سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

February 15, 2025
12:58 شنبه، 27ام بهمنماه 1403
کد خبر: 185339

دانشمندان آکسفورد به تله‌پورت کوانتومی دست یافتند

منبع: دیجیاتو

دانشمندان 2 کامپیوتر کوانتومی مجزا در فاصله‌ای دور از هم را برای اجرای الگوریتم به یکدیگر متصل کردند.

دانشمندان دانشگاه آکسفورد می‌گویند به تله‌پورت کوانتومی دست یافته‌اند؛ به‌عبارت‌دیگر آنها موفق شدند 2 کامپیوتر کوانتومی مجزا در فاصله‌ای دور از هم را برای اجرای الگوریتم مشترک به یکدیگر متصل کنند.

براساس گزارش Independent، محققان دانشگاه آکسفورد به نقطه عطف بزرگی در محاسبات کوانتومی رسیدند. آنها 2 پردازنده کوانتومی را که حدوداً 200 متر از هم فاصله داشتند، با استفاده از یک «رابط شبکه فوتونیک» به هم متصل کردند و به تله‌پورت کوانتومی دست یافتند. البته باید توجه کنید تله‌پورت کوانتومی با مفهوم متعارف تله‌پورت کاملاً فرق دارد و جسمی آنی از نقطه‌ای به نقطه دیگر جابه‌جا نمی‌شود.

محققان امیدوارند این دستاورد زمینه‌ای برای ایجاد اینترنت کوانتومی فراهم کند.

دستیابی به تله‌پورت کوانتومی
در کامپیوترهای کوانتومی بیت‌های سنتی (صفر و یک‌ها) که برای ذخیره و انتقال اطلاعات دیجیتالی استفاده می‌شوند، با بیت‌های کوانتومی (کیوبیت‌ها) جایگزین می‌شوند که می‌توانند از طریق اصل برهم‌نهی (Superposition) هم‌زمان یک و صفر باشند. پیش‌ازاین نیز دانشمندان دیگری از تله‌پورت کوانتومی برای انتقال کیوبیت‌ها از مکانی به مکان دیگر استفاده کرده بودند اما این اولین تله‌پورت کوانتومی گیت‌های منطقی (حداقل اجزای یک الگوریتم) در یک شبکه محسوب می‌شود.

«داگال مین» (Dougal Main)، از دپارتمان فیزیک دانشگاه آکسفورد و سرپرست پژوهش حاضر، می‌گوید: «موارد قبلی تله‌پورت کوانتومی بر انتقال حالت‌های کوانتومی بین سیستم‌های جداشده فیزیکی متمرکز بود. ما در مطالعه خود از تله‌پورت کوانتومی برای تعامل بین این سیستم‌های دور استفاده می‌کنیم. با تنظیم دقیق این فعل و انفعالات، می‌توانیم عملکرد گیت‌های کوانتومی منطقی را بین کیوبیت‌هایی که در کامپیوترهای کوانتومی جداگانه قرار دارند، پیاده‌سازی کنیم. این پیشرفت به امکان می‌دهد پردازنده‌های کوانتومی متمایز را به شیوه‌ای مؤثر به کامپیوتر کوانتومی متصل کنیم.»

به‌طورکلی، هرچه کامپیوتر کوانتومی کیوبیت بیشتری داشته باشد، حفظ آنها در حالت پایدار و کاهش نویز خارجی دشوارتر خواهد بود. محققان امیدوارند با استفاده از نور (رابط شبکه فوتونیک) برای انتقال داده‌ها به‌جای سیگنال‌های الکتریکی، بتوانند بر موانع مهندسی موجود در ایجاد کامپیوترهای کوانتومی بزرگ غلبه کنند.

یافته‌های پژوهش حاضر در نیچر منتشر شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.