هوش مصنوعی

April 6, 2025
18:03 یکشنبه، 17ام فروردینماه 1404
کد خبر: 189803

هوش مصنوعی که عملکرد بهتری نسبت به پزشکان انسانی دارد

منبع: دیجیاتو

K Health می‌گوید این هوش مصنوعی برای جایگزینی پزشکان طراحی نشده است.

در پژوهش بالینی جدیدی، هوش مصنوعی دستیار پزشکی استارتاپ K Health در دوسوم موارد مانند پزشکان انسانی بیماری افراد را تشخیص داد و در یک‌سوم نیز نتایج بهتری نسبت به انسان‌ها ارائه کرد.

براساس گزارش فوربز، محققان مرکز پزشکی سیدرز-ساینای و استارتاپ سلامت دیجیتال K Health توصیه‌ها و تشخیص‌های چت‌بات هوش مصنوعی K Health را با عملکرد پزشکان واقعی مقایسه کردند. بیشتر بیمارانی که در این تحقیق شرکت کردند، دارای علائم حاد تنفسی، ادراری، واژینال، چشمی یا دندانی بودند که به بخش اورژانس مجازی مراجعه کرده بودند. محققان دریافتند این هوش مصنوعی در دوسوم موارد تصمیماتی مشابه پزشکان می‌گیرد و در یک‌سوم دیگر عملکرد بهتری دارد.

البته K Health می‌گوید این هوش مصنوعی برای جایگزینی پزشکان طراحی نشده، بلکه هدف آن ارائه مراقبت‌های بهداشتی بهتر است.

عملکرد بهتر هوش مصنوعی K Health نسبت به پزشکان
در این پژوهش، محققان از داده‌های Cedars-Sinai Connect، برنامه مجازی مبتنی‌بر دستیار هوش مصنوعی K Health استفاده کردند که سال 2023 راه‌اندازی شده. این چت‌بات با بیماران صحبت و سوابق پزشکی آنها را بررسی می‌کند تا بیماری‌شان را تشخیص دهد.

بنیان‌گذاران K Health

در این پژوهش، در ژوئن و ژوئیه 2024 محققان 461 ویزیت بزرگسالان را بررسی و توصیه‌های هوش مصنوعی را با پزشکان مقایسه کردند. همچنین محققان از 4 پزشک خواستند تصمیمات بالینی انسان و هوش مصنوعی را ارزیابی کنند.

در 68 درصد موارد، توصیه‌های هوش مصنوعی و پزشکان نمرات برابری گرفتند و در بقیه موارد، داوران تصمیمات هوش مصنوعی را تقریباً دوبرابر بهتر ارزیابی کردند. همچنین این تحقیق نشان داد هوش مصنوعی در 2.8 درصد مواقع توصیه بالقوه مضر به بیماران کرده است، این رقم برای پزشکان 4.6 درصد بود.

«آلون بلوک» (Allon Bloch)، هم‌‌بنیان‌گذار و مدیرعامل شرکت K Health می‌گوید: «من به این موضوع بسیار افتخار می‌کنم. هوش مصنوعی تصمیمات بهتری می‌گیرد و اشتباهات کمتری می‌کند. هوش مصنوعی در پیروی از دستورالعمل‌ها بهتر است. جایی هم که هوش مصنوعی به‌خوبی پزشکان نبود، تفاوت‌های کوچکی وجود داشت.»

محققان می‌گویند هوش مصنوعی در مشکلات نسبتاً ساده می‌تواند عالی عمل کند و شاید نیازی به مداخله پزشک نیز نداشته باشد اما در بیمارهای پیچیده باید انسان بر هوش مصنوعی نظارت کند.

یافته‌های این پژوهش در ژورنال Annals of Internal Medicine منتشر شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.