اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

April 9, 2025
19:03 چهارشنبه، 20ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190069

روسیه و چین، تهدیدی برای اینترنت ماهواره‌ای استارلینک

منبع: ایسنا

یک درگیری در آینده در فضا می‌تواند پیامدهای منفی گسترده و طولانی مدتی داشته باشد که در اینجا روی زمین نیز احساس شود، زیرا همه‌ افراد روی این سیاره به شکلی از داده‌های فضایی استفاده می‌کنند.

بر اساس گزارش جدیدی که توانایی‌های ضدفضایی ده‌ها کشور را در سال گذشته ارزیابی می‌کند، صورت فلکی ماهواره استارلینک اسپیس‌ایکس با تهدیداتی از سوی روسیه و چین مواجه است، زیرا پس از جنگ میان روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲، از این سیستم اینترنت ماهواره‌ای برای استفاده نظامی در اوکراین استفاده شد.

به نقل از اسپیس، این گزارش که توسط اندیشکده سیاست غیرحزبی (SWF) منتشر شد، نشان می‌دهد که چگونه اتکای فزاینده بشر به فضا به‌ویژه برای امنیت ملی، باعث شده است که تعداد فزاینده‌ای از کشورها قابلیت‌های ضدفضایی خود را توسعه دهند. این سند ۳۱۶ صفحه‌ای، بر اساس اطلاعات در دسترس عموم از ماه فوریه سال ۲۰۲۴ تا فوریه سال جاری، توانایی‌های ۱۲ کشور از جمله ایالات متحده، روسیه، چین، هند، استرالیا و همچنین کره شمالی و کره جنوبی را ارزیابی می‌کند.

در پیشگفتار این گزارش آمده است: ما قویا احساس می‌کنیم که یک بحث آزادتر و عمومی‌تر در مورد این موضوعات ضروری است. جامعه جهانی و اقتصاد ما به طور فزاینده‌ای به قابلیت‌های فضایی وابسته هستند و یک درگیری در آینده در فضا می‌تواند پیامدهای منفی گسترده و طولانی‌مدتی داشته باشد که در اینجا روی زمین نیز احساس شود، زیرا همه افراد روی این سیاره به شکلی از داده‌های فضایی استفاده می‌کنند.

استارلینک اسپیس‌ایکس از شبکه عظیمی از ماهواره‌ها در مدار پایین زمین برای ارائه اینترنت پهن باند پرسرعت استفاده می‌کند. ساکنان اوکراین در سال ۲۰۲۲ پس از قطع شدن خدمات اینترنتی اوکراین در پی آغاز جنگ با روسیه، شروع به استفاده از استارلینک برای حفظ اتصال به اینترنت کردند. این سرویس همچنین ارتباطات ایمن را برای ارتش و دولت اوکراین فعال کرد. با این حال، از ماه مه سال ۲۰۲۴، ارتش اوکراین شروع به تجربه قطعی اتصالات استارلینک کرد و مقامات نظامی این اختلالات را به روسیه نسبت دادند.

این گزارش نشان می‌دهد که یک سیستم روسی به نام توبول (Tobol) که در اصل برای محافظت از ماهواره‌های روسی در برابر پارازیت طراحی شده بود، برای مختل کردن سیگنال‌های ماهواره تجاری استارلینک در خاک اوکراین استفاده شده است. این گزارش خاطرنشان می‌کند که این اسناد فاش شده نشان می‌دهد که روسیه از حداقل سه تاسیسات توبول برای مختل کردن سیگنال‌های ماهواره‌ای تجاری استارلینک در شرق اوکراین استفاده کرده است.

به نظر می‌رسد روسیه همچنین در حال توسعه یک سیستم جدیدتر و پیچیده‌تر به نام کالینکا (Kalinka) است که برای شناسایی و ایجاد اختلال در سیگنال‌های ماهواره‌های استارلینک طراحی شده است. آندری بزروکوف (Andrei Bezrukov)، مدیر مرکز روسیه برای سیستم‌ها و فناوری‌های بدون سرنشین، که در حال توسعه سیستم کالینکا است، به رسانه‌های دولتی گفت که به اصطلاح «قاتل استارلینک» می‌تواند پایانه‌های ارتباطی متصل به استارشیلد را که نسخه نظامی استارلینک است و با ویژگی‌های امنیتی پیشرفته طراحی شده است، شناسایی کند.

گزارش‌های بیشتر نشان داد که روسیه سیگنال‌های جی‌پی‌اس (GPS) را در چهار کشور اروپایی از جمله فرانسه، هلند، سوئد و لوکزامبورگ مسدود کرده است. همچنین گزارش‌هایی مبنی بر قطع شبکه‌های تلویزیونی کودکان در این کشورها توسط روسیه برای پخش تصاویری از جنگ اوکراین منتشر شده است. هیات مقررات رادیویی اتحادیه بین‌المللی مخابرات گفته است که تداخل احتمالا از ایستگاه‌های مسکو، کالینینگراد و پاولوفکا سرچشمه گرفته است.

این گزارش خاطرنشان می‌کند: از ماه فوریه ۲۰۲۵، به نظر می‌رسد که سرویس استارلینک به طور قابل ملاحظه‌ای در برابر حملات سایبری بیشتر مقاوم بوده است.

بر اساس این گزارش، چین در حال سرمایه‌گذاری بر روی قابلیت‌های مشابه برای درگیری‌های مسلحانه احتمالی آینده با ایالات متحده است.

در ماه ژوئیه سال گذشته، محققان نیروی دریایی ارتش چین، زیردریایی‌های مجهز به لیزر را با دکل‌های جمع‌شونده ارائه کردند که می‌توانند ماهواره‌های استارلینک یا دیگر سیستم‌های نظارت فضایی را هدف قرار دهند، اگرچه محققان اذعان کردند که توانایی‌های شناسایی محدود زیردریایی‌ها نیازمند نیروهای خارجی برای ارائه هدایت دقیق موقعیت ماهواره‌ها است.

این گزارش خاطرنشان می‌کند که در همین حال، نیروی فضایی ایالات متحده در حال آزمایش پارازیت‌های ماهواره‌ای جدید به نام پایانه‌های مدولار از راه دور است که برای کار از راه دور و ارائه قابلیت جنگ الکترونیکی ضدفضا در نظر گرفته شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.