هوش مصنوعی

February 5, 2025
11:59 چهارشنبه، 17ام بهمنماه 1403
کد خبر: 184621

آیا انتشار مقاله با هوش مصنوعی تقلب است؟

آیا انتشار مقاله با هوش مصنوعی تقلب است؛ وزارت علوم تا پایان سال توصیه‌نامه می‌دهد
مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم از تشکیل کمیته‌ای برای بررسی استفاده پژوهشگران از هوش مصنوعی در تولید مقاله خبر داد.

موضوع استفاده از هوش مصنوعی در پژوهش‌های علمی و انتشار مقالات علمی یکی از پر بحث‌ترین مسائل حوزه پژوهش است. سوالاتی از این قبیل که آیا استفاده از هوش مصنوعی اخلاق نشر را زیر سوال می‌برد یا خیر؟ یا تا چه میزان استفاده از هوش مصنوعی در نگارش مقالات قابل قبول است؟ از جمله موضوعاتی هستند که نظرات مختلفی در مورد آن وجود دارد.

برخی نشریات بین‌المللی رویکرد سخت‌گیرانه‌ای را در برابر این موضوع اتخاذ کرده‌اند و برخی نسبت به این موضوع سهل‌گیرانه‌تر برخورد می‌کنند. در گفتگو با دکتر صمد نژاد ابراهیمی؛ مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی، رویکرد معاونت پژوهشی در برابر این موضوع را جویا شدیم.

صمد نژاد ابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد استفاده پژوهشگران از هوش مصنوعی گفت: بحث استفاده از هوش مصنوعی در پژوهش یک موضوع جدید و داغ است و نمی‌توان برای آن یک نسخه کلی پیچید.

وی از تشکیل کمیته‌ای ذیل کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش در وزارت علوم برای بررسی استفاده از هوش مصنوعی در این زمینه خبر داد و گفت: در این کمیته بایدها، نبایدها و پیامدهای استفاده از این ابزار مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی خاطر نشان کرد: خروجی این کمیته یک توصیه‌نامه خواهد بود که نحوه استفاده پژوهشگران از این ابزار را به پیشنهاد می‌کند. در سال‌های آینده که این روش‌ها پخته‌تر شود، برای آن آئین‌نامه و قانون تدوین خواهد شد.

وی افزود: اتحادیه اروپا و ناشران جهانی نیز در حال حاضر در برابر هوش مصنوعی همین رویکرد را در پیش گرفته و به انتشار توصیه‌نامه بسنده کرده‌اند.

به گفته نژاد ابراهیمی؛ در حال حاضر اعضای کمیته انتخاب شده‌اند و تلاش می‌شود تا پایان سال این توصیه‌نامه‌ها منتشر شوند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.