هوش مصنوعی

May 7, 2025
16:06 چهارشنبه، 17ام اردیبهشتماه 1404
کد خبر: 192259

موفقیت چت‌بات‌ها در متقاعدسازی انسان‌ها

منبع: زومیت

دانشمندان دانشگاه زوریخ با استفاده پنهانی از چت‌بات‌های هوش مصنوعی در ردیت، موفق شدند کاربران را تا ۶ برابر بیشتر از انسان‌ها متقاعد کنند.
گروهی از محققان از دانشگاه زوریخ بدون اطلاع کاربران، ارتشی از چت‌بات‌های هوش مصنوعی را در انجمنی از وب‌سایت ردیت به نام r/changemyview به کار گرفتند تا بررسی کنند آیا این فناوری توانایی تأثیرگذاری بر تغییر دیدگاه افراد را دارد یا خیر. نتایج اولیه نشان می‌دهد که این چت‌بات‌ها در متقاعدسازی کاربران، بین ۳ تا ۶ برابر موفق‌تر از انسان‌ها بوده‌اند.

در انجمن پرطرفدار r/changemyview در وب‌سایت Reddit حدود ۴ میلیون کاربر برای بحث درباره موضوعات بحث‌برانگیز گرد هم می‌آیند. در آزمایش محققان، بیش از ۱۷۰۰ نظر توسط چت‌بات‌ها در این انجمن ثبت شد. چت‌بات‌ها با هویت‌های مختلفی ظاهر شدند؛ از جمله فردی که قربانی تعرض بود اما آسیب‌دیدگی‌اش را کم‌اهمیت جلوه می‌داد، مشاور خشونت خانگی که زنان تحت حمایت والدین را آسیب‌پذیرتر معرفی می‌کرد و فردی سیاه‌پوست که مخالف جنبش «جان سیاه‌پوستان مهم است» بود. همچنین چت‌باتی دیگر با بررسی حساب‌های کاربری افراد، پاسخ‌هایی سفارشی برای افزایش اثربخشی تولید می‌کرد.

به‌ گزارش لایوساینس، محققان پس از اجرای آزمایش، آن را به مدیران انجمن اطلاع دادند و پیش‌نویس نتایج را با آن‌ها به اشتراک گذاشتند. مدیران در بیانیه‌ای اعلام کردند که این اقدام را نادرست می‌دانند و اینکه «تاکنون کسی این کار را نکرده» توجیه مناسبی برای اجرای چنین آزمایشی نیست.

نتایج پیش‌نویس تحقیق که با استفاده از قابلیتی در سایت (برای اعطای جایزه به نظراتی که باعث تغییر دیدگاه کاربران می‌شوند) میزان موفقیت چت‌بات‌ها را اندازه‌گیری کرده، نشان می‌دهد پاسخ‌های تولیدشده توسط هوش مصنوعی بین ۳ تا ۶ برابر متقاعدکننده‌تر از نظرات کاربران انسانی بوده‌اند. نویسندگان مطالعه که برخلاف عرف علمی، نامی از خود در پیش‌نویس منتشر نکرده‌اند، همچنین اشاره کرده‌اند که در طول آزمایش، هیچ‌یک از کاربران به این شک نکرده‌اند که ممکن است نظرات توسط هوش مصنوعی تولید شده باشد.

همزمان، بن لی، مدیر ارشد حقوقی ردیت، در واکنش به این اتفاق اعلام کرد که این پلتفرم قصد دارد علیه دانشگاه زوریخ اقدام قانونی کند. وی این اقدام را در تضاد با اصول اخلاقی، هنجارهای حقوق کاربران و قوانین ردیت دانست.

هیچ کاربری به ساختگی بودن کامنت‌ها شک نکرد

در واکنش به اعتراضات، دانشگاه زوریخ اعلام کرد نتایج پژوهش منتشر نخواهد شد و در آینده کمیته اخلاق این دانشگاه بازبینی سخت‌گیرانه‌تری بر چنین مطالعاتی خواهد داشت. از جمله، هماهنگی با جوامع آنلاین پیش از انجام هرگونه آزمایش.

ماجرای اخیر ردیت در کنار گزارش‌هایی از پشت سر گذاشتن مدل GPT-4.5 از آزمون تورینگ (با موفقیت در فریب ۷۳ درصد از شرکت‌کنندگان) نشان می‌دهد چت‌بات‌ها تا چه اندازه در نفوذ به فضای بحث آنلاین مؤثر بوده‌اند. این موضوع همچنین به «نظریه اینترنت مرده» که معتقد است در آینده محتوای اینترنت عمدتاً توسط چت‌بات‌ها تولید خواهد شد، دامن می‌زند، البته این ایده فعلاً فقط در حد تئوری توطئه باقی مانده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.