وزارت بهداشت توزیع آنلاین دارو را معطل نگه داشت
کمیسیون اصل ۹۰ مقرر کرده تا مجوز شرکتهای توزیع آنلاین دارو صادر شود و اگر دستورالعمل توزیع آنلاین دارو نیاز به بازنگری دارد این بازنگری ظرف ۳ هفته به تایید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برسد و شکل اجرایی به خود گیرد.
کمیسیون اصل ۹۰ تقریبا یک ماه به وزارت بهداشت مهلت داده تا دستورالعمل توزیع آنلاین دارو را اجرایی کند اما این چندمین بار است که برای اجرایی شدن این دستورالعمل به وزارت بهداشت فرصت داده میشود از همین رو مدیر عامل دکتر ساینا معتقد است سازمان غذا و دارو قصد دارد دست پلتفرمها را از توزیع آنلاین دارو کوتاه و از دایره رقابت حذف کند.
در زمان صدور دستورالعمل توزیع آنلاین دارو، ضوابط حمل دارو صادر نشد و به همین دلیل توزیع آنلاین دارو به مرحله اجرا نرسید. اکنون بعد از گذشت یک سال از صدور دستورالعمل دارو، کمیسیون اصل ۹۰ اعلام کرده است تا یک ماه آینده توزیع آنلاین دارو اجرایی میشود. این در حالی است که سازمان غذا و دارو با پیگیری آخرین مصوبهای که در جریان است قصد دارد سامانه این سازمان را به عنوان سامانه مرجع معرفی کند.
در این مصوبه کمیسیون اصل ۹۰، مقرر شده است مجوز شرکتهای متقاضی توزیع آنلاین دارو صادر و اجرایی شود
مهدی خدادادی مدیرعامل دکتر ساینا و رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال نصر در گفتگو با پیوست گفت: «در رابطه با توزیع آنلاین دارو بیشتر از یک دستورالعمل وجود دارد. این دستورالعمل در ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ابلاغ شد و بر اساس آن دستورالعمل سازمان غذا و دارو باید ضوابط حمل را ابلاغ کند و بر اساس ضوابط حمل دوره پایلوت آن ابلاغ شود. چیزی که روی آن چالش داریم ضوابط حمل است که سازمان غذا و دارو آن را ابلاغ نمیکند و گاهی اوقات به حاشیه می رود. به عنوان مثال سازمان غذا و دارو به جای ابلاغ ضوابط اشاره شده، آییننامهای منتشر میکند که وارد حاکمیت شرکتها میشود و میگوید شرکتها سهامدار خارجی نداشته باشند.»
اما طبق آن چیزی که کمیسیون اصل ۹۰ اعلام کرده است، محوریت جلسه صدور مجوز برای شرکتهای متقاضی توزیع آنلاین دارو، طرح دارویار، عملکرد سامانه TTAC و نحوه اجرای دستورالعمل توزیع آنلاین دارو بود.
در مصوبه کمیسیون اصل ۹۰ مقرر شده است مدیر پروژه تیتَک تعیین شود
محمد موحد نایب رئیس اول کمیسیون اصل ۹۰ با اشاره به تلاشهای انجام شده برای سرعت بخشیدن در روند اجرای طرح توزیع آنلاین دارو گفت: «مقرر شده است طرح توزیع دارو از طریق پلتفرمهای اینترنتی ظرف یک ماه آینده عملیاتی شود و وزارت بهداشت مجوز شرکتهای متقاضی را صادر کند.در صورت نیاز به بازنگری دستورالعمل فعلی، وزارت بهداشت و وزارت ارتباطات موظفند ظرف سه هفته نسخه اصلاحی را نهایی و ابلاغ کنند. در راستای شفافسازی بیشتر، مقرر شد اطلاعات حسابهای دانشگاهها در بازه زمانی ۱۰ روزه بین وزارت بهداشت و بانک مرکزی تبادل شود و گزارش نهایی در اختیار کمیسیون قرار گیرد. سلامت مردم جای آزمون و خطا نیست و وزارت بهداشت باید با کنترل دقیق سامانهها، مانع از بروز هرگونه فساد احتمالی شود.»
