هواوی برای عرضه جدیدترین پردازنده هوش مصنوعی آماده میشود
شرکت هواوی طبق گزارشی از والاستریت ژورنال برای آزمایش جدیدترین و قدرتمندترین پردازنده هوش مصنوعی خود آماده میشود. این شرکت امیدوار است که چیپ جدید هوش مصنوعی بتواند جایگزین پردازندههای پیشرفته شرکت انویدیا شود که در حال حاضر با محدودیتهای سنگین صادراتی به چین و چندین کشور دیگر جهان روبرو هستند.
پیشرفت مداوم یکی از شرکتهای پیشتاز فناوری را میتوان نشانگر استقامت صنعت نیمهرسانای این کشور با وجود تلاشهای واشنگتن برای محدود کردن آن دانست که از جمله شامل قطعی دسترسی آنها به تجهیزات تولید چیپ غربی بوده است.
والاستریت ژورنال میگوید شرکت هواوی به تازگی با چندین شرکت فناوری چینی برای آزمایش چیپ جدید خود ارتباط گرفته است و میخواهد بازده عملی آن را مورد بررسی قرار دهد. این چیپ که به گفته افراد مطلع Ascend 910D نام دارد را هواوی به طور ویژه برای کاربردهای هوش مصنوعی طراحی کرده است و گفته میشود که اولین محموله این پردازندهها در ماه مه در اختیار شرکتها قرار میگیرد.
البته که توسعه این پردازنده هنوز در مراحل اولیه است و برای ارزیابی عملکرد چیپ و آمادهسازی آن برای مشتریان به ارزیابی و آزمایشهای بیشتری نیاز است.
هواوی امیدوار است که جدیدترین نسخه از پردازندههای هوش مصنوعی Ascend قدرتمندتر از پردازندهای H100 شرکت انویدیا باشند، پردازندهای که از زمان عرضه خود در سال ۲۰۲۲ به یکی از گزینههای محبوب توسعه دهندگان هوش مصنوعی تبدیل شده است. نسخههای پیشین چیپ شرکت هواوی 910B و 910C نام دارند.
هواوی به عنوان قهرمان فناوری چین در حوزهای شناخته میشود که ایالات متحده همچنان پیشتازی آن را در اختیار دارد. این شرکت مستقر در شنژن برخی از امیدوارکنندهترین چیپهای هوش مصنوعی را برای جایگزین کردن محصولات انویدیا تولید کرده است و بخش مهمی از تلاشهای پکن برای خودکفایی صنعت نیمهرسانا محسوب میشود.
هواوی نزدیک به شش سال است که در لیست سیاه بازرگانی ایالات متحده قرار گرفته است و با این حال این شرکت در سال ۲۰۲۳ با عرضه یک گوشی هوشمند پیشرفته نشان داد که توان مقابله با این محدودیتها را دارد. گوشی Mate 60 که پس از سالها این شرکت را به عرصه گوشیهای هوشمند پیشرفته بازگرداند نیز از پردازنده تولید داخل استفاده میکند و همین مساله باعث تعجب دولت آمریکا شد.
چیپ جدید این شرکت از فناوری بستهبندی برای ادغام سیلیکونهای بیشتری در راستای بهبود عملکرد استفاده میکند. به گفته افراد مطلع، چیپ 910D به انرژی زیادی نیاز دارد و از لحاظ بازده انرژی عملکرد ضعیفتری نسبت به H100 دارد.
واشنگتن در ابتدای ماه جاری چیپ H20 شرکت انویدیا که به طور اختصاصی برای بازار چین طراحی شده بود را نیز به لیست بلند بالای پردازندههایی اضافه کرد که فروش آنها با محدودیت مواجه است. این پردازنده پیشرفتهترین نسخهای بود که فروش آن در چین نیازی به دریافت مجوز نداشت. انویدیا میگوید چنین محدودیتی یک ضربه ۵.۵ میلیارد دلاری به این شرکت وارد میکند.
