اپلیکیشن

تلفن همراه

February 1, 2025
18:42 شنبه، 13ام بهمنماه 1403
کد خبر: 184241

جنجال جاسوس افزارهای اسرائیلی

منبع: ایسنا

واتس‌اپ متا به تازگی، جاسوس افزار متعلق به یک شرکت اسرائیلی را شناسایی کرده که کاربران این پیام‌رسان را در ده‌ها کشور، هدف جاسوسی، قرار داده است.

یکی از مقامات واتس‌اپ که متعلق به شرکت «متا پلتفرم» است، اعلام کرد شرکت نرم افزارهای جاسوسی اسرائیلی «پاراگون سولوشنز»، تعداد زیادی از کاربران این سرویس از جمله روزنامه نگاران و اعضای جامعه مدنی را هدف قرار داده است. این مقام روز جمعه گفت: واتس‌اپ پس از این اقدام برای هک، نامه‌ای به «پاراگون» ارسال و از این شرکت خواسته است که از این کار دست بردارد.

واتس‌اپ در بیانیه‌ای اعلام کرد که این شرکت، به محافظت از امکان برقراری ارتباط خصوصی برای کاربرانش، ادامه خواهد داد.
این مقام واتس‌اپ به رویترز گفت: تلاشی برای هک کردن تقریبا ۹۰ کاربر شناسایی شده، اما از بیان اینکه چه کسی هدف قرار گرفته است، خودداری کرد. با این حال، او اشاره کرد که افراد مورد هدف، در بیش از ده‌ها کشور از جمله در اروپا مستقر هستند.

به گفته این مقام واتس‌اپ، برای کاربران واتس‌اپ، اسناد الکترونیکی مخربی ارسال می‌شد که نیازی به تعامل کاربر برای به آلوده کردن اهدافشان نداشت.

وی گفت که واتس‌اپ از آن زمان، این هک را مختل کرده و اهداف را به گروه ناظر اینترنت کانادایی «سیتیزن لَب» (Citizen Lab)، ارجاع داده است و در ادامه افزود: مجری قانون و شرکای صنعتی در جریان قرار گرفته‌اند، اما از ارائه جزئیات خودداری کرد.

بر اساس گزارش رویترز، جان اسکات ریلتون، محقق آزمایشگاه «سیتیزن لَب» گفت: کشف نرم افزار جاسوسی «پاراگون» که کاربران واتس‌اپ را هدف قرار می‌دهد، یادآوری می‌کند که نرم افزارهای جاسوسی مزدور، همچنان در حال تکثیر هستند، بنابراین ما همچنان شاهد الگوهای آشنای استفاده مشکل ساز هستیم.

ناتالیا کراپیوا، مشاور ارشد فنی و حقوقی در گروه حمایتی Access Now، گفت که «پاراگون» به عنوان یک شرکت جاسوس‌افزار بهتر، شهرت داشت، اما افشاگری‌های اخیر واتس‌اپ، چیز دیگری را نشان می‌دهد.

جاسوسی در جیب کاربران

جاسوس افزار پاراگون، اولین مورد استفاده مخرب از ابزارهای شنود نیست. محققان گوگل می‌گویند ده‌ها شرکت کوچکتر وجود دارند که به تکثیر فناوری جاسوسی برای استفاده‌های مخرب، کمک می‌کنند. غول اینترنتی گوگل، سال گذشته، ضمن نام بردن از شرکت‌های سازنده ابزارهای شنودی که استفاده از ابزارهای هک خطرناک را امکان‌پذیر کرده‌اند، از آمریکا و متحدانش خواست برای کنترل صنعت جاسوس افزار، اقدامات بیشتری انجام دهند.

فروشندگان نرم افزارهای جاسوسی مانند «پاراگون»، نرم افزارهای شنود پیشرفته را به مشتریان دولتی می‌فروشند و معمولا خدمات خود را برای مبارزه با جرم و جنایت و حفاظت از امنیت ملی ضروری می‌دانند. اما چنین ابزارهای جاسوسی بارها در تلفن‌های روزنامه نگاران، فعالان، سیاستمداران مخالف و حداقل ۵۰ مقام آمریکایی کشف شده که باعث نگرانی نسبت به گسترش بی‌رویه این فناوری شده است.

پیش از این هم گروه اسرائیلی NSO، واتس‌اپ را برای جاسوسی از کاربرانش، هک کرده بود که در یک دادگاه آمریکایی، محکوم شناخته شد. این شرکت مدعی شده بود پگاسوس را تنها به سازمان‌های اجرای قانون و اطلاعاتی دولت‌های خارجی پس از تایید دولت رژیم صهیونیستی داده و هنگامی که خلافی را شناسایی کرده، به قراردادش خاتمه داده است.

این شرکت خاطرنشان کرده که پگاسوس را اداره نمی‌کند و هیچ اطلاعی درباره نحوه استفاده از آن ندارد و اطلاعات درباره مشتریانش جمع نمی‌کند.

با این حال، فیلیس همیلتون، قاضی دادگاه منطقه‌ای اوکلند کالیفرنیا که مسؤول رسیدگی به شکایت شرکت «متا» (شرکت مادر واتس‌اپ) بود از ان‌اس‌او را بر عهده دارد، اعلام کرد این شرکت، در ماجرای نصب مخفیانه جاسوس‌افزار در دستگاه‌های الکترونیکی برخی افراد از طریق پیام‌رسان واتس‌اپ مسئول است.

ویل کتکارت، مدیر واتس‌اپ، رای دادگاه را یک پیروزی در راستای منافع حریم شخصی کاربران دانست و گفت: ما پنج سال درگیر این پرونده بودیم، چون اعتقاد راسخ داریم که شرکت‌های سازنده جاسوس‌افزارها نباید از مصونیت برخوردار بوده یا از پاسخگویی برای اقدامات غیرقانونی خود فرار کنند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.