هوش مصنوعی

July 8, 2025
16:16 سه شنبه، 17ام تیرماه 1404
کد خبر: 196824

آلفابت برای کارآزمایی انسانی اولین داروهای تولیدشده با هوش مصنوعی آماده می‌شود

منبع: دیجیاتو

آزمایشگاه ایزومورفیک آلفابت اعلام کرد در آستانه اولین آزمایش‌های بالینی انسانی برای داروهایی است که کاملاً توسط هوش مصنوعی طراحی شده‌اند.

«آزمایشگاه ایزومورفیک» (Isomorphic Labs)، بازوی کشف داروی شرکت آلفابت (گوگل)، اعلام کرد که در آستانه آغاز اولین آزمایش‌های بالینی انسانی برای داروهایی است که توسط هوش مصنوعی طراحی شده‌اند. این شرکت که از دل پروژه «آلفافولد» دیپ‌مایند متولد شده، قصد دارد با ترکیب هوش مصنوعی پیشرفته و متخصصان داروسازی، فرایند پرهزینه و پرریسک ساخت دارو را متحول کند.

«کالین مرداک» (Colin Murdoch)، رئیس آزمایشگاه ایزومورفیک و مدیر ارشد کسب‌وکار در گوگل دیپ‌مایند، در مصاحبه‌ای با فورچون از یک نقطه عطف بزرگ برای این شرکت خبر داد. او گفت: «نقطه عطف بزرگ بعدی، شروع آزمایش‌های بالینی و استفاده از این [داروها] در انسان‌هاست. ما اکنون درحال استخدام نیرو هستیم و بسیار به این مرحله نزدیک شده‌ایم.»

اولین آزمایش انسانی آزمایشگاه هوش مصنوعی آلفابت
داستان ایزومورفیک لبز در سال ۲۰۲۱ و پس از موفقیت شگفت‌انگیز آلفافولد (AlphaFold)، سیستم هوش مصنوعی دیپ‌مایند، آغاز شد. آلفافولد با توانایی بی‌نظیر خود در پیش‌بینی دقیق ساختار سه‌بعدی پروتئین‌ها، یکی از بزرگ‌ترین معماهای زیست‌شناسی را حل کرد.

نسخه‌های بعدی این فناوری توانستند نحوه تعامل پروتئین‌ها با سایر مولکول‌ها مانند DNA و داروها را نیز مدل‌سازی کنند. این جهش علمی، الهام‌بخش تأسیس ایزومورفیک لبز با هدف استفاده از هوش مصنوعی برای طراحی داروهای جدید با سرعت بالاتر، ارزان‌تر و با شانس موفقیت بسیار بیشتر بود. نکته جالب اینکه نوبل شیمی ۲۰۲۴ نیز به هم‌بنیان‌گذار دیپ‌مایند برای طراحی این فناوری اعطا شد.

کالین مرداک چشم‌انداز نهایی را اینگونه توصیف می‌کند: «امیدواریم روزی بتوانیم بگوییم، خب، اینجا یک بیماری داریم، سپس یک دکمه را فشار دهیم و طرح دارویی برای مقابله با آن بیماری بیرون بیاید.»

ایزومورفیک لبز که در آوریل ۲۰۲۵ موفق به جذب سرمایه ۶۰۰ میلیون دلاری شد، یک استراتژی دوگانه را دنبال می‌کند: استراتژی اول همکاری با غول‌های داروسازی است؛ این شرکت قراردادهای همکاری بزرگی را با شرکت‌های داروسازی مطرحی مانند نوارتیس (Novartis) و ایلای لی‌لی (Eli Lilly) امضا کرده تا به آنها در پیشبرد برنامه‌های دارویی موجودشان کمک کند.

استراتژی دوم نیز توسعه داروهای داخلی است. این آزمایشگاه برنامه‌های طراحی داروی داخلی خود را نیز در حوزه‌هایی مانند انکولوژی (سرطان‌شناسی) و ایمونولوژی پیش می‌برد و قصد دارد پس از موفقیت در مراحل اولیه، مجوز استفاده از آنها را به شرکت‌های دیگر واگذار کند.

درحال‌حاضر، فرایند کشف و عرضه یک داروی جدید، میلیون‌ها دلار هزینه و سال‌ها زمان می‌برد و شانس موفقیت آن پس از ورود به فاز آزمایش‌های بالینی، فقط حدود ۱۰ درصد است. ایزومورفیک لبز معتقد است که با قدرت هوش مصنوعی می‌تواند این مسئله را حل کند. هدف آنها رسیدن به نقطه‌ای است که بتوانند با اطمینان نزدیک به ۱۰۰ درصد داروهایی را طراحی کنند که در آزمایش‌های انسانی مؤثر واقع شوند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.