پیام‌رسان

تلفن همراه

July 11, 2025
15:21 جمعه، 20ام تیرماه 1404
کد خبر: 197022

ارزیابی پایداری پیام‌رسان‌های بومی در جنگ

منبع: مهر

یک کارشناس فضای مجازی گفت:جنگ اخیر یک نوع بوته امتحانی برای کاربری پیامرسان‌های داخلی بود خوشبختانه در شرایط جنگ پایداری پیام رسان های داخلی مثبت ارزیابی می شود.

مهدی صرامی کارشناس فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص عملکرد پیام رسان های داخلی وشبکه ملی اطلاعات در ایام جنگ ۱۲ روزه در ایران و با اشاره به سیاست‌های کلان کشور در زمینه شبکه ملی اطلاعات گفت: در سند اصلی و اولیه شبکه ملی اطلاعات، تأکید شده که وابستگی به اینترنت بین‌الملل باید به حداقل ضروری کاهش یابد و نسبت پهنای باند مصرفی داخلی به خارجی افزایش یابد. این مسئله از منظر الزامات پدافند غیرعامل نیز مورد توجه بوده است و خوشبختانه طی سال‌های اخیر، اقدامات خوبی در راستای اجرای این سیاست‌ها انجام شده که منجر به رشد و استقبال گسترده‌تر کاربران از پیام‌رسان‌های داخلی شده است و این رشد مخاطب ایجاب می‌کند که منابع فنی از جمله ظرفیت‌های ذخیره‌سازی نیز متناسب با آن افزایش یابد که در این زمینه نیز تدابیری اتخاذ شده است.

وی با اشاره به تحولات اخیر و نقش پیام‌رسان‌های داخلی در شرایط بحرانی افزود: تحولات اخیر در واقع آزمونی جدی برای ارزیابی عملکرد این پیام‌رسان‌ها بود. خوشبختانه ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که پایداری پیام‌رسان‌های داخلی در این شرایط مثبت و قابل قبول بوده است. به‌ویژه پیام‌رسان “ایتا” که توانست در زمان اوج مراجعه کاربران، مرجع خبری و اطلاع‌رسانی شود و عملکردی فراتر از انتظار از خود نشان دهد.

صرامی همچنین درباره برخی اختلالات احتمالی تصریح کرد: در برخی ساعات پیک، کاربرانی که برای اولین بار قصد ثبت‌نام داشتند، با اختلال در دریافت پیامک فعال‌سازی مواجه شدند، اما کاربران قبلی که از قبل عضو بودند، بدون مشکل خاصی به استفاده خود ادامه دادند. این در حالی است که هم‌زمان، اختلالات جدی در پهنای باند اینترنت بین‌الملل گزارش می‌شد، اما این مشکلات تأثیر قابل توجهی بر عملکرد پیام‌رسان‌های داخلی نداشت.

وی یکی از مزایای مهم این پیام‌رسان‌ها را ذخیره‌سازی اطلاعات در داخل کشور دانست و گفت: ذخیره‌سازی داخلی موجب افزایش سرعت، کاهش هزینه تبادل داده، بهبود کیفیت سرویس‌دهی و ارتقای امنیت می‌شود. این‌ها مزایایی هستند که در شرایط خاص اخیر به‌خوبی دیده شدند.

این کارشناس فضای مجازی با تاکید بر لزوم حمایت بیشتر از این خدمات گفت: لازم است منابع زیرساختی بیشتری از جمله سرورها و ذخیره‌سازها با حمایت نهادهای حاکمیتی و به‌ویژه دولت در اختیار پیام‌رسان‌های داخلی قرار گیرد. این امر به آن‌ها کمک خواهد کرد تا بتوانند پاسخگوی بهتر و سریع‌تری به کاربران جدید باشند و در شرایط مشابه آینده، حتی همان میزان اختلالات جزئی نیز کاهش یابد.

ضرورت تقویت موتورهای جستجوی بومی

صرامی همچنین موتور جستجو را یکی از سرویس‌های پایه اینترنتی دانست و گفت: موتورهای جستجو نقشی کلیدی در هدایت کاربران به دیگر سرویس‌های اینترنتی دارند. امروز بیش از همیشه نیاز داریم موتورهای جستجوی داخلی را تقویت کنیم. نیازی به ایجاد موتورهای جدید نیست، بلکه باید موتورهای موجود از نظر فنی و از لحاظ معرفی عمومی به کاربران تقویت شوند.

وی افزود: باید ظرفیت منابع ذخیره‌سازی این موتورهای جستجو افزایش یابد تا بتوانند پاسخگویی سریع‌تری داشته باشند و با تنوع‌بخشی به منابع اطلاعاتی، خدمات موثرتری ارائه دهند.

صرامی با اشاره به مزیت‌های اختصاصی جستجوگرهای داخلی گفت: از آن‌جا که این موتورها داده‌های سایت‌های داخلی را از نزدیک و با سرعت بالا جمع‌آوری می‌کنند، برتری فنی نسبت به موتورهای خارجی دارند که با تأخیر و هزینه بیشتر به این داده‌ها دسترسی پیدا می‌کنند. این مزیت می‌تواند به‌عنوان نقطه قوتی برای رشد بیشتر آن‌ها در فضای اینترنت ملی مطرح باشد.

تبدیل تهدید به فرصت در فضای مجازی

وی افزود: همان‌طور که شهید سلیمانی فرمودند «در دل تهدیدها، فرصت‌هایی وجود دارد که گاهی از خود فرصت‌ها نیز ارزشمندتر هستند»، ما نیز باید با نگاه فرصت‌محور به تهدیدات، زمینه ارتقای زیرساخت‌ها و توسعه خدمات داخلی را فراهم کنیم. در صورت بهره‌گیری درست از این شرایط، حتی می‌توانیم به صادرکننده خدمات اینترنتی در منطقه و جهان تبدیل شویم.

صرامی در پایان گفت: اجرای دقیق و باانگیزه سیاست‌های شبکه ملی اطلاعات که از سال‌ها پیش توسط شورای عالی فضای مجازی تصویب و ابلاغ شده، نیازمند عزم جدی از سوی مسئولان، دستگاه‌های اجرایی و همراهی مردم است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.