خبر اول

سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

منتخب سردبیر

March 5, 2025
12:38 چهارشنبه، 15ام اسفندماه 1403
کد خبر: 187320

ساخت تراشه کوانتومی هزار تریلیون برابر سریع‌تر از برترین ابرکامپیوتر جهان

منبع: دیجیاتو

رقابت برای ساخت تراشه‌های کوانتومی سریع‌تر و بهینه‌تر وارد فاز جدیدی شده است.

محققان دانشگاه علم‌وفناوری چین (USTC) به‌تازگی از نمونه اولیه تراشه کوانتومی رونمایی کرده‌اند که ادعا می‌شود یک‌میلیون بار سریع‌تر از پردازنده کوانتومی Sycamore گوگل و هزار تریلیون برابر سریع‌تر از ابرکامپیوترهاست.

این تراشه کوانتومی Zuchongzhi-3 نام دارد. دانشگاه علم‌وفناوری چین در بیانیه مطبوعاتی خود گفته این تراشه ۱۰۵ کیوبیت و ۱۸۲ جفت‌کننده (Coupler) دارد و برتری خود را در کارهایی مثل نمونه‌برداری تصادفی مدارهای کوانتومی نشان داده است. هنوز درباره صحت این آمار تردیدهایی وجود دارد اما در مقام مقایسه، پردازنده کوانتومی Sycamore گوگل فقط ۶۷ کیوبیت دارد.

چینی‌ها ادعا می‌کنند سریع‌ترین تراشه کوانتومی جهان را ساخته‌اند

پردازنده Zuchongzhi-3 با زمان همدوسی ۷۲ میکروثانیه می‌تواند عملیات‌های پیچیده را اجرا کند و به صحت عملکرد با گیت تک-کیوبیت با نرخ 99.90 درصد دست یافته است. این نرخ در تراشه چینی‌ها برای گیت‌های دو-کیوبیتی 99.62 درصد و برای صحت خوانش موازی 99.13 درصد است.

نتایج آزمایش‌های جدید محققان چینی در نشریه Physical Review Letters به چاپ رسیده و هم‌اکنون در دسترس عموم قرار دارد. در بخشی از این مقاله آمده است: «موفق شدیم عملیات نمونه‌برداری مدار تصادفی (RCS) را در مقیاسی بزرگ‌تر از دستاورد گوگل اجرا کنیم و فاصله رایانش کلاسیک و کوانتومی را افزایش دهیم.» در سال‌های گذشته، 2 شرکت گوگل و تیم تحقیقات Zuchongzhi برای ساخت تراشه‌ها و کامپیوترهای کوانتومی رقابت بسیار تنگاتنگی داشته‌اند.

در گذشته، پردازنده Sycamore گوگل توانسته بود عملیات RCS را فقط در ۲۰۰ ثانیه انجام دهد و رکورد بی‌نظیری به‌ جا بگذارد. جالب است بدانید شبیه‌سازی آن در سریع‌ترین ابررایانه جهان آن زمان حدود ۱۰ هزار سال زمان می‌برد.

محققان دانشگاه علم‌وفناوری چین از هزار و 400 تراشه گرافیکی A100 انویدیا بهره بردند تا دقیقاً همین فرایند را در سال ۲۰۲۳ طی فقط ۱۴ ثانیه انجام دهند و برتری گوگل را رد کنند. همین تیم سال ۲۰۲۰ از پردازنده کوانتومی فوتونیک به نام Jiuzhang رونمایی کرده بود.

غول‌های بزرگ فناوری سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری سنگینی روی ساخت تراشه‌ها و کامپیوترهای کوانتومی انجام داده‌اند؛ برای مثال، گوگل سال جاری از تراشه کوانتومی با نام ویلو رونمایی کرد که می‌تواند مسئله‌ای را که حل آن برای یک کامپیوتر معمولی ۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ سال طول می‌کشد، فقط در ۵ دقیقه حل کند.

مایکروسافت نیز به‌تازگی از تراشه کوانتومی جدید خود با نام Majorana 1 رونمایی کرده که قدرت پردازشی خارق‌العاده‌ای دارد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.