پایین نگه داشتن تعرفه اپراتورها؛ دخالت غیراقتصادی در یک بازار رقابتی
یک عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران، گفت: «اپراتورها در سالهای اخیر هر آنچه در توان داشتند برای کاهش هزینه انجام دادهاند، اما وقتی قیمت سرویسها به زور پایین نگه داشته شود، دیگر فضای مانوری باقی نمیماند. این یک دخالت غیراقتصادی در یک بازار رقابتی است که نتیجهاش فقط آسیب به زیرساخت ملی خواهد بود».
مهرداد میراسماعیلی، عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران در گفتوگو با خبرنگار سیتنا پیرامون بحث افزایش تعرفه اینترنت اپراتورهای همراه، گفت: کاهش درآمد اپراتورها در سالهای اخیر باعث شده تا سرمایهگذاری در نسلهای جدید ارتباطی مانند 5G و فیبرنوری متوقف شود یا به تعویق بیفتد. ما شاهدیم که حتی هزینههای جاری اپراتورها نیز به سختی تأمین میشود، چه رسد به توسعه.
وی ادامه داد: نتیجه مستقیم این روند، افت کیفیت اینترنت، نارضایتی کاربران و در نهایت شکاف عمیق دیجیتال بین ایران و جهان است. از طرفی، نیروهای متخصص نیز با حقوق ناچیز یا مهاجرت میکنند یا جذب صنایع دیگر میشوند.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر اپراتورها در سالهای اخیر هر آنچه در توان داشتند برای کاهش هزینه انجام دادهاند، اما وقتی قیمت سرویسها به زور پایین نگه داشته شود، دیگر فضای مانوری باقی نمیماند. این یک دخالت غیراقتصادی در یک بازار رقابتی است که نتیجهاش فقط آسیب به زیرساخت ملی خواهد بود.
میراسماعیلی ادامه داد: قیمت اینترنت باید بهتدریج و بدون هیاهو، بر اساس شاخصهای جهانی و هزینه تمامشده داخلی، تعدیل شود. این کار باید با جرأت و حمایت وزارت ارتباطات انجام شود. تعرفه اینترنت موبایل باید حداقل دو برابر اینترنت ثابت باشد تا مدل اقتصادی برای اپراتورها پایدار بماند.
عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران تاکید کرد: توسعه اینترنت، اساس اقتصاد دیجیتال آینده ایران است. اگر امروز از این صنعت حمایت نکنیم، فردا باید هزینه گزافی برای احیای آن پرداخت کنیم؛ دقیقاً مانند آنچه در صنعت برق اتفاق افتاد.
میراسماعیلی گفت: ادامه این وضعیت مساوی است با ورود به دوران افول صنعت مخابرات. بازار سرمایه این صنعت از رتبه اول بورس به رتبه ۳۲ سقوط کرده است، ارزش سهام شرکت مخابرات ایران به عنوان بزرگترین اپراتور این حوزه از ارزش حدود ۲۰ درصد کل بازار به کمتر از ۱ درصد ارزش کل بازار بورس رسیده است. اگر مسیر اصلاح تعرفه و مدل اقتصادی آغاز نشود، باید منتظر خروج کامل سرمایهگذاران، کاهش شدید کیفیت خدمات و از دست رفتن ظرفیتهای توسعهای کشور باشیم.
وی در پایان گفت: به عنوان عضو سندیکای صنعت مخابرات و مدیرعامل یک شرکت فعال در این حوزه، از مسئولان بهویژه وزیر محترم ارتباطات و ریاست محترم جمهوری تقاضا دارم که شجاعانه از این صنعت حمایت کنند. صنعت مخابرات، ستون فقرات اقتصاد دیجیتال است. اگر امروز تصمیم درست گرفته نشود، فردا بسیار دیر خواهد بود.