لبه تکنولوژی

April 19, 2025
14:47 شنبه، 30ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190807

اولین سیستم ناوبری کوانتومی مقاوم در برابر اختلال معرفی شد

منبع: ایسنا

فناوری ناوبری کوانتومی Q-CTRL بدون نیاز به GPS عمل می‌کند، سیگنال ارسال نمی‌کند و به همین دلیل در برابر اختلال، شناسایی و جعل مقاوم است.

شرکت استرالیایی Q-CTRL برای نخستین بار از یک سیستم ناوبری کوانتومی تجاری و قابل استفاده در دنیای واقعی رونمایی کرده که بدون نیاز به GPS کار می‌کند، امکان اختلال در آن وجود ندارد و دقتی تا 50 برابر بیشتر از سامانه‌های پشتیبان جی‌پی‌اس دارد.

طبق گزارش‌های منتشر شده، با توجه به اینکه امروزه وسایل نقلیه مختلف ازجمله هواپیماها و خودروها به شدت به GPS وابسته هستند، این فناوری جدید می‌تواند نقطه عطف بزرگی در حوزه ناوبری باشد.

همچنین GPS در شرایطی همچون درگیری‌های نظامی یا حملات سایبری می‌تواند مختل یا جعل شود یا به‌طور کامل از دسترس خارج شود. به گفته Q-CTRL، فقط اختلالات مربوط به GPS روزانه حدود 1000 پرواز را در جهان دچار مشکل می‌کند و خسارت ناشی از این موضوع می‌تواند تا یک میلیارد دلار در روز به اقتصاد جهانی آسیب بزند.

بدون نیاز به GPS با سیستم ناوبری کوانتومی

برای حل این مشکل، Q-CTRL سیستمی به نام Ironstone Opal را توسعه داده که با استفاده از سنسورهای کوانتومی و بدون نیاز به ماهواره‌های GPS، امکان مکان‌یابی دقیق را فراهم می‌کند. این سیستم به‌صورت غیرفعال عمل می‌کند، یعنی سیگنالی منتشر نمی‌کند که قابل ردیابی یا اختلال باشد و درعین‌حال دقتی بسیار بالا دارد.

سیستم مذکور از میدان مغناطیسی زمین برای موقعیت‌یابی استفاده می‌کند که در هر نقطه‌ای از زمین کمی متفاوت است. سپس با اندازه‌گیری این تفاوت‌ها توسط مغناطیس‌سنج‌ها، سیستم قادر به تشخیص دقیق موقعیت جغرافیایی خواهد بود.

سنسورهای کوانتومی اختصاصی Q-CTRL دقت و پایداری بسیار بالایی دارند و با کمک نرم‌افزارهای هوش مصنوعی، نویزها و ارتعاشات محیطی را فیلتر می‌کنند؛ قابلیتی که این شرکت از آن با عنوان «نرم‌افزار مقاوم‌ساز» یاد کرده است. همچنین این سیستم به‌قدری جمع‌وجور است که می‌تواند در پهپادها، خودروها و البته هواپیماها نصب شود.

Q-CTRL فناوری خود را در شرایط واقعی، هم در زمین و هم در آسمان، مورد آزمایش قرار داده و نتایج آن نشان داده‌اند که این سیستم کاملاً مستقل از GPS عمل می‌کند و حتی در شرایطی مانند پرواز که نویز و اختلالات بیشتر است، دست‌کم 11 برابر بهتر از سیستم‌های فعلی عمل کرده است.

«مایکل بیرکوک»، مدیر Q-CTRL، می‌گوید:

«در Q-CTRL خوشحالیم که به عنوان نخستین شرکت جهان، فناوری سنجش کوانتومی را از آزمایشگاه به میدان واقعی آورده‌ایم و قابلیت‌هایی را ممکن ساخته‌ایم که تا پیش‌ازاین تنها یک رؤیا بوده‌اند. این نخستین عرضه بزرگ ما در این زمینه است و بی‌صبرانه منتظریم که فناوری‌های بیشتری در زمینه ناوبری تضمین‌شده کوانتومی برای پلتفرم‌های تجاری و نظامی معرفی کنیم.»

این فناوری می‌تواند تحول بزرگی در ناوبری وسایل نقلیه در مناطق دشوار، بدون پوشش GPS، کوهستانی یا زیرآبی ایجاد کند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.