سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

March 27, 2025
11:36 پنجشنبه، 7ام فروردینماه 1404
کد خبر: 189304

فقط 5 سال با استفاده عملی از کامپیوترهای کوانتومی فاصله داریم

منبع: دیجیاتو

اولین کاربردهای این فناوری احتمالاً انجام محاسبات فیزیک پیشرفته خواهد بود.

یکی از مدیران ارشد گوگل که روی کامپیوترهای کوانتومی کار می‌کند، معتقد است فقط 5 سال تا استفاده از کامپیوترهای کوانتومی فاصله داریم. به گفته او، در آینده نزدیک این کامپیوترها می‌توانند اولین کاربرد عملی خود را انجام دهند که کامیپوترهای فعلی از پس اجرای آن برنمی‌آیند.

براساس گزارش CNBC، «جولیان کلی» (Julian Kelly)، مدیر سخت‌افزار هوش مصنوعی کوانتومی گوگل، می‌گوید: «فکر می‌کنیم حدود 5 سال با پیشرفت واقعی و اپلیکیشنی کاربردی که فقط روی کامپیوترهای کوانتومی اجرای می‌شود، فاصله داریم.» به‌عبارت‌دیگر، کامپیوترهای مدرن فعلی نمی‌توانند محاسابات لازم برای اجرای این اپلیکیشن را انجام دهند.

اپلیکیشن مخصوص کامپیوترهای کوانتومی
جولیان کلی می‌گوید کامپیوترهای کوانتومی احتمالاً می‌توانند محاسابات فیزیک پیشرفته را انجام دهد و انواع جدیدی از داده‌ها را تولید کند. پیشرفته‌ترین کامپیوتر کوانتومی فعلی گوگل 105 کیوبیت (بلوک اصلی کامپیوتر کوانتومی) دارد اما کارشناسان می‌گویند برای اجرای برنامه‌های کاربردی به یک‌میلیون کیوبیت یا بیشتر نیاز است.

کامپیوترهای کوانتومی از دهه 1980 رؤیای فیزیک‌دانان و دانشمندان بوده‌اند. کامیپوترهای سنتی بر پایه پردازنده‌های مرکزی یا پردازشگرهای گرافیکی با بیت‌های صفر و یک هستند اما کیوبیت‌ها براساس محاسابات کوانتومی روشن یا خاموش می‌شوند. کلی می‌گوید کامپیوترهای کوانتومی می‌توانند به بنیادی‌ترین سطح جهان دسترسی داشته باشند.

به‌زعم جولیان کلی، احتمالاً اولین کاربردهای این فناوری برای شبیه‌سازی فیزیک پیشرفته خواهد بود. کامپیوترهای کوانتومی همچنین می‌توانند در تولید داده‌های لازم برای آموزش هوش مصنوعی کمک کنند؛ البته جولیان کلی این اتفاق را کمی بعید می‌داند. او می‌گوید مدل‌های فعلی هوش مصنوعی اساساً نمی‌توانند روی کامپیوترهای کوانتومی اجرا شوند. البته یکی از کاربردهای احتمالی این کامپیوترها را تولید داده‌های جدید می‌داند.

اخیراً سرمایه‌گذاران حوزه هوش مصنوعی به محاسبات کوانتومی توجه کرده‌اند آنها به‌دنبال نوع دیگری از پردازنده‌های نسل بعدی هستند که مانند پردازشگرهای فعلی انویدیا بتوانند هوش مصنوعی را متحول کنند. البته انویدیا پردازنده‌های کوانتومی نمی‌سازد. چند روز قبل، این شرکت رویداد Quantum Day را برگزار کرد که در آن نمایندگان 12 شرکت کوانتومی پیشرو حضور داشتند.

«جنسن هوانگ»، مدیرعامل انویدیا، ژانویه گفت کامپیوترهای کوانتومی مفید شاید 15 سال آینده نیز عرضه نشوند. این اظهارنظرها قیمت سهام چندین شرکت کوانتومی را کاهش داد. او در رویداد اخیر نظرات ژانویه خود را «اشتباه» خواند ولی همچنان معتقد است این فناوری راه درازی در پیش دارد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.