او به اهمیت سامانه TTAC در رصد و ردیابی زنجیره تأمین دارو اشاره کرد و گفت: «تشکیل ستاد هماهنگی اجرای سامانه تیتک ظرف مدت یک ماه از جمله مصوبات مهم این نشست بود. این سامانه ابزار مؤثری برای شفافیت، جلوگیری از تخلف و ارتقاء سطح نظارتها در زنجیره دارویی کشور محسوب میشود.»
مدیرعامل دکتر ساینا بعد از جلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره توزیع آنلاین دارو، مشکل اصلی را در سازمان غذا و دارو دانست و گفت: «بخشی از اقدامات حقوقی و قضایی توسط سازمان غذا و دارو متوقف شده است و ایجاد محدودیت برای داروخانهها و همکاری با پلتفرمها به صورت کاملا غیرعلنی وجود دارد. در شرایط امروز با مانعتراشی برای بزرگشدن بازار بزرگ دارو و دارورسانی آنلاین مواجه هستیم که این مانع تراشیها جلوی گسترش بازار را گرفته است.»
او ادامه داد: «در انجمن جامعه داروسازان و داروخانهها محدودیتهای نانوشته صنفی باعث شده است بازار دارو بزرگ نشود و این بزرگترین مشکل برای ما است. امیدواریم توسعه بازار به زودی با ابلاغ ضوابط دستورالعمل تصویب شده حل شود.اخیرا نیز سازمان غذا و دارو دوم فروردین سال جاری به وزیر بهداشت نامهای ارسال کرد که موضوع را وارد فضای دیگری کرد.»
طبق گفته او: «این سازمان یک سامانه مرجع خلق کرد که به گفته رئیس انجمن داروسازان تدوین ضوابط اعلامی جدید توسط انجمن داروسازان انجام شده است و هدف آن، تنها قطع کردن دست پلتفرمها از توزیع آنلاین دارو و محدود کردن آنها به یک پیک است. آن چیزی که سازمان غذا و دارو در مصوبه آخر با انجمن داروسازان پیگیری می کند این است که سازمان غذا و دارو به واسطه این سامانه مرجع قصد دارد پلتفرمها را از دایره رقابت حذف کند. چالش ما خلق سامانه جدید و ورود سازمان غذا و دارو به تعاملات مالی از جمله درگاههای پرداخت است. ما تاکید داریم ضوابط حمل توسط سازمان غذا و دارو زودتر اعلام شود.»
خدادادی گفت: «در کمیسیون اصل ۹۰ نیز گفته شده است قرار است با نظر ذینفعان و اصلاح ضوابط، ابلاغیه جدید ظرف یک ماه اجرایی شود. امیدواریم این موضوع همراه با یک تصمیمگیری جدید و رفع دغدغههایی که وجود دارد در یک ضوابط جدید باشد. با ابلاغ دستورالعمل و ضوابط با رفع نواقص مربوطه، در این مقطع مشکلات را حل میکند. فکر نمیکنم اگر بر اساس دستورالعمل و ضوابط، نوشته شود، مشکل دیگری وجود داشته باشد. در طول مسیر به روزآوری دستورالعمل ها و آیین نامه های نوشته شده مد نظر خواهد بود. بعد از این مرحله، وارد دوره پایلوت و ولید کردن پلتفرمهایی که در دوره پایلوت باید جلو بیایند میشوند تا در سطح ملی فراگیر شوند.»
نصرالله پژمانفر درباره توزیع آنلاین دارو اعلام کرد در این جلسه وزیر بهداشت و نمایندگان بانک مرکزی، دیوان محاسبات و وزارتخانههای اقتصاد، صمت و ارتباطات و مدیرعامل سازمان بیمه سلامت، دبیر ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی ریاست جمهوری حضور داشتند.
طبق اظهارات پژمانفر در این جلسه مقرر شد تا بانک مرکزی امکان دسترسی لحظهای به تمامی حسابهای دستگاههای اجرایی در تمامی بانکها را برای خزانه داری کل کشور فراهم کند.