انتقاد ترامپ نسبت به هدف گرفتن اپل، گوگل و متا
دونالد ترامپ، رگولاتورهای اتحادیه اروپا را به دلیل هدف قرار دادن اپل، گوگل و متا، مورد انتقاد قرار داد و پروندههای آنها علیه شرکتهای آمریکایی را «شکلی از مالیات» توصیف کرد.
اتحادیه اروپا به دلیل مقررات سخت گیرانه خود در قبال شرکتهای فناوری بزرگ و برخورد با پلتفرمهای شبکه اجتماعی بزرگ مانند فیس بوک و ایکس بر سر نظارت بر محتوا و شرکتهایی مانند اپل و گوگل به دلیل نگرانیهای ضد انحصارطلبی، در سطح جهانی شهرت یافته است.
ترامپ در اظهارات خود در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت: اینها شرکتهای آمریکایی هستند، چه بخواهید چه نخواهید. آنها نباید این کار را انجام دهند. تا جایی که به من مربوط می شود، این نوعی مالیات است. ما شکایات بسیار بزرگی از اتحادیه اروپا داریم.
ترامپ به طور خاص، به یک پرونده قضایی اشاره کرد که اپل در سال گذشته، به دلیل صورتحساب مالیاتی ۱۳ میلیارد یورویی (۱۴.۴ میلیارد دلار) ایرلند، در آن شکست خورد. دیوان دادگستری اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ، از حکم تاریخی سال ۲۰۱۶ حمایت کرد که بر اساس آن، ایرلند با دادن امتیاز ناعادلانه به اپل، قانون کمکهای دولتی را زیر پا گذاشت و ایرلند را ملزم کرد تا پولی را که در یک حساب امانی در انتظار صدور حکم نهایی بود، پس بگیرد.
اظهارات ترامپ آغاز یک درگیری طولانی مدت میان ترامپ و اتحادیه اروپا بر سر سرکوب غولهای فناوری آمریکایی در این بلوک است. اپل، گوگل، متا و پلتفرم ایکس ایلان ماسک، ممکن است با میلیاردها دلار جریمه یا حتی دستورات واگذاری اجباری در ده ها پرونده تحقیق جداگانه اتحادیه اروپا روبرو شوند.
روابط ترامپ با فناوری آمریکا، پیچیده بوده است. رئیس جمهور آمریکا به طور علنی با مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا و گوگل خصومت ورزیده است، اما رابطه نزدیک تری با تیم کوک، مدیر عامل اپل داشته است. ماسک اکنون یکی از اعضای حلقه داخلی ترامپ است و سایر مدیران فناوری، روابط خود را با او بهبود بخشیده اند.
ماسک، جف بزوس، موسس آمازون و زاکربرگ، در مراسم تحلیف روز دوشنبه، همگی پشت سر خانواده ترامپ نشسته بودند. سرگئی برین، بنیانگذار آلفابت و تیم کوک نیز در میان جمعیت دیده شدند.
گوگل در سال ۲۰۲۴، با چهارمین پرونده سوء استفاده از نفوذ بازار خود در اتحادیه اروپا مواجه شد؛ اپل به دلیل مسدود کردن برنامه های پخش موسیقی از اطلاع رسانی به کاربران درباره قراردادهای ارزان تر، به پرداخت جریمه ۱.۸ میلیارد یورویی محکوک شد و شرکت متا، به دلیل مرتبط کردن «فیس بوک مارکت» با سرویس شبکه اجتماعی خود، ۷۹۸ میلیون یورو جریمه شد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، هر سه شرکت همچنین تحت قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا، هدف تحقیقات جداگانه قرار دارند. این قانون قدرت اعمال جریمههایی بالغ بر ۱۰ درصد از درآمد سالانه جهانی شرکتهای فناوری را برای ارتکاب تخلفات، فراهم کرده است.