تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

March 25, 2025
16:29 سه شنبه، 5ام فروردینماه 1404
کد خبر: 189163

مدیرعامل ترب: ترب در ترکیه به ۱۰۰هزار کاربر رسید

ترب با ورود به بازار ترکیه ۱۰۰ هزار کاربر در بازار ترکیه را به خود اختصاص داده است. طبق گفته مدیرعامل این مجموعه عرضه محصول مشابه ترب در ترکیه و طراحی بات جستجو ترب‌جو در اینستاگرام ۲ اقدام نوآورانه و مهم ترب در سال ۱۴۰۳ به شمار می‌رود.

علی بابایی، مدیرعامل ترب در گفت‌وگو با پیوست، کیفیت محصولات و قابلیت سرویس‌های حوزه تجارت الکترونیکی کشور را درخور رقابت با نمونه‌های مشابه خارجی دانست. او با تاکید بر اهمیت اتصال به بازار جهانی، با وجود شرایط دشوار اقتصادی این امر را شدنی اما همراه با چالش دانست. بابایی همچنین اشاره کرد که نباید فراموش شود بازار بین‌الملل فضایی برای رقابت بین‌المللی هم است. اکتفا کردن به ویژگی‌ها و قابلیت‌های فعلی سرویس‌ها می‌تواند اثر منفی در این عرصه داشته باشد.‌ ترب حدود یکسال است که وارد بازار ترکیه شده و در این بازار نزدیک به ۱۰۰ هزار کاربر به خود اختصاص داده. این مجموعه که سال ۱۴۰۳، ۱۰ ساله شد حدود ۱۳۰ هزار فروشگاه و ماهانه نزدیک به ۲۵ میلیون کاربر یکتا دارد.

بابایی در رابطه با ورود به بازار ترکیه گفت: در مواجهه‌های مختلف از جمله رویدادهای بین‌المللی بیش از پیش متوجه فرصت‌های پیش روی سرویس‌های داخلی در خارج از کشور می‌شدیم. همچنین تاسف می‌خوردیم که چرا این فرصت‌ها دیده و استفاده نمی‌شود.

او همچنین گفت: با توجه به آمارهای کلی برآورد شده، ترب توانسته درسال نزدیک به ۳ همت در هزینه خرید و تبلیغات صرفه‌جویی ایجاد کند.

مدیرعامل ترب هدف و محور اصلی فعالیت را خلق ارزش براساس تکنولوژی‌های جدید برای خریداران و فروشندگان ترب اعلام کرد.

از نظر بابایی، امکان و مسیر برای عرضه سرویس‌های ایرانی در بازارهای خارجی حتی اروپا نیز وجود دارد. او معتقد است کشورهای منطقه صرفا هدف و نگاه ما نیست اما چون در دسترس‌تر هستند سریع‌تر می‌توان به آنها ورود کرد.

بابایی مهم‌ترین مزیت و قابلیت برجسته سرویس‌های ایرانی و مخصوصا ترب را در مقایسه با نمونه‌های مشابه خارجی از منظر محصول(Prouduct) دانست.

طبق گفته‌ مدیرعامل ترب روند توسعه محصول، انواع فیچرها و Ease Of use سایر بخش‌هایی است که میان ترب و محصولات مشابه خارجی تمایز ایجاد می‌کند.

او در ادامه این موضوع گفت: این ویژگی‌ها و شرایط باز هم کافی نیست. اینطور نیست که بگوییم چون Prouduct ما خوب است برویم و بازار را بگیریم. به‌ویژه سرویس ما که اثر شبکه‌ای دارد و همین عامل ورود را به بازار جهانی تا حدی دشوار می‌کند. اما با وجود همه این موارد اتصال به بازار جهانی برای استارت‌آپ‌های ایرانی شدنی است.

مدیرعامل ترب «تحریم‌های اقتصادی» را از اصلی‌ترین چالش‌هایی خواند که اگر وجود نداشت منجر به برداشته شدن موانع عملیاتی و ذهنی می‌شد. از نظر او تحریم‌ها ذهنیتی را می‌سازد که ورود به زمینه‌های بزرگ و انجام برخی اقدامات، پرریسک و منتهی به شکست است. بنابراین خیلی از اتفاقات و پروژه‌ها صورت نمی‌گیرد. بابایی همچنین افزود: شاید همه اقدامات به نتیجه نرسد و شاید شکست هم بخورد اما از دل آن اتفاقات مثبتی حاصل می‌شود.

بابایی، هوش مصنوعی را یکی از عواملی شمرد که در حال حاضر فعالان حوزه تجارت الکترونیکی می‌توانند با بهره‌مندی از آن و تعریف مدل‌های کسب‌وکاری منطبق با آن به شیوه جدیدتری بازارهای خود را توسعه دهند.

او در پاسخ به این سوال که اکنون ورود به بازار سرمایه مهم‌تر است یا بازار جهانی گفت: این اولویت بستگی به صنعت و در صنعت هم بستگی به شرایط و زمان دارد. نمی‌توان قاعده کلی وضع کرد. هرسال یک جور به این روند نگاه می‌شود و ممکن است تصمیمات تغییر کند.

مدیرعامل ترب ورود به بازار جهانی و توسعه ترب در این عرصه را یکی از اولویت‌های این مجموعه قلمداد کرد.

بابایی همچنین گفت: به نظر من در سال آینده شاهد هم‌افزایی بیشتر تجارت الکترونیکی با حوزه فین‌تک خواهیم بود. سایر حوزه‌ها نیز که رشد خواهند داشت اما از منظر من که در تقاطع تجارت الکترونیکی و فین‌تک ایستادیم این هم‌افزایی در ۱۴۰۴ بیشتر خواهد شد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.