه، با عدم تغییر مصوبه بانک مرکزی شاهد تحولات عمده‌ای در نئوبانک‌های ایرانی خواهیم بود و محتمل است که تعدادی از آنها از بین بروند یا مدل کسب‌و‌کاری‌شان را تغییر دهند و بسیار کوچک‌تر از قبل ادامه دهند. شرایط فعلی اجازه بزرگ‌تر شدن نئوبانک‌ها را نمی‌دهد.»

او ادامه داد: «با عدم تغییر این مصوبه نئوبانک‌ها به بازوهای کوچک و ابزارهای کوچک بانکی تبدیل می‌شوند و به بانک کمک می‌کنند. در نهایت باید دید که این مصوبه تغییری می‌کند یا خیر.»

با جریان مواجهیم نه تب‌و‌تاب
عبادی با اشاره به تب نئوبانک‌ها در مقایسه با دو سال گذشته توضیح داد: «من این روند را یک تب نمی‌بینیم بلکه یک جریان است و فکر می‌کنم که این جریان در کشور ما مثل همه کشورهای دیگر دنیا باید اتفاق می‌افتاد. یک جریان در ابتدای راه، با تعدد مواجه می‌شود. بعد از مدتی این تعدد از بین می‌رود و چند نئوبانک که بهتر از بقیه عمل کرده باقی می‌ماند و این روند طبیعی است.»

core یکسان با بانک‌ مانع نوآوری است
عبادی معتقد است که دو مسئله مهم به بخشنامه بانک مرکزی وارد است که مهم‌ترین آن core مستقل است. در این مصوبه اجازه core مستقل داده نشده و core موجود در بانک‌ها توانایی پاسخگویی به نیازهای نئوبانک‌ها را ندارند.

او تأکید بانک مرکزی بر وجود core یکسان با بانک‌ها را مانع نوآوری می‌داند. به گفته مدیرعامل وندار در حال حاضر سرویس‌دهنده‌های کربنکینگ که شامل شرکت خدمات انفورماتیک، توسن، داتین و… می‌شوند توانایی پاسخ‌دهی به نئوبانک‌ها را ندارند و علاوه بر آن تغییرات در coreهای موجود برای بانک‌ها هزینه‌زا است و اولویت بسیار کمی دارد.

نداشتن core مجزای نئوبانک‌ها تبعاتی ازجمله عدم خلق مدل کسب‌وکار، تراکنش و گزارش‌های جدید را در پی دارد، زیرا مهم‌ترین مسئله‌ای که باعث می‌شود نئوبانک‌ها core مجزا داشته باشند پیاده‌سازی مدل‌های کسب‌وکاری متنوع است که در coreهای موجود امکان‌پذیر نیست.

همچنین در این دستورالعمل ادبیاتی به‌ کار رفته است که کارشناسان به آن نیز انتقاد دارند؛ به‌طور مثال بانک مرکزی در مقدمه دستورالعمل از لغت «تشتت» استفاده کرده است. عبادی در این خصوص توضیح داد: «در ابتدای دستورالعمل جمله‌ای ذکر شده که کاملاً گویای نگاه بانک مرکزی به این حوزه است. این جمله از این قرار است: با توجه به نبود چهارچوب مقرراتی جامع در این رابطه بعضاً این موضوع با چالش‌ها، آسیب‌ها و تشتت رویه‌ها همراه است. در اینجا بانک مرکزی می‌توانست از کلمه تنوع رویه‌ها استفاده کند. این مجموعه گمان می‌کند همه نئوبانک‌ها باید به یک شکل کار کنند، در حالی که چنین اتفاقی در دنیا رخ نداده و نئوبانک‌های متنوعی با مدل‌های کسب‌وکاری گوناگونی ایجاد شده است. در این شرایط است که نوآوری رخ می‌دهد و بانک مرکزی با استفاده از این کلمه جلوی نوآوری را می‌گیرد. هرچه در بخشنامه ذکر شده براساس چنین دیدگاهی است و کل بخشنامه به کلمه تشتت برمی‌گردد.»

به گفته عبادی مسئله دومی که به این دستورالعمل وارد است، برندینگ مستقل است. در این مصوبه مشخصا ذکر شده که نئوبانک‌ها نمی‌توانند برندینگ مستقل داشته باشند و اسم مادر را باید به همراه داشته باشند. این موضوع برای مارکتینگ و برندینگ نئوبانک‌ها بسیار آسیب‌زاست.

جدا از چالش‌های رگولاتوری، او مهم‌ترین چالش نئوبانک‌ها را جذب مخاطبین در دامنه سنی بالای ۲۵ سال دانست. به گفته عبادی در حال حاضر نئوبانک‌ها به سراغ جوان‌ترها در دامنه ۱۸ تا ۲۵ سال رفته‌اند در صورتی که بخش بزرگ جامعه بیشتر از ۲۵ سال است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.