فناوری اطلاعات؛ زیربنای توسعه کشور در عصر دیجیتال
فناوری اطلاعات فقط یک حوزه تخصصی محسوب نمیشود بلکه زیرساخت اصلی توسعه در دنیای نوین است و میتوان آن را ابزار و امکانی برای تحول و جهش کشور دانست تا در زمینههای مختلف عقبافتادگیهایی که طی سالها ایجاد شده جبران شود.
۲۲ تیرماه به عنوان «روز ملی فناوری اطلاعات» در تقویم رسمی کشور نامگذاری شده که به پیشنهاد سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفته است.
سازمان نظام صنفی رایانهای کشور علت انتخاب این روز را همزمانی آن با زادروز محمد بن موسی خوارزمی، دانشمند بزرگ ایرانی و پدر علم انفورماتیک (علم کامپیوتر)، اعلام کرده است.
درباره فناوری اطلاعات باید گفت امروزه ما با صنعتی روبهرو هستیم که با سایر صنایع نیز ارتباط دارد و توانمندساز است. در حقیقت این روزها صنعت فناوری اطلاعات در تمامی صنایع دیگر نقش مهمی را بازی میکند و در نتیجه در زندگی همه مردم نقش دارد و دیگر نمی توان آن را حذف کرد.
فناوری اطلاعات این قابلیت را دارد که میان دیگر فناوریهای نوین مانند یک نخ تسبیح، نوعی همگرایی به وجود آورد و در همین راستا باعث ایجاد همافزایی میان آنها شود. براساس همین ویژگی شاید بتوان فناوری اطلاعات را ابزار و امکانی برای تحول و جهش کشور دانست تا در زمینههای مختلف عقبافتادگیهایی که طی سالها ایجاد شده جبران شود.
به اعتقاد مسئولان، فناوری اطلاعات صنعتی است جهانی و بدون مرز که به کشورهای جهان سوم و کمتر توسعهیافته امکان میدهد تمامی موانع و ابزارهای تبعیضآمیز را کنار بزنند و لااقل در دنیای مجازی، فاصله خود را با کشورهای توسعه یافته کم و کمتر کنند.
این یک فرصت تاریخی برای کشور ما محسوب میشود که باید همه توان خود را برای استفاده درست از آن به کار گیریم. اگرچه تلاش بخش خصوصی در این زمینه به تنهایی کافی نیست و لازم است در کنار فعالان اکوسیستم فاوا، دولت و حاکمیت نقش مهم فناوری اطلاعات و ثأیرات آن بر تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی باور داشته باشند.
بنابراین اگر این درک مشترک ایجاد شود و دولت و حاکمیت، خود را با مسیر جهانی فناوری اطلاعات و ظرفیت و چشمانداز بخش خصوصی همراه کنند، میتوان به آینده روشن مبتنی بر دانش و فناوری امیدوار بود و توسعه ایران عزیز در همه عرصهها را حتمی دانست.
به دلیل اهمیت این حوزه سه سال است که به پیشنهاد سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور ۲۲ تیر ماه به این حوزه اختصاص داده شده است. سال گذشته علی حکیم جوادی- رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور تأکید کرد پیشرفتهای فناوری اطلاعات تنها با همکاری و تلاش جمعی ممکن شده است. هر موفقیتی که امروز در این حوزه مشاهده میشود نتیجه تلاش و زحمات بی وقفه پژوهشگران و مهندسان و متخصصان دلسوزی است که با اشتیاق به پیشرفت این حوزه کمک کردند.
مهمترین چالشهای حوزه فناوری اطلاعات
کارشناسان بر این باورند بخش خصوصی در این حوزه به اندازه کافی توسط بخش دولتی به رسمیت شناخته نمیشود و این یک چالش مهم و اساسی است. همچنین چالش نیروی انسانی در عرصه فاوا به دلیل رشد بسیار سریع و پیشرفت لحظه به لحظهای وجود دارد؛ این مسئله نشان میدهد حوزه فناوری اطلاعات به نیروهای متخصص، فعال و به روز نیاز دارد که بتوانند خودشان را در هر زمان با تکنولوژی و اتفاقات جدید که در این حوزه میافتد به روز کنند.
بدون تردید فناوری اطلاعات فقط یک حوزه تخصصی نیست؛ زیرساخت اصلی توسعه در دنیای نوین است. از خدمات شهری و بهداشت گرفته تا آموزش، کسبوکار، ارتباطات و حکمرانی هوشمند، همه و همه به پشتوانه تلاشهای متخصصان این حوزه پیش میرود؛ بنابراین می تواند بستری برای تعامل و همفکری برای ترسیم آینده فناوری اطلاعات در کشوربه شمار برود؛ آیندهای که بدون مشارکت ملی، قابل تحقق نخواهد بود.