لبه تکنولوژی

January 18, 2025
17:46 شنبه، 29ام دیماه 1403
کد خبر: 183225

ممنوعیت پرتاب موشک استارشیپ

منبع: مهر

هفتمین پرتاب آزمایشی موشک استارشیپ متعلق به اسپیس ایکس، با چالش های زیادی روبرو شد و یک بوستر آن در آسمان منفجر شد.

به گزارش اسپیس، این شرکت ابر موشک ۱۲۳ متری چند بار مصرف استارشیپ را روز پنج شنبه (به وقت آمریکا) از مقر استاربیس به فضا فرستاد.

یکی از اهداف این تست بلند پروازانه گرفتن بوستر عظیم شرکت استارشیپ به نام سوپر هوی و بازگرداندن آن به برج پرتاب با استفاده از بازوهای این سازه بود. اسپیس ایکس نخستین بار این مانور را در آزمایش استارشیپ در ۵ اکتبر انجام داده بود. بوستر ۷ دقیقه پس از پرتاب به آرامی همراه ۳۳ موتور خود روی برج پرتاب قرار گرفت. به این ترتیب اسپیس ایکس استراتژی بازیافت بوستر بالایی استارشیپ را به نمایش گذاشت.

اما تمام بخش های این آزمایش طبق برنامه پیش نرفت و ارتباط اسپیس ایکس با استارشیپ حدود دقیقه ۸.۵ پرواز قطع شد زیرا موشک با اختلال روبرو شده بود.

تمام ۶ موتور رپچر استارشیپ طی فرایند صعود روشن شده بودند اما هنگامیکه موشک به مرحله پایانی فرایند بالا رفتن رسید، اطلاعات تله متری یکی از موتورها از بین رفت و ارتباط با استار شیپ قطع شد. طبق اعلام اسپیس‌ایکس، استارشیپ طی مانور صعود با یک «انفجار سریع و پیش‌بینی‌نشده» مواجه شده و سپس قطعاتش در جو سوخت.

حال آنکه استارشیپ قرار بود برفراز بخش های زیادی از جهان پرواز کند و ۶۶ دقیقه پس از پرتاب در آب های اقیانوس هند در غرب استرالیا فرود بیاید. در ۳ پرتاب قبلی نیز همین اتفاق افتاده بود.

عملیات «پرواز هفتم» قرار بود شامل یک ویژگی جدید برای استارشیپ باشد. قرار بود حدود ۱۷.۵ دقیقه پس از پرتاب بوستر بالایی ۱۰ ماکت ماهواره در اندازه و ابعاد نسل آتی ماهواره های استارلینک را به فضا ارسال کند اما پرواز به آن مرحله نرسید.

این درحالی است که خبرگزاری ای اف پی در گزارشی اعلام کرد سازمان هوانوردی فدرال آمریکا استارشیپ را زمین گیر کرده تا تحقیقی درباره انفجار بوستر موشک انجام دهد.

تا زمانی که تحقیق در حال اجراست، اسپیس ایکس نمی تواند استارشیپ را دوباره پرتاب کند. البته اگر اسپیس ایکس فرایندی را تکمیل کند که نشان می دهد اقدامات پیشگیرانه انجام داده و این حادثه امنیت عمومی را به خطر نمی اندازد، ممکن است قبل از پایان تحقیق، درخواستی برای پرتاب را ارائه کند.

طبق روال این فرایند اکنون اسپیس ایکس ملزم به انجام یک «بررسی اشتباه» خواهد بودکه شامل شناسایی هرگونه اقدام اصلاحی قبل از آن است که سازمان هوانوردی فدرال تعیین کند پرتابگر می تواند به پرواز بازگردد یا خیر.

این آژانس اعلام کرد: سازمان هوانوردی فدرال آمریکا از اسپیس ایکس می خواهد که یک «بررسی اشتباه» در مورد از دست دادن وسیله نقلیه استارشیپ در طول عملیات پرتاب در ۱۶ ژانویه انجام دهد. هیچ گزارشی مبنی بر آسیب عمومی وجود ندارد و سازمان هوانوردی فدرال آمریکا در حال همکاری با اسپیس ایکس و مقامات مربوطه برای تایید گزارش‌های مربوط به آسیب اموال عمومی به جزایر تورکس و کایکوس در دریای کارائیب است.

از سوی دیگر مقامات دولتی و رگولاتور آمریکایی مشغول بررسی گزارش های خسارت به املاک افراد در جزیره های مذکور هستند که بقایای موشک استارشیپ بر فراز آن منفجر شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.