تلفن همراه

April 16, 2025
12:00 چهارشنبه، 27ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190530

سالمندانی که از گوشی استفاده می‌کنند، کمتر به زوال شناختی مبتلا می‌شوند

منبع: دیجیاتو

محققان در پژوهشی جدید ایده «زوال عقل دیجیتالی» را زیر سؤال برده‌اند.

برخی‌ نگران‌اند استفاده از گوشی هوشمند، تبلت و سایر دستگاه‌های دیجیتالی منجر به زوال عقل در پیری شود اما محققان در تحقیقات جدید دریافتند زوال شناختی در افراد مسن‌تری که از این فناوری‌ها استفاده می‌کنند، نرخ پایین‌تری دارد.

براساس گزارش گاردین، محققان دانشگاه تگزاس دریافتند افراد بالای 50 سال که معمولاً از دستگاه‌های دیجیتال استفاده می‌کنند، نسبت به افرادی که کمتر با این دستگاه‌ها سروکار دارند، کمتر به زوال شناختی مبتلا می‌شوند.

مشخص نیست این فناوری از زوال شناختی جلوگیری می‌کند یا افرادی که مهارت‌های شناختی بهتری دارند، بیشتر به سمت این فناوری‌ها می‌روند اما محققان ادعاهای موسوم به «زوال عقل دیجیتالی» را زیر سؤال می‌برند که می‌گوید هرچه زمان استفاده از گوشی افزایش یابد، افراد در پیری بیشتر به زوال شناختی مبتلا می‌شوند.

ارتباط زوال عقل با استفاده بیشتر از گوشی هوشمند
براساس مقاله منتشرشده در نیچر، محققان در پژوهش حاضر مطالعات قبلی را که به ارتباط استفاده از گوشی هوشمند و زوال شناختی پرداخته بودند (مجموعاً حدود 400 هزار شرکت‌کننده با میانگین سنی 69 سال) تجزیه‌وتحلیل کردند. آنها هیچ شواهدی برای فرضیه زوال عقل دیجیتال پیدا نکردند. درعوض، دریافتند استفاده از کامپیوتر، گوشی هوشمند، اینترنت یا ترکیبی از آنها با کاهش خطر اختلال شناختی مرتبط است.

محققان می‌گویند: «برای اولین نسل [مسنی] که در معرض ابزارهای دیجیتال قرار گرفته‌اند، استفاده از آنها با عملکرد شناختی بهتر مرتبط است. با‌توجه‌به نگرانی‌ها درمورد پوسیدگی مغز و زوال عقل دیجیتال، این پیام امیدوارکننده‌تر از چیزی است که انتظار می‌رفت.»

محققان برای توضیح یافته‌های خود می‌گویند: «سه C ممکن است در این امر مهم باشند: پیچیدگی (Complexity)، ارتباط (Connection) و رفتارهای جبرانی (Compensatory behaviours).» به گفته آنها ابزارهای دیجیتال می‌توانند به افراد کمک کنند در فعالیت‌های پیچیده شرکت و ارتباطات اجتماعی خود را تقویت کنند که به نظر می‌رسد هر 2 برای مغز افراد سالخورده مفیدند.

همچنین محققان می‌گویند افراد مسن به کمک این فناوری‌ها می‌توانند پیامدهای زوال شناختی را جبران کنند و زندگی راحت‌تری داشته باشند؛ برای مثال GPS برای یافتن مسیر یا تنظیم آلارم برای پرداخت صورت‌حساب یا مصرف دارو به آنها کمک زیادی می‌کند.

محققان در مقاله خود نوشته‌اند تأثیرات گوشی‌های هوشمند و سایر دستگاه‌ها بر مغز در پیری بستگی به نحوه استفاده از آنها دارد. استفاده از دستگاه‌های دیجیتال به شیوه‌ای که ما از تلویزیون استفاده می‌کنیم، چه از نظر فیزیکی چه از نظر ذهنی احتمالاً سودمند نیست. از سویی این ابزارها می‌توانند از نظر ذهنی مفید باشند، روابط اجتماعی را تقویت کنند و توانایی‌های شناختی ما را در پیری بهبود دهند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.