دانشآموز دبیرستانی در ۶ ماه یک لپتاپ بسیار جذاب ساخت
یک دانشآموز سال آخر دبیرستانی توانست در ۶ ماه لپتاپی بسازد که بهگفتهی او سریعتر از مکبوک پرو اپل بوت میشود.
یکی از دانشآموزان سال آخر دبیرستان فیلیپس اکسیتر در اکسیترِ ایالت نیوهمپشایر ایالات متحده، بهعنوان پروژهی پایانی ترم پاییز، یک لپتاپ کاملاً متنباز با نام «anyon_e» ساخت. این پروژه که تکمیل آن شش ماه زمان برد، منجر به ساخت دستگاهی با نمایشگر اولد با وضوح 4K، کیبورد مکانیکی Cherry MX و عمر باتری حدوداً ۷ ساعت شد. هدف این دانشآموز که برایان هوانگ نام دارد، طراحی لپتاپی بود که استانداردهای دستگاههای تجاری باریک و سبک مدرن را دارا باشد و تا حد امکان از ابتدا ساخته شود.
عکاس: Brian Huang / Byran/ Youtube
طبق ویدیوی یوتیوبی هوانگ، این لپتاپ دستساز از تراشهی Rockchip RK3588 بهره میبرد. این تراشه دارای پردازندهی چهار هستهای Cortex-A76 و چهار هستهای Cortex-A55، پردازندهی گرافیکی Mali-G10 و واحد پردازش عصبی با توانایی ۶ تاپس است.
تراشهی اصلی لپتاپ Rockchip RK3588
از دیگر امکانات تراشهی RK3588، میتوان به امکان خروجی ویدئو با وضوح 8K و نرخ ۶۰ فریمبرثانیه و پورتهایی از جمله پورتهایUSB 3.1 دوگانه، PCIe 3.0 x4 و HDMI 2.1 اشاره کرد. هوانگ این تراشه را با ماژول FriendlyElec CM3588 با ۱۶ گیگابایت رم LPDDR4X ترکیب کرد.
عکاس: Brian Huang / Byran/ Youtube
نمایشگر لپتاپ یک پنل اولد سامسونگ با اندازهی ۱۳٫۳ اینچ و وضوح 4K است که به پنلهای استفادهشده در برخی لپتاپهای ایسوس شباهت دارد. هوانگ هنگام راهاندازی نمایشگر 4K از طریق رابط eDP 1.4 با مشکلاتی در یکپارچگی سیگنال مواجه شد که با کوتاه کردن فاصلهی بین سیپییو و نمایشگر آنها را برطرف کرد.
عکاس: Brian Huang / Byran/ Youtube
کیبورد لپتاپ متنباز هوانگ از سوئیچهای مکانیکی Cherry MX ULP و یک تراشه بهره میبرد. تمامی اجزا در یک شاسی جداشدنی با ضخامت کمتر از ۷ میلیمتر قرار گرفتهاند. این کیبورد با باتری داخلی ۲۰۰ میلیآمپرساعتی، قابلیت استفاده بهعنوان یک کیبورد وایرلس مستقل را نیز دارد.
سایر قطعات شامل ترکپد چندلمسی با سطح شیشهای (با قیمت ۳۵ دلار)، باتریهایی از شرکت AA Portable Power Corp و لولاهای صفحهنمایش از لپتاپ Framework 13 میشوند. هوانگ از کرنل/توزیع لینوکسی ubuntu-rockchip ساختهی جاشوا ریک برای تجربهای بهینه استفاده کرد. باوجوداین، او برد اصلی لپتاپ، شاسی آلومینیومی CNC شده و چندین قطعهی پلاستیکی چاپ سهبعدی را شخصاً طراحی کرده و ساخته است.
لپتاپ نهایی در برخی ویژگیها مانند سرعت بوت شدن (سه ثانیه سریعتر از مکبوک پرو شخصی هوانگ) توانایی رقابت با لپتاپهای پرچمدار برندهایی همچون ایسوس و اپل را دارد. ماهیت متنباز این پروژه به علاقهمندان اجازه میدهد تا در صورت داشتن مهارتها، ابزارها و پشتکار لازم، این دستگاه را بازسازی کنند.