اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

January 6, 2025
16:16 دوشنبه، 17ام دیماه 1403
کد خبر: 182279

وضعیت ادامه رفع فیلترینگ از نظر مجلسی‌ها

رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل پلی هر چند برای کاربران عادی راضی کننده نبود اما موجب نارضایتی بخشی از تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان شده است و به‌گونه‌ای که این تصمیم منجر به انتشار مصاحبه‌های مختلف در مخالفت با رفع فیلتر شده است با این وجود رئیس جمهوری و وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات بر رفع فیلتر سایر پلتفرم‌های فیلترشده تاکید کردند. با این وجود این سوال مطرح است که آیا برای رفع فیلتر سایر پلتفرم‌ها وفاقی بین بخش‌های مختلف حاکمیت از جمله دولت و مجلس ایجاد شده است؟

احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتگو با پیوست، درباره اینکه «آیا امیدی به ادامه رفع فیلتر از سکوهای خارجی وجود دارد؟» جریان رفع فیلتر را یک بازی سیاسی خواند و گفت: واقعیت فیلترینگ امروز در فضای مجازی یک مسئله حاشیه‌ای است و تصمیم‌گیر این حوزه شورای عالی فضای مجازی است و این شورا باید نیازها و واقعیت‌های مورد نیاز عرصه فعالیت‌های مجازی را به درستی بیان کند. معتقدیم که پلتفرم‌‌های داخلی باید تقویت شوند و حکمرانی فضای مجازی باید به رسمیت شناخته شود و ضابطه‌مند کردن فضای مجازی به عنوان یک اصل انکار ناپذیر باید مورد توجه قرار بگیرد و فیلترینگ در انبوه مشکلاتی که امروز با آن روبرو هستیم یک فرار رو به جلو دولت برای پاسخگو نبودن خود به عرصه اقتصادی کشور است. باید پرسید که مسئله امروز کشور فیلترینگ است؟ واقعیت این است که مسئله اصلی کشور معیشتی و اقتصادی است.

از نظر او فیلترینگ مسئله حاشیه‌ساز دولت‌مردان برای فرار از پاسخگویی است. رئیس جمهور، رئیس شورای عالی فضای مجازی است و طبیعیتا در این شورا آنچه که باید برای فضای مجازی مطرح شود، تصمیم‌گیری کنند. در کدام کشور دنیا پلتفرم‌ها و سکوهای خارجی بدون پذیرفتن قواعد کشورها می‌توانند آزادانه فعالیت کنند؟ البته معتقدیم فیلترینگ عامل و مسئله زیربنایی حل مشکل فضای مجازی نیست و فضای مجازی باید به سمت حکمرانی دقیق و هوشمند حرکت کند و طرح این موضوعات بیشتر بازی‌های سیاسی است.

ادامه‌دار شدن رفع فیلترینگ قابل پیش‌بینی نیست
سید کریم معصومی خسروآبادی عضو کمیسیون قضایی مجلس، شورای عالی فضای مجازی را عامل تصمیم‌گیری دانست و گفت: یکی از موضوعات خاص مردم و به خصوص جوانان،‌ رفع فیلترینگ است و البته در این خصوص مجلس راه حل‌هایی ارائه داده بود اما تصمیمی که در حال حاضر اتخاذ شد رفع فیلترینگ چند مورد محدود خواهد بود. باید منتظر تصمیمات شورای عالی فضای مجازی ماند چرا که نمی‌توان ادامه‌دار شدن رفع فیلترینگ را پیش‌بینی کرد. باتوجه به فضای حاکم بر جامعه و شرایط خاص، این تصمیم‌گیری‌ها صورت می‌گیرد.

مصطفی پوردهقان عضو کمیسیون صنایع نیز با اشاره به فضای امنیتی جامعه در برخی مواقع و رعایت موارد امنیتی گفت: رفع فیلترینگ یکی از مطالبات مردم در سیستم ارتباطی کشور بود تا فضای امنیتی فضای مجازی به حالت عادی برگردد؛ رئیس جمهور و بسیاری از چهره‌ها قول رفع فیلترینگ را داده بودند. کمیسیون صنایع در دوره اخذ رای اعتماد از مجلس، از ستار هاشمی وزیر ارتباطات، قول رفع فیلترینگ و بازگشتن به فضای عادی را گرفت. دولت هم با وجود مخالفت‌هایی که حتی در مجلس وجود داشت، برای رفع فیلترینگ ایستادگی کرد.

او ادامه داد: اعتقاد دارم نیاز است دولت پلتفرم‌هایی ‌مانند تلگرام و اینستاگرام که مردم از این پلتفرم‌ها بیشترین استفاده را دارند، و بیشترین میزان استفاده از فیلترشکن‌ها نیز برای این شبکه‌های مجازی است حتما باز کند. انتخاب استفاده از پلتفرم‌های داخلی یا خارجی حق طبیعی مردم است. البته پلتفرم‌ها حتما باید موضوعات امنیتی و فضاهایی که منجر به تنش می‌شود را رعایت کنند تا مسئله امنیتی برای کشور به وجود نیاید.

تصمیم‌گیری برای رفع فیلترینگ باید در فضای آرام باشد
مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس گفت: توجه به دغدغه‌های مردم که به نوعی به معیشت مردم مرتبط است وظیفه تصمیم‌سازان در سه قوه است و در حال حاضر فضای مجازی تبدیل به فضای حقیقی شده است. بسیاری از کسب و کارها و معیشت مردم در حوزه درگاه‌های اپلیکیشن‌ها و سکوها و اینترنت است. محدودیت آنها باعث محدودیت در کسب درآمد مردم می‌شود و باید به این مسئله پرداخت. حکمرانی فضای مجازی در اختیار شورای عالی فضای مجازی است و ادامه پیدا کردن رفع فیلترینگ باید در یک فضای آرام صورت بگیرد. مخالف دو قطبی‌سازی در کشور هستیم.

جبار کوچکی‌نژاد نماینده مردم رشت در مجلس نیز با اشاره به برخورد با تخلفات احتمالی از جانب سکوهای خارجی گفت: رفع فیلتر واتس‌اپ توسط شورای عالی فضای مجازی پایدار است و این پلتفرم را مجددا فیلتر نمی‌کنند البته مگر اینکه مجموعه‌هایی که مجوز گرفتند تخلف کنند و مشکلاتی برای کشور ایجاد کنند که ایران نیز مانند دیگر کشورها با تخلفات احتمالی برخورد خواهد کرد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.