سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

November 30, 2024
18:07 شنبه، 10ام آذرماه 1403
کد خبر: 178697

گیمرها منتظر گرانی قطعات کامپیوتر باشند

منبع: دیجیاتو

دوره اول ریاست جمهوری ترامپ با افزایش شدید قیمت کالاهای الکترونیک از جمله قطعات کامپیوتر همراه بود و احتمالاً دوباره شدیدتر از قبل تکرار می‌شود.

تحلیل‌ها نشان‌می‌دهد که سیاست‌های اقتصادی احتمالی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، باعث می‌شود تا قیمت قطعات کامپیوتر وارداتی از چین در این کشور به‌شدت افزایش پیدا کند و این امر حتی می‌تواند روی قیمت‌های خرده‌فروشی‌های سراسر جهان هم تأثیر داشته باشد.

علت گران احتمالی قطعات کامپیوتر چیست؟
گمانه‌زنی‌های اخیر حاکی از آن است که ترامپ می‌خواهد تعرفه واردات کالا از کشور چین به آمریکا را تا سقف ۶۰ درصد افزایش دهد؛ درحالی‌که این مقدار در دوره قبلی ریاست جمهوری وی، بین ۷.۵ تا ۲۵ درصد اعلام شده بود. البته در آن زمان هم برخی از محصولات مثل قطعات کامپیوتر و کارت‌های گرافیک از تعرفه‌های بالا معاف شده‌بودند؛ اما پس از مدتی شاهد اعمال آنها روی تولیدات بزرگ‌ترین تراشه‌ساز چینی یعنی SMIC بودیم که در نهایت موجب افزایش عجیب قیمت‌ها با تشدید بحران کمبود کارت گرافیک و تراشه شد.

همه‌گیری کووید-۱۹ هم تأثیر زیادی در کاهش تولید و کمبود قطعات در زمان ریاست جمهوری قبلی ترامپ داشت؛ اما با بهبود شرایط، شاهد برگشتن تعرفه‌های وارداتی بالا روی قطعات با مبداء چین بودیم که با افزایش قیمت از سوی برخی برندها مثل ایسوس همراه شده بود. تمامی این موارد موجب شد تا قیمت یک کارت گرافیک در بازار ثانویه تا چندین برابر قیمت خرده‌فروشی اصلی، افزایش پیدا کند. در نهایت اما برخی از شرکت‌ها مثل انویدیا درخواست معافیت از تعرفه را ثبت کردند که از سوی دولت بعدی مورد پذیرش قرار گرفت. اگرچه این‌بار دیگر خبری از همه‌گیری یا افزایش ناگهانی قیمت رمز ارزها نیست؛ اما تعرفه‌های ابلاغی از سوی تیم ترامپ، بسیار بالاتر از قبل است و نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است.

طبق اعلام مؤسسه CTA، افزایش تعرفه‌ها تا ۶۰ درصد برای کالاهای چینی و ۱۰ الی ۲۰ درصد برای سایر کشورها باعث می‌شود تا قیمت گوشی‌های هوشمند و کنسول‌های بازی به‌ترتیب ۲۶ و ۴۰ درصد افزایش را تجربه کند البته وضعیت برای بازار کامپیوتر و لپ‌تاپ بدتر است و احتمالاً افزایش قیمت‌ها به رقم ۴۶ درصد هم خواهد رسید. این اختلاف، به‌دلیل نقش پررنگ چین در تأمین قطعات مرتبط با کامپیوترها است که از ساده‌ترین چیزها مثل بردهای سیلیکونی و فن‌های خنک‌کننده تا قطعات پیچیده‌تر حاوی ترانزیستور را شامل می‌شود. همچنین احتمال دارد که قیمت کنسول‌های بازی به‌شدت افزایش پیدا کند و قیمت خرده‌فروشی PS5 از ۵۰۰ دلار به ۸۰۰ دلار برسد.

راهکار تولیدکنندگان برای فرار از تعرفه‌ها چیست؟
طبق آمار درحال‌حاضر ۷۹ درصد از واردات مرتبط با لپ‌تاپ و تبلت به ایالات متحده از مبداء چین صورت‌می‌گیرد که این رقم برای کنسول‌های بازی به ۸۷ درصد می‌رسد. سهم چین از واردات کامپیوترهای پیش‌ساخته هم ۲ درصد است؛ اما این رقم برای قطعات کامپیوترها بسیار بیشتر است. فرایند بسته‌بندی و مونتاژ نهایی قطعات زیادی مثل کارت‌های گرافیک در چین انجام‌می‌شود؛ درحالی‌که شاید مبداء اصلی آنها از کشور دیگری باشد. همین موضوع باعث شده تا شرکت‌هایی مثل TSMC و AMD اقدام به توسعه کارخانه‌هایی خارج از چین در کشورهایی مثل مالزی، تایوان و مکزیک کنند تا با تعرفه‌های کمتری روبه‌رو شوند.

اگرچه هدف از اعمال تعرفه‌های بالا، کمک به رشد ظرفیت تولید بومی قطعات در آمریکا است؛ اما این کشور اکنون ظرفیت آماده چندانی برای تولید قطعه ندارد و قادر نیست حجم بالای نیاز داخلی خود را تأمین کند. در سال ۲۰۲۱ حتی شرکت‌های آمریکایی مثل EVGA هم قادر به ثابت نگه‌داشتن قیمت‌ها نبودند و مجبور شدند کارت‌های گرافیک خود را با قیمت بالاتر به‌دست مصرف‌کننده برسانند. اکنون باید دید که آیا ترامپ واقعاً تعرفه‌های وعده‌داده شده را اعمال می‌کند یا خیر و چه معافیت‌هایی برای غول‌های بزرگ فناوری در این زمینه لحاظ خواهد شد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.