تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

February 17, 2025
17:31 دوشنبه، 29ام بهمنماه 1403
کد خبر: 185649

آمادگی الکترونیکی در دنیای دیجیتال

منبع: فارس

آمادگی الکترونیکی به میزان آمادگی جامعه و ارکان آن برای مشارکت در دنیای دیجیتال و بهره‌مندی از فناوری اطلاعات و ارتباطات گفته می‌شود.
سعیدرضا عاملی: کتاب «دانشنامه اصطلاحات کلیدی فضای مجازی» که نوشته‌ام و از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است، برای نویسندگان، محققان و متخصصان حوزه‌های فناوری‌های رایانه‌ای و جهانی سازی شبکه‌ای کاربرد دارد.

یکی از اصطلاحات تعریف شده در این کتاب، «آمادگی الکترونیکی» است که تعاریف مختلفی برای این مفهوم وجود دارد.
برای مثال، سازمان بریجز آن را توانایی یک منطقه برای سود بردن از فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌داند، در حالی که اتحادیه اطلاعات اقتصادی آن را استفاده از فناوری‌های ارتباطی و اطلاعاتی برای توسعه اقتصادی و رفاهی تعریف می‌کند.
از اواخر دهه ۱۹۹۰، سازمان‌های بسیاری آمادگی الکترونیکی کشورها را تعریف و رتبه‌بندی کرده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به پروژه سیاست سیستم‌های رایانه‌ای، مرکز توسعه بین‌المللی، اتحادیه اطلاعات اکونومیست، برنامه توسعه سازمان ملل، کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) و کارگروه ارزیابی آمادگی الکترونیکی انجمن توسعه آفریقای جنوبی اشاره کرد.
این سازمان‌ها شاخص‌های مختلف کمی و کیفی را برای ارزیابی و رتبه‌بندی کشورها در این زمینه ارائه داده‌اند.

برخی از شاخص‌های کلیدی آمادگی الکترونیکی
پروژه سیاست سیستم‌های رایانه‌ای: زیرساخت (سرعت و در دسترس بودن، رقابت)، دسترسی (کسب و کار، مدارس، دانشگاه‌ها، دولت، بهداشت و درمان، جامعه)، اقتصاد (نوآوری، نیروی کار، مصرف‌کننده) و توانمندسازها (فراگیری، امنیت، حریم خصوصی).
مرکز توسعه بین‌المللی: دسترسی الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، جامعه الکترونیکی، اقتصاد الکترونیکی و سیاست الکترونیکی.
سازمان ملل: شاخص اندازه‌گیری وب، شاخص زیرساخت و شاخص سرمایه انسانی. پالویا و شارما نیز شاخص مشارکت الکترونیکی را به این شاخص‌ها افزوده‌اند.
در جمهوری اسلامی ایران نیز مطالعاتی در زمینه آمادگی الکترونیکی انجام شده است. از جمله آن‌ها می‌توان به کتاب «مطالعات مقایسه‌ای آمادگی الکترونیک راهبردی برای پیشرفت فضای الکترونیک» نوشته سعیدرضا عاملی اشاره کرد، در این کتاب، آمادگی الکترونیکی از ظرفیت‌هایی صحبت می‌کند که جهان دوم را به موازات جهان اول آماده می‌کند تا بتواند منشأ آسایش و آرامش شهروندان شود.
این مطلب خلاصه‌ای از تعریف اصطلاح آمادگی الکترونیکی از صفحات 19 تا 24 کتاب «دانشنامه اصطلاحات کلیدی فضای مجازی» است که مشروح آن را می‌توانید از کتاب مطالعه کنید.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.