فناوری اطلاعات

April 13, 2025
13:26 یکشنبه، 24ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190248

هاشمی: افزایش ۲۰ درصدی بهره‌وری با هوشمندسازی انرژی و استفاده از ظرفیت فناوری

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در آیین امضای تفاهم‌نامه همکاری با صندوق توسعه ملی در زمینه تحقق حکمرانی هوشمند و توسعه اقتصاد مبتنی بر هوش مصنوعی، با بیان اینکه «ارتقای بهره‌وری از مسیر استفاده از ظرفیت‌های فناورانه امکان‌پذیر است» تاکید کرد که «با هوشمندسازی و استفاده از ظرفیت فناوری می‌توان میزان بهره‌وری در حوزه انرژی را حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داد.»

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و مهدی غضنفری، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی، این تفاهم‌نامه را امروز (شنبه 23 فروردین 1404) در حضور جمعی از معاونان و مدیران دو طرف امضا کردند تا زمینه‌ساز تحقق شعار سال و افزایش بهره‌وری و رشد اقتصاد دیجیتال کشور باشد.

اهمیت جبران فاصله سرمایه‌گذاری در زمینه هوش مصنوعی با کشورهای منطقه
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از نقش فناوری در ارتقای کیفیت زندگی بشر به‌ویژه در حوزه‌های آموزش، سلامت، خدمات و اقتصاد گفت و ادامه داد: «وضعیت کشور به جهت شاخص جهانی استفاده از هوش مصنوعی، وضعیت مطلوبی نیست و هم‌اکنون در رتبه شصتم دنیا قرار داریم. امضای این تفاهم‌نامه‌ و سرمایه گذاری در این حوزه، می‌تواند در جبران فاصله موجود در سرمایه گذاری در این حوزه نسبت به دیگر کشورهای منطقه در بازه زمانی منطقی، مفید باشد».
وی با اشاره به ضرورت سرمایه‌گذاری در حوزه فناوری اطلاعات و زیرساخت‌های ارتباطی کشور گفت: «عربستان حدود ۲۰ میلیارد دلار و امارات ۱.۴ میلیلارد دلار در بحث هوش مصنوعی و استفاده از ظرفیت‌های اقتصاد دیجیتال سرمایه‌گذاری کرده‌اند. جبران این شکاف در حوزه سرمایه‌گذاری در فناوری اطلاعات و زیرساخت‌های ارتباطی کشور را باید به صورت ویژه دنبال کنیم تا بتوانیم این فاصله را در بازه زمانی کوتاه‌مدت جبران کنیم.»
هاشمی امضای این تفاهم‌نامه را در راستای تحقق شعار سال مقام معظم رهبری و ضرورت سرمایه‌گذاری در تولید دانست و گفت: «با توجه به اینکه حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، نقش مهمی در بخش‌های مختلف اقتصادی و تولیدی کشور ایفا می‌کند، سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی می‌تواند در دستیابی به اهداف ترسیم شده، در یک بازه زمانی معقول و منطقی کمک شایانی کند.»

ضرورت ارتقای سهم اقتصاد دیجیتال
وزیر ارتباطات لازمه دسترسی به سهم 10 درصدی از اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص ملی را ارتقای سهم این بخش از کیک اقتصاد کشور برشمرد و گفت: «طبق برآوردها سهم فعلی بخش اقتصاد دیجیتال حدود ۴.۹ درصد است که برای دو برابر شدن آن، به سرمایه‌گذاری بین ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار نیاز داریم. تحقق این رقم از مسیر منابع عمومی دولت میسر نیست.»
هاشمی گفت: «سهم اعتبارات حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات از منابع عمومی کشور، کمتر از یک درصد برآورد می‌شود و ضروری است با نگاه رو به جلو، بسترها و زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه با مشارکت حداکثری بخش خصوصی فراهم شود. این موضوع به‌طور ویژه در دستور کار وزارت ارتباطات قرار دارد.»

هوشمندسازی و افزایش بهره‌وری در صنایع کلیدی
هاشمی با اشاره به تأثیر فناوری در افزایش بهره‌وری، تاکید کرد: «باور داریم که ارتقای بهره‌وری از مسیر استفاده از ظرفیت‌های فناورانه امکان‌پذیر است. با نگاه به وضعیت صنایع مختلف در کشور و تجربه زیسته در دنیا، روشن است که با استفاده از ظرفیت فناوری می‌توان میزان بهره‌وری در حوزه انرژی را حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داد.»
به گفته وی «مطالعات جهانی نیز نشان می‌دهد که با استفاده از هوشمندسازی و به خدمت گرفتن ابزار فناوری، می‌توان صرفه‌جویی و مدیریت مصرف را تا ۲۵ درصد بهبود بخشید. در شهرهای هوشمند نیز با استفاده از ظرفیت فناوری می‌توان بهره‌وری را افزایش و آلاینده‌ها را تا حدود ۲۰ درصد کاهش داد.»
وزیر ارتباطات تاکید کرد: «کارکرد فناوری و هوشمندسازی یک کارکرد رو به جلو با هدف دستیابی به متوسط ۲۰ درصد بهبود در بهره‌وری است.»
به گفته وزیر ارتباطات، بدون بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در فناوری، تحقق اهداف برنامه هفتم پیشرفت ممکن نیست. وی ابراز امیدواری کرد در همکاری با صندوق توسعه ملی، مسیر رشد اقتصاد دیجیتال و بهره‌وری ملی هموار شود.

حمایت صندوق توسعه ملی از بخش خصوصی
مهدی غضنفری، رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی نیز با تأکید بر رویکرد تأمین مالی برای سرمایه‌گذاری هدفمند و غیرمستقیم این صندوق در صنایع راهبردی کشور، خاطرنشان کرد: «امضای تفاهم‌نامه با وزارتخانه‌ها به‌معنای تخصیص مستقیم منابع به دستگاه‌های اجرایی نیست. مدل صندوق توسعه ملی بر تأمین مالی مبتنی بر پروژه بخش خصوصی است؛ به این معنا که دستگاه تخصصی مانند وزارت ارتباطات، ظرفیت‌ها، شرکت‌ها و پروژه‌های واجد شرایط را شناسایی و معرفی می‌کند، و صندوق با استفاده از سازوکارهای تأمین مالی خود، این پروژه‌ها را حمایت می‌کند.»
وی با بیان اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی با کمک‌های اولیه صندوق توسعه ملی شکل گرفته است، افزود: «ما در حال بازتعریف نقش صندوق از یک نهاد صرفاً تأمین‌کننده منابع به یک شریک اقتصادی توسعه‌گرا هستیم. در این مدل، تصمیم‌گیری‌ها با مشارکت وزارتخانه‌های تخصصی انجام می‌شود و پروژه‌هایی انتخاب می‌شوند که قابلیت اجرا توسط بخش خصوصی را داشته باشند. منابع صندوق باید به دست کسانی برسد که می‌توانند آن را در مسیر تولید، فناوری و ارزش‌آفرینی به‌کار گیرند.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.