۸۲۸ روستای جدید به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند
مشاور وزیر ارتباطات در توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی و مجری طرح خدمات عمومی اجباری – (USO) گفت: از ابتدای دولت تاکنون ۸۲۸ آبادی به شبکه ملی اطلاعات متصل کردهایم و تا پایان سال انشاءالله این عدد به نزدیک ۱۰۰۰ تا میرسد.
نیک محمد بلوچ زهی – مشاور وزیر ارتباطات در توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی و مجری طرح خدمات عمومی اجباری – (USO) در گفت و گو با ایسنا، درباره بحث عدالت ارتباطی اظهار کرد: این مفهوم به این معناست که مردم بدون توجه به اینکه در چه نقطه ای از کشور عزیز ما قرار گرفته اند، بتوانند به خدمات ارتباطی باکیفیت دسترسی داشته باشند.
وی افزود: اتصال پرسرعت همه مردم در روستاهای بالای ۲۰ خانوار در اقصا نقاط کشور به شبکه ملی اطلاعات یا همان اینترنت پرسرعت موردی بوده که در تکالیف بالادستی ما ذکر شده است بنابراین دولت طبق وظیفه محوله، اتصال پرسرعت مردم در نقاط تعهدی به شبکه ملی اطلاعات را باید فراهم کند. بنابراین عدالت ارتباطی به دسترسی پرسرعت مردم به شبکه ملی اطلاعات در هر نقطه ای از این کشور پهناور اشاره دارد.
بلوچ زهی با اشاره به اینکه طی سالهای گذشته چه اقداماتی در این زمینه انجام شده است، توضیح داد: آغاز بخش USO با این قالب و شکلی که الان در حال پیگیری است، به سال ۱۳۹۷ باز میگردد. یک سری منابع در وزارت ارتباطات برای تکالیفی که دولت در حوزه روستایی در اسناد بالادستی دارد؛ درنظر گرفته شده است. طبق تکالیف برنامه ششم توسعه وزارت ارتباطات مکلف شده بود تا ۸۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور را به شبکه ملی اطلاعات متصل کند که متناسب با برنامههای بالادستی اهداف و چشم اندازها و پروژههایی تعریف شد و اتفاقات بسیار خوبی رخ داد.
اتصال ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اینترنت تا پایان برنامه هفتم توسعه
وی ادامه داد: تا اینکه با پایان یافتن برنامه ششم توسعه که سال گذشته بود، میزان ۸۰ درصد تعهد داده شده، محقق گردید. در برنامه هفتم پیشرفت عدد ۸۰ درصد به ۱۰۰ درصد افزایش داده شده است؛ در واقع ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار تا پایان برنامه هفتم باید به شبکه ملی اطلاعات اتصال پرسرعت داشته باشند. این تکلیف قانونی وزارت ارتباطات و دولت در بخش ارتباطات روستایی تا پایان برنامه هفتم توسعه است.
در بسیاری از نقاط، امکان احداث سایت چالش اصلی بخش ارتباطات کشور نیست بلکه تامین پهنای باند مناسب به عنوان یکی از پیشنیازهای این امر، سبب توقف توسعه ارتباطات شده است.مشاور وزیر ارتباطات در توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی و مجری طرح خدمات عمومی اجباری (USO) با اشاره به اقداماتی که برای رسیدن به این تکلیف در دست اقدام است، تصریح کرد: به صورت کلی سه اتفاق عمده در این زمینه انجام می شود؛ یک اتفاق این است که در برخی مناطق که در حال حاضر ارتباط مکالمه روستائیان از طریق یکی از اپراتورهای همراه در حال ارائه است ولی دسترسی به اینترنت پرسرعت مقدور نیست، ارتقاء سایت موجود به نسلهای سوم و یا چهارم جهت عرضه این خدمت در برنامه قرار دارد.
به گفته وی، برنامه دوم آنها در بحث اتصال روستاها مناطقی است که در حال حاضر دسترسی به خدمات حوزه ارتباطات مقدور نیست که این امر با احداث سایت جدید در محدوده مورد نظر صورت میگیرد که پیرو آن هم خدمات صوت و هم اینترنت پرسرعت جهت اتصال اهالی به شبکه ملی اطلاعات فراهم میشود.
