لبه تکنولوژی

July 8, 2025
14:02 سه شنبه، 17ام تیرماه 1404
کد خبر: 196782

کوچک‌ترین چاپگر سه‌بعدی نوری جهان ساخته شد

منبع: دیجیاتو

این چاپگر سه‌بعدی بسیار کوچک تنها از یک تراشه میلی‌متری برای تولید اشیاء جامد استفاده می‌کند و هیچ قطعه متحرکی در آن وجود ندارد.

یک دانشجوی دکتری در مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) موفق به ساخت چاپگر سه‌بعدی فوق‌پیشرفته‌ای شده که با استفاده از نور و تنها یک تراشه فوتونیکی، می‌تواند اشیاء سه‌بعدی را در عرض چند ثانیه تولید کند.

پروژه مذکور به رهبری پروفسور «یلنا نوتاروس» و با همکاری «سبریا کورتزتی»، دانشجوی دکتری در گروه پژوهشی فوتونیک و الکترونیک MIT انجام شده است. در این طرح، آنها با ترکیب فوتونیک سیلیکونی و فوتوشیمی موفق شدند تا نخستین چاپگر سه‌بعدی مبتنی‌بر تراشه را توسعه دهند. دستگاهی که تنها از یک تراشه میلی‌متری برای تولید اشیاء جامد استفاده می‌کند و هیچ قطعه متحرکی در آن وجود ندارد.

نحوه تولید اجسام با چاپگر سه‌بعدی نوری
عملکرد این چاپگر به گونه‌ای است که پرتو نور مرئی قابل تنظیمی را به درون مخزنی از رزین حساس به نور می‌تاباند و بدون نیاز به حرکت مکانیکی، شکل نهایی را درون رزین ایجاد می‌کند. نسخه آزمایشی این سیستم نیز موفق به چاپ سه‌بعدی واقعی شده است.

نوآوری دانشمندان MIT، گام مهمی در مسیر توسعه چاپگرهای سه‌بعدی قابل حمل، کم‌هزینه و با سرعت بالا محسوب می‌شود. به باور محققان MIT، امکان ساخت اشیاء سه‌بعدی تنها با استفاده از یک تراشه فوتونیکی، تحولی بنیادین در حوزه تولید دیجیتال خواهد بود و می‌تواند کاربردهای گسترده‌ای در حوزه‌های پزشکی، مهندسی، نظامی و مصرف‌کننده داشته باشد.

تاکنون فناوری‌های چاپ سه‌بعدی متداول، به سامانه‌های مکانیکی پیچیده‌ای برای ساخت لایه‌به‌لایه اجسام نیاز داشته‌اند؛ اما فناوری جدید MIT با حذف کامل اجزای متحرک، محدودیت‌های موجود در سرعت، دقت و ابعاد چاپگر را به‌طور چشمگیری کاهش داده است.

درنهایت، این فناوری نویدبخش آینده‌ای است که در آن کاربران بتوانند تنها با یک ابزار کوچک، اشیاء مورد نیاز خود را در لحظه و به‌صورت سفارشی تولید کنند. این پیشرفت، نه‌تنها مرزهای فناوری‌های نوری را گسترش می‌دهد، بلکه مسیر تازه‌ای برای تحول در صنایع تولیدی مدرن فراهم می‌کند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.