با این حال محدودیتهای جدید فرصتی است برای رقبای چینی انویدیا از جمله هواوی و شرکت Cambricon در پکن که مشغول توسعه چیپهای مشابهی است.
انتظار میرود که شرکت هواوی در سال جاری بیش از ۸۰۰ هزار پردازنده 910B و 910C را برای مشتریانی از جمله شرکتهای ارتباطات دولتی و توسعهدهندگان هوش مصنوعی خصوصی از جمله بایتدنس، شرکت مادر تیکتاک ارسال کند. برخی از خریداران همچنین در حال مذاکره با هواوی هستند تا سفارش پردازنده 910C را پس از محدودیت جدید دولت ترامپ برای پردازنده H20 افزایش دهند.
هواوی و چندین شرکت دیگر تولیدکننده چیپ چینی با وجود محدودیتهای تولیدی توانستهاند محصولاتی قابل قیاس با چیپهای انویدیا را تولید و عرضه کنند که البته چند سالی از لحاظ عملکرد از محصولات تیم سبز عقب هستند. تولیدکنندگان چیپ چین برای بهبود عملکرد به سراغ فناوریهایی رفتهاند که چندین چیپ را در کنار یکدیگر قرار داده و پردازندههای قدرتمندی را تشکیل میدهند، زیرا کوچکتر کردن مدار در داخل چیپها سختتر و پرهزینهتر میشود.
دولت چین نیز توسعهدهندههای هوش مصنوعی چین را تشویق میکند تا خرید از تولیدکنندگان چیپ داخلی را افزایش دهند. در نتیجه همین تشویقها، دیتاسنترهای دولتی بیشترین تعداد چیپهای بومی را استفاده می:نند.
با این حال چیپهای پیشین شرکت هواوی نتوانست انتظار بالای مشتریان را برآورده کند و ضعیفتر از شعارها ظاهر شد. چیپ 910C به عنوان پردازندهای مشابه H100 به مشتریان تبلیغ شده بود اما مهندسانی که از هردوی این چیپها استفاده کردهاند میگویند عملکرد پردازنده شرکت هواوی ضعیفتر از نمونه شرکت انویدیا است.
هواوی همچنین در زمینه تولید گسترده چیپهای پیشرفته نیز با موانعی جدی روبرو است. این شرکت به زنجیره جهانی ریختهگریهای پیشرفته جهان از جمله شرکت TSMC تایوان دسترسی ندارد و بزرگترین رقیب چینی این شرکت به نام SMIC نیز به دلیل تحریمها امکان خرید تجهیزات پیشرفته تولید چیپ را نخاهد داشت.
واشنگتن همچنین دسترسی چین به برخی از تجهیزات کلیدی چیپهای هوش مصنوعی از جمله چیپهای حافظه با پهنباند بالا را نیز محدود کرده است.
با وجود این محدودها، مدیران هواوی درمورد تمرکز بر ساخت سیستمهای بهینه و سریعتر با استفاده از چیپهای تولید خودشان صحبت میکنند.
شرکت هواوی در ماه آوریل از سیستم رایانش CloudMatrix 384 رونمایی کرد، سیستمی که با اتصال ۳۸۴ پردازنده Ascend 910C ساخته شده است. برخی از تحلیلگران میگویند این سیستم قدرتمندتر از رک پرچمدار شرکت انویدیا است که ۷۲ چیپ Blackwell در آن جای داده شده است.
با این حال اتصال چیپها را نمیتوان یک اقدام ساده قلمداد کرد. این کار نیازمند شبکههای پایدار در کنار نرمافزار و مهندسی مناسبی است که از ناتوانی شبکه جلوگیری کند.
با این حال شرکت تحقیقاتی SemiAnalysis در رابطه با قیاس پردازنده هواوی با پردازندههای شرکت انویدیا مینویسد: «دسترسی به پنج برابر Ascend بیشتر مشکل توان یک سومی این پردازندهها در مقایسه با Blackwell را برطرف میکند. مشکل مصرف انرژی هم اهمیت دارد اما در چین یک فاکتور محدودکننده محسوب نمیشود.»