هوش مصنوعی

May 3, 2025
15:34 شنبه، 13ام اردیبهشتماه 1404
کد خبر: 191911

بنیان‌گذار اینستاگرام درباره چت‌بات‌های هوش مصنوعی هشدار داد

منبع: ایسنا

بنیان‌گذار اینستاگرام هشدار داد که چت‌بات‌های هوش مصنوعی بیشتر از کارآمد بودن سعی دارند تا با ترغیب کاربران به پرسیدن سؤالات بیشتر، آنها را درگیر خود کنند.

«کوین سیستروم»(Kevin Systrom) یکی از بنیان‌گذاران اینستاگرام باور دارد که چت‌بات‌های ارائه‌شده توسط شرکت‌های هوش مصنوعی بیش از اندازه تلاش می‌کنند تا با پرسیدن سؤالات پی‌درپی به جای ارائه اطلاعات سودمند، تعامل با کاربران را افزایش دهند.

به نقل از تک کرانچ، سیستروم معتقد است این تاکتیک‌ها نمایان‌گر نیرویی هستند که به ما آسیب می‌رساند و آنها را با تاکتیک‌هایی مقایسه کرد که شرکت‌های ارائه‌دهنده رسانه‌های اجتماعی برای گسترش سلطه خود استفاده می‌کنند. او در گردهمایی سالانه استارت‌آپ‌ها گفت: می‌توانید ببینید که برخی از این شرکت‌ها در تلاش برای افزایش مشارکت، در همان مسیری افتاده‌اند که همه شرکت‌های مصرف‌کننده برای افزایش مشارکت در آن هستند. هر بار که من سؤالی می‌پرسم، چت‌بات در پایان سؤال کوچک دیگری می‌پرسد تا ببیند آیا می‌تواند مرا به پرسیدن یک سؤال دیگر وادارد یا خیر.

این نظرات در حالی مطرح شده‌اند که از «چت‌جی‌پی‌تی»(ChatGPT) شرکت «اوپن‌ای‌آی»(OpenAI) به دلیل رفتار بسیار چاپلوسانه با کاربران به جای دادن پاسخ مستقیم به پرسش‌های آنها انتقاد می‌شود. اوپن‌ای‌آی به خاطر این مشکل عذرخواهی کرده و بازخوردهای کوتاه‌مدت کاربران را عامل آن دانسته است.

سیستروم اظهار کرد که تعاملی بودن بیش از اندازه چت‌بات‌ها یک مشکل نیست، بلکه یک ویژگی عمدی است که برای شرکت‌های هوش مصنوعی طراحی شده تا معیارهایی مانند زمان صرف‌شده و کاربران فعال هر روز را به نمایش بگذارند. وی افزود: شرکت‌های هوش مصنوعی باید به جای تغییر معیارها به ساده‌ترین شکل ممکن، بر ارائه پاسخ‌های با کیفیت بالا تمرکز کنند.

سیستروم در اظهارات خود از هیچ شرکت هوش مصنوعی خاصی نام نبرد و به درخواست تک کرانچ مبنی بر اظهار نظر پاسخ نداد.

در واکنش به این صحبت‌ها، اوپن‌ای‌آی به مشخصات کاربری خود اشاره کرد که نشان می‌دهند مدل هوش مصنوعی آن اغلب همه اطلاعات لازم را برای ارائه یک پاسخ خوب ندارد و ممکن است توضیح یا جزئیات بیشتری را بخواهد. این در حالی است که هوش مصنوعی باید تلاش کند تا درخواست را برآورده کند و به کاربر بگوید که می‌تواند درباره اطلاعات خاصی سودمندتر باشد؛ مگر این که پرسش‌ها خیلی مبهم یا پاسخ دادن به آنها دشوار باشد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.