حجم سرمایهگذاری خطرپذیر پارسال از ۳۲۰۰ میلیارد تومان گذشت
انجمن صنفی کارفرمایی صندوقها و نهادهای سرمایهگذاری خطرپذیر کشور گزارش «تأمین مالی زیستبوم فناوری و نوآوری ایران در سال ۱۴۰۲» را منتشر کرد. این گزارش میگوید مبلغ کل قراردادهای سرمایهگذاری در سال گذشته با افزایش ۱۸ درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۱، به ۳ هزار و ۲۰۲ میلیارد تومان رسیده است. تعداد قراردادهای سرمایهگذاریها نیز پس از افت سال ۱۴۰۱، در سال گذشته دوباره افزایش یافت و به ۴۰۷ قرارداد رسید.
در این سال، ۲ هزار و ۱۵۳ مورد تسهیلات به مبلغ ۵ هزار و ۸۴۵ میلیارد تومان از سوی اعضای انجمن در اختیار کسبوکارها قرار گرفته است و شاهد ۴۷۱ میلیارد تومان خروج از سرمایهگذاریهای قبلی نیز بودهایم.
سرمایه ثبتی اعضا از ۹ هزار میلیارد تومان فراتر رفت
در سالی که گذشت، مجموع سرمایه ثبتی اعضای انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر به بیش از ۹ هزار میلیارد تومان رسیده است. سهم بخش خصوصی از سرمایه ثبتی ۶۴ درصد و سهم بخش غیرخصوصی ۳۶ درصد است.
بر اساس این گزارش، اعضای انجمن نیز از ۱۶ عضو در سال ۱۳۹۱ و ۱۰۵ عضو در سال ۱۴۰۱ به ۱۵۱ عضو در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. بیش از ۶۷ درصد اعضای این انجمن در تهران فعالیت میکنند و اصفهان با حدود ۷ درصد و یزد با حدود ۶ درصد در ردههای بعدی قرار میگیرند.
سهم مناطق جغرافیایی از تعداد قراردادهای سرمایهگذاری
همچنین بیش از ۵۸ درصد کل قراردادهای سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۲ مربوط به استان تهران بوده است. کمترین قراردادها مربوط به خوزستان، ایلام، کرمانشاه و کردستان بوده است. استانهای لرستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد نیز هیچ سهمی از این قراردادها نداشتهاند. این درحالیست که هرسه استان اعضایی در انجمن دارند.
در این باره در گزارش آمده است: «پراکندگی توزیع قراردادهای سرمایهگذاری در مناطق جغرافیایی کشور تا حدودی افزایش یافته است؛ بهطوریکه در سال ۱۴۰۰، حدود ۷۳ درصد از قراردادهای سرمایهگذاری در استان تهران بوده که این رقم به ۵۸ درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.»
حوزه تولیدمحتوا و انیمیشن کمترین تسهیلات را از سرمایهگذاران گرفته است
بیشترین قراردادهای سرمایهگذاری در حوزههای «ماشینآلات و تجهیزات» (۱۴ درصد)، «مواد پیشرفته و فناوری شیمیایی» (۱۳.۷۶) و «دارو، آرایشی، بهداشتی و پزشکی» (۱۰.۸۱) منعقد شده است. کمترین قراردادها را هم حوزههای «خدمات رویداد و جلسات»، «خدمات آموزشی و سازمانی» و «کریپتوکارنسی و ارزهای دیجیتال» (هرکدام ۱.۹۷ درصد) به خود اختصاص دادهاند.
علاوهبراین، بیش از ۳۹ درصد تسهیلات به حوزه «ماشینآلات و تجهیزات» تعلق گرفته است. حوزههای «انرژی و پسماند» با ۱۹.۲ درصد سهم و «برق و الکترونیک» با ۱۲.۹ درصد سهم، در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. کمترین تسهیلات هم به کسبوکارهای سه حوزه «تولید محتوا و انیمیشن»، «طراحی و معماری» و «فرهنگی، هنری، اخبار و رسانه، سرگرمی و بازی» تخصیص یافته است.
تأمین سرمایه از طریق سکوهای تأمین مالی جمعی ۶ برابر شد
بخش دیگری از گزارش انجمن به بررسی عملکرد بازار تأمین مالی جمعی در سال ۱۴۰۲ پرداخته است. تأمین ۳ هزار و ۶۵۸ میلیارد تومان سرمایه و ۳۲۴ طرح موفق دستاوردهای این حوزه در سال گذشته بودهاند. مقایسه این آمارها با آمارهای سال گذشته نشان میدهد تأمین سرمایه از این طریق در یک سال حدود ۴۸۰ درصد (۵.۸ برابر) افزایش یافته است.
میزان سرمایه تأمینشده از طریق سکوهای تأمین مالی جمعی
تعداد سکوهای دارای مجوز از فرابورس نیز به ۲۴ مورد رسیده است و به صورت میانگین در هر طرح تأمین مالی توسط سکوها ۱۵۰ سرمایهگذار مشارکت کردهاند. میانگین مبلغ تأمین مالی برای هر طرح نیز ۱۱ میلیارد تومان بوده است.
زمان ارزیابی ایدهها از ۸۰ روز به ۵۱ روز رسید
زمان صرفشده در هر مرحله از فرایند سرمایهگذاری اعضای انجمن سرمایهگذاران خطرپذیر
از دیگر مواردی که در این گزارش به آن اشاره شده، کاهش زمان صرفشده برای ارزیابی ایدههای سرمایهگذاری است. «زمان صرفشده برای ارزیابی یک ایده سرمایهگذاری تا اولین پرداخت که شامل مراحل غربالگری، ارزیابی موشکافانه، ارزشگذاری، امضای قرارداد و اولین پرداخت میشود، از ۸۰ روز در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ۵۱ روز در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.»