TSMC محدودیتهای بیشتری برای فروش تراشه به چین اعمال کرد
قوانین سختگیرانهی آمریکا باعث شد TSMC در صادرات تراشههای پیشرفته به چین، محدودیتهای جدیدی در نظر بگیرد.
شرکت TSMC محدودیتهای جدیدی برای شرکتهای طراحی تراشه در چین اعمال کرده است. بر اساس گزارش United Daily News، شرکتهای چینی نمیتوانند تراشههایی با لیتوگرافی ۱۶ نانومتری و پایینتر را سفارش دهند، مگر اینکه از بستهبندیهایی استفاده کنند که دولت آمریکا آنها را تأیید کرده باشد.
اقدام TSMC در راستای مقررات سختگیرانهتر صادراتی آمریکا انجام شده و بسیاری از شرکتهای چینی را مجبور به انتقال عملیات بستهبندی خود به شرکتهای مورد تأیید آمریکا کرده است تا زنجیرهی تأمین خود را حفظ کنند.
طبق آمار سال ۲۰۲۳، بازار چین حدود ۸ درصد از درآمد TSMC را تشکیل میدهد که بخش قابل توجهی از آن مربوط به کارخانهی این شرکت در چین است؛ بااینحال، بیش از ۷۰ درصد از درآمد TSMC از فناوریهای پیشرفتهتر شامل لیتوگرافی ۷ نانومتری و پایینتر تأمین میشود. بنابراین، محدودیتها تأثیر چشمگیری بر درآمد کلی شرکت مذکور نخواهند داشت. تراشههای ۱۶ نانومتری FinFET نهتنها در چین بلکه در بازارهای دیگری مانند صنایع خودروسازی آمریکا و اروپا نیز مورد استفاده قرار میگیرند که میتواند به تعدیل تأثیرات محدودیتهای مورد بحث کمک کند.
از ۳۱ ژانویه (۱۲ بهمن ۱۴۰۳)، محصولاتی که با فناوری ۱۶ نانومتری و پایینتر تولید شدهاند، درصورتیکه شرکتهای بستهبندی مورد تأیید دولت آمریکا آنها را پردازش نکرده باشند، قابلیت ارسال نخواهند داشت، مگر اینکه TSMC تأییدیهی رسمی از شرکت بستهبندی دریافت کند. بسیاری از شرکتهای چینی در واکنش به این محدودیتها، عملیات بستهبندی خود را جابهجا کردهاند تا همچنان بتوانند از ظرفیت تولید TSMC بهره ببرند.
طبق مقررات جدید آمریکا، تراشههایی با بیش از ۳۰ میلیارد ترانزیستور که با فرایندهای ۱۴ نانومتری، ۱۶ نانومتری یا کوچکتر تولید میشوند، بدون دریافت مجوز از وزارت بازرگانی ایالات متحده، به چین و برخی دیگر از کشورهای تحت تحریم صادر نخواهند شد. البته شرکتهای آمریکایی، تایوانی و سایر کشورهای متحد آمریکا میتوانند برای فروش به مشتریان تأییدشده، مجوز درخواست کنند. همچنین، تراشههایی با تعداد ترانزیستور کمتر از این محدودیت معاف هستند.
ازآنجاکه اکثر پردازندههای مدرن از فناوری FinFET بهره میبرند، قوانین آمریکا طیف وسیعی از تراشهها را تحتتأثیر قرار میدهد. بااینحال، پردازندههای مصرفی و کنترلرهای SSD معمولاً زیر این حد قرار میگیرند و مشتریان چینی همچنان میتوانند به قطعات مذکور دسترسی داشته باشند. نکتهی قابل توجه اینکه محدودیتهای TSMC ظاهراً از الزامات دولت آمریکا نیز سختگیرانهتر است.
شرکتهای بزرگی مانند AMD، اپل، اینتل، مدیاتک، Silicon Motion و Phison احتمالاً حتی برای تراشههایی که بیش از ۳۰ میلیارد ترانزیستور دارند، مجوز صادرات دریافت خواهند کرد؛ اما محدودیتهای مذکور بهطور ویژه بر شرکتهایی مانند AMD، اینتل و انویدیا تأثیر میگذارد، زیرا آنها اکنون برای صادرات پردازندههای گرافیکی به چین به مجوز نیاز دارند، حتی اگر این GPU-ها قبلاً مشمول محدودیتهای صادراتی نمیشدند.
هدف اصلی دولت آمریکا، کنترل صادرات تراشههای هوش مصنوعی به چین و روسیه و بستن راههای دورزدن تحریمها است. برخی شرکتهای چینی قبلاً توانسته بودند پردازندههای قدرتمند هوش مصنوعی را از طریق واسطهها تهیه کنند، اما اکنون TSMC فراتر از انتظارات عمل میکند و همکاری نزدیکی با آمریکا دارد.