بلوچ زهی در ادامه صحبت هایش با بیان اینکه در بسیاری از نقاط، امکان احداث سایت چالش اصلی بخش ارتباطات کشور نیست بلکه تامین پهنای باند مناسب به عنوان یکی از پیشنیازهای این امر، سبب توقف توسعه ارتباطات شده است گفت که در بخش زیادی از نقاط اگر نتوانستهایم تاکنون به هدف اتصال روستائیان به شبکه ملی اطلاعات برسیم، به دلیل مشکل تأمین پهنای باند در این روستاها بوده است.
اغلب سایتهایی که باقی مانده و باید متصل شوند، در نقاط دور دست و صعبالعبور واقع شدهان که این مورد چالش بزرگی است و هزینههای توسعه بخش ارتباطات را به شدت افزایش میدهد.وی ادامه داد: برای این مسئله هم پروژههایی داریم که با محوریت شرکت مخابرات ایران، پروژه فیبر روستایی در حال اجرا است که برای این منظور نقطه یا روستای مذکور را به نزدیک ترین جایی که امکان تأمین پهنای باند مقدور است، متصل و از طریق این بستر پیش نیاز توسعه این بخش را مهیا میکنیم. لذا سه اقدام اساسی در حال پیگیری است تا به اتصال ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار به شبکه ملی اطلاعات تا پایان برنامه هفتم توسعه دست یابیم، همین سه مورد بالایی است.
تا پایان سال چند روستا به اینترنت متصل میشوند؟
مشاور وزیر ارتباطات در پاسخ به این سوال که اکنون وضعیت ارتباطی روستاها به چه صورتی است تاکید کرد: همان سه پروژهای که پیشتر اشاره شد، پروژههای کلان این بخش هستند و با توجه به آنچه که از ابتدای دولت چهاردهم تا اواخر آبان سال جاری با همکاری همه استانها احصاء کردهایم، از میان ۴۰ هزار آبادی بالای ۲۰ خانوار کشور، ۱۰ هزار و ۵۰۰ آبادی با توجه به شاخصهای کیفی تعریف شده، نیاز به ایجاد و یا بهبود اتصال دارند که جهت رفع این چالش، نیاز به احداث سایت جدید و یا ارتقاء سایت موجود دارند.
به گفته او از ابتدای دولت تاکنون ۸۲۸ آبادی به شبکه ملی اطلاعات متصل شده است و تا پایان سال انشاءالله این عدد به ۱۰۰۰ روستا نزدیک خواهد شد. همچنین جهت تامین پهنای باند سایتهای روشن شده و یا در حال انجام ۷۵۳ کیلومتر فیبرنوری در سطح کشور زیربار رفته است.
او با اشاره به موانع موجود و حمایت دولت در این زمینه پرداخت و گفت: اغلب سایتهایی که باقی مانده و باید متصل شوند، در نقاط دور دست و صعبالعبور واقع شدهاند. بنابراین این سایتها برای اینکه بتواند روستا را تحت پوشش قرار دهند، باید در موقعیت جغرافیایی خاصی نصب شوند که معمولا راه دسترسی مناسبی ندارد و شبکه برق نیز دردسترس نیست؛ این مورد چالش بزرگی است که با آن رو به رو هستیم و هزینههای توسعه بخش ارتباطات را به شدت افزایش میدهد.
وی ادامه داد: مورد دیگری که میتواند فرایند کار راه تسهیل کند، بحث مجوزهایی است که باید اخذ شود. برای توضیح بیشتر باید گفت در بسیاری از این نقاط زمانی که به شرکتهای توزیع برق استانی مراجعه میشود تا طرح برق ارائه دهند، شرکتهای توزیع استعلامهایی را از سایر دستگاهها از قبیل منابع طبیعی، محیط زیست و جهادکشاوری اخذ میکنند که معمولا زمانبر است، بنابراین اگر بتوان این فرایند بین دستگاهی را تسهیل و تسریع کنند و طرح برقی که نیاز است را سریعتر به دست ما برسانند، فرایند راهاندازی سایتها حدود دو ماه جلو میافتد.
بلوچ زهی در ادامه تأکید کرد: تکلیف مجری این است که ۱۰ هزار و ۵۰۰ روستای گفته شده تا پایان برنامه هفتم از دسترسی مناسب و با کیفیتی برخوردار شوند. حوزه شهری طبق قوانین و اسناد بالادستی، تکلیف اپراتور است که توسعه را انجام دهد و ناظر اپراتور برای حسن انجام این کار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است.
وی گفت: به عنوان نکته پایانی باید گفت تمام تمرکز ما بر روی اتصال ۱۰ هزار و ۵۰۰ روستای باقی مانده به شبکه ملی اطلاعات است تا به تکالیف بالادستی عمل کرده و به هدف خود برسیم.