هوش مصنوعی

February 13, 2025
10:08 پنجشنبه، 25ام بهمنماه 1403
کد خبر: 185223

سرمایه‌گذاری 5 میلیارد دلاری عربستان برای احداث مراکز داده هوش مصنوعی

منبع: دیجیاتو

پروژه نئوم عربستان میزبان مرکز داده عظیم 5 میلیارد دلاری برای کاربردهای هوش مصنوعی خواهد بود.

عربستان سعودی می‌خواهد 5 میلیارد دلار دیگر برای راه‌اندازی مراکز داده هوش مصنوعی در پروژه جاه‌طلبانه نئوم سرمایه‌گذاری کند.

به گزارش «BusinessInsider»، پروژه عظیم نئوم قرار است میزبان یک مرکز داده باشد. ابرشهر نئوم که ولیعهد محمد بن سلمان سال 2017 آن را معرفی کرد، گامی مهم در دستیابی به چشم‌انداز 2030 عربستان محسوب می‌شود. هدف این برنامه کاهش وابستگی عربستان به نفت و تبدیل این کشور به مقصد گردشگری لوکس و قطب فناوری است.

سرمایه‌گذاری در این مرکز داده در راستای رقابت عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای تبدیل‌ شدن به ابرقدرت هوش مصنوعی منطقه انجام می‌شود. هر 2 کشور سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی در مراکز داده انجام داده‌اند. هفته گذشته، امارات و فرانسه اعلام کردند بین 31 تا 52 میلیارد دلار برای احداث بزرگ‌ترین مرکز داده هوش مصنوعی در اروپا سرمایه‌گذاری خواهند کرد.

سه‌شنبه، نئوم که متعلق به صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان است، اعلام کرد با شرکت «DataVolt» برای احداث این مرکز داده به توافق رسیده است. این قرارداد 5 میلیارد دلاری قرار است گامی مهم در مسیر تبدیل عربستان به اقتصاد داده‌محور و پایدار باشد. این مرکز داده از روش‌های جدید و کم‌مصرف برای پردازش اطلاعات استفاده می‌کند، هرچند هنوز مشخص نیست این وعده‌ها تا چه حد عملی خواهد شد.

این مرکز داده در «اوکساگون»، شهر صنعتی شناور احداث خواهد شد که در سواحل دریای سرخ ساخت می‌شود. طبق بیانیه منتشرشده، این مرکز از فناوری‌های پیشرفته برای کاهش مصرف انرژی و حل مشکلات مراکز داده سنتی استفاده خواهد کرد.

«راجیت ناندا»، مدیرعامل DataVolt، درباره این همکاری گفت:

«این توافق نشان‌دهنده تعهد ما به حمایت از چشم‌انداز عربستان برای تبدیل‌ شدن به قطب دیجیتال و هوش مصنوعی در منطقه است. موقعیت استراتژیک عربستان و منابع انرژی سبز آن این امکان را در اختیار ما می‌گذارد تا مراکز داده‌ای پایدار و پیشرفته ایجاد کنیم.»

این قرارداد تلاش عربستان برای سرمایه‌گذاری گسترده در صنعت هوش مصنوعی را نشان‌ می‌دهد. این کشور روابط نزدیکی با بسیاری از شرکت‌های بزرگ هوش مصنوعی در آمریکا دارد و سال گذشته نیز صندوق 40 میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مرتبط با هوش مصنوعی راه‌اندازی کرد.

امارات متحده عربی، همسایه نزدیک عربستان، نیز یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران پروژه «استارگیت» است که با هدف توسعه مراکز داده هوش مصنوعی در آمریکا راه‌اندازی شده است.

چالش‌های نئوم؛ از هزینه‌های سرسام‌آور تا نقض حقوق بشر
باوجود تبلیغات گسترده، پروژه نئوم تاکنون با مشکلات متعددی روبه‌رو بوده. ابتدا برنامه‌های این شهر بسیار جاه‌طلبانه بود اما عربستان به‌مرور مجبور شد برخی از این اهداف را کوچک‌تر کند. نوامبر 2023، مدیرعامل نئوم بدون هیچ توضیحی از سمت خود کناره‌گیری کرد که نشانه چالش‌های این پروژه است.

علاوه‌براین، نئوم با اتهامات جدی درباره نقض حقوق بشر روبه‌روست. طبق گزارش شبکه بریتانیایی ITV، از سال 2017 تاکنون، حدود 21 هزار کارگر مهاجر در عربستان جانشان را از دست داده‌اند. این همان سالی است که پروژه‌های بزرگ عربستان با عنوان چشم‌انداز 2030 آغاز شدند. همچنین سازمان دیده‌بان حقوق بشر گزارش داده بسیاری از این پروژه‌های عظیم بر پایه سوءاستفاده از نیروی کار ساخته شده‌اند.

برآورد هزینه کلی پروژه نئوم به یک‌تریلیون و 500 میلیارد دلار رسیده است اما منابع رسمی هزینه آن را نزدیک به 500 میلیارد دلار اعلام می‌کنند. انتظار می‌رود بخش مرکزی و پرچم‌دار این پروژه، پروژه «لاین»، ۹ میلیون نفر و تعداد زیادی ربات را در خود جای دهد. همچنین برنامه‌هایی برای ساخت پیست اسکی با برف مصنوعی و چندین پارک تفریحی در این شهر مطرح شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.