اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

July 28, 2025
13:03 دوشنبه، 6ام مردادماه 1404
کد خبر: 198101

توقف بی‌سروصدای فعالیت «کارزار»؛ سکوت معنادار پلتفرم جمع‌آوری امضا و مدیرعاملش

منبع: زومیت

شواهد حاکی از توقف فعالیت پلتفرم کارزار و همچنین، ممنوع شدن فعالیت مدیرعامل این پلتفرم در شبکه‌های اجتماعی است.
آخرین کارزار منتشرشده در پلتفرم مستقل جمع‌آوری امضای «کارزار» به تاریخ ۲۴ تیر ۱۴۰۴ برمی‌گردد. همان روزی که حامد بیدی، مدیرعامل این پلتفرم، در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص موضوع اینترنت و فیلترینگ سخنرانی کرد.

شواهد نشان می‌دهد از همان روز سه‌شنبه (۲۴ تیر ماه) که کارزار «درخواست پیگیری قطعی مکرر و بی‌رویه آنتن و اینترنت در بخش پسکوه، شهرستان سیب و سوران» در این پلتفرم منتشر شده، نه فقط انتشار کارزار جدید بلکه فعالیت مدیرعامل کارزار در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی هم متوقف شده است.

در نتیجه توقف این فعالیت، درخواست ثبت کارزارهای جدید از سوی کاربران هم بی‌نتیجه مانده و روزهاست کارزار جدیدی تایید و منتشر نشده است. سیدعلی پورطباطبائی، خبرنگار روزنامه اعتماد، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرده است که احتمالا فعالیت پلتفرم کارزار متوقف شده است.

میلاد نوری، برنامه‌نویس و کنشگر حق دسترسی آزاد به اینترنت نیز در واکنش به این موضوع نوشته است: «علاوه بر سایت کارزار، شبکه‌های اجتماعی کارزار و خود حامد حدود ۱۲ روز است هیچ فعالیتی نکرده‌اند؛ برخلاف فعالیت همیشگی و پیوسته. ظاهرا ممنوع‌الفعالیت شدند.»

روز سه‌شنبه (۲۴ تیر)‌، حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار در همایش «اینترنت، آینده و ایران» که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور اعضای این وزارتخانه،‌ فعالان صنفی و عضو مرکز ملی فضای مجازی برگزار می‌شد، حضور پیدا کرد.

حامد بیدی در این همایش با انتقاد از وضعیت اینترنت، فیلترینگ را با عنوان «خیانت ملی» توصیف کرد و به امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی، که در این نشست حضور داشت، گفت:

حضور آقای سیاح غنیمت بود چون به‌وضوح دیدیم رویکرد چیست. آب زمین ما را قطع کردند، سم روی زمین ما ریختند، با تبر به جان درختان ما افتادند و در حال تبر زدن به درختان ما می‌گویند بیایید توافق کنیم. بیاید با افرادی که درخت‌هایشان در خطر است صحبت کنیم و ببینیم کدام درخت‌ها در خطر هستند.
– حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار

امیر سیاح نیز در واکنش به بیدی گفت: «فرض کنید شیر را باز کردند و آب آنقدر زیاد بود که اضافه آمد. ما باید همزمان با قطع شدن اینترنت به بسته شدن درگاه‌های پرداخت توسط بانک مرکزی، دستور قطع همکاری بیمارستان‌ها با پلتفرم‌های اقتصاد دیجیتال توسط بانک مرکزی و موضوعاتی از این قبیل هم انتقاد کنیم و به تناسب برای آن‌ها کارزار بگذاریم. راه مطالبه و حل مشکلات گفت‌وگو و تفاهم است.»

بسته شدن کارزارهای مختلف سابقه طولانی دارد اما هیچ‌گاه خود پلتفرم مسدود نشده بود

بیدی پیش از این هم از مسدود شدن کارزارهای مختلف با دستور نهادهای بالادستی خبر داده بود اما تا به‌حال هیچ‌گاه خود پلتفرم کارزار به‌طور کامل مسدود نشده بود. در یکی از آخرین موارد از این دست، مدیرعامل کارزار اعلام کرد کارزارهای درخواست استیضاح رئیس‌جمهور به‌ دستور شورای عالی امنیت ملی مسدود شده است.

توییت حامد بیدی درباره بسته شدن کارزار استیضاح رئیس جمهور توسط شورای عالی امنیت ملی

اعضای کارزار کجا هستند؟
تعدادی از کاربران در واکنش به سکوت مدیرعامل پلتفرم کارزار در شبکه‌های اجتماعی و خاموشی خود پلتفرم از احتمال بازداشت حامد بیدی نوشتند. پیگیری‌های زومیت اما نشان می‌دهد که حامد بیدی بازداشت نشده است. با این حال دلیل فعالیت نکردن کارزار به‌طور مسقیم و رسمی اعلام نشده است. پورطباطبائی، خبرنگار اعتماد در پست خود نوشته است: «از مسئولان سایت کارزار درباره منتشر نشدن کارزار جدید توضیح خواستم، گفتند مشکل فنی داریم.»

تعدادی از کاربران این اتفاقات را با مطرح شدن لایحه مقابله با انتشار اخبار جعلی مرتبط دانسته و نسبت به آن ابراز نگرانی کردند. در این لایحه که برخی از آن به‌عنوان «صیانت دوم» یاد می‌کنند، مجازات نشر محتوای نادرست نسبت به قبل افزایش پیدا کرده است.

بر اساس این لایحه، اگر منتشرکننده خبر سلبریتی یا فرد مشهوری باشد، مجازات او می‌تواند تا ۱۵ سال حبس هم افزایش یابد. در تمام این لایحه جریمه مالی هم پیش‌بینی شده است.

علاوه‌ بر این، در این لایحه آورده شده که هرگاه کاربر یا مدیر سکو یا درگاه نشر عالما و عامدا نسبت به نشر محتوای خلاف واقع در فضای مجازی اقدام کند علاوه بر الزام به جبران خسارت و نشر اصلاحیه یا تکذیبیه یا پاسخ ذی‌نفعان حسب مورد متناسب با نوع محتوای خلاف واقع و میزان اثرگذاری آن به حبس درجه ۶ با جزای نقدی درجه چهار و محرومیت از فعالیت با اشتغال در امور مرتبط با نشر محتوا به مدت سه ماه تا دو سال محکوم می‌شود.

البته این لایحه پیش از محدودیت اعمال‌شده بر پلتفرم کارزار و مدیرعامل آن مطرح شده و هنوز هم به تصویب مجلس نرسیده و بنابراین نباید حامد بیدی مشمول چنین مجازاتی شود. گفتنی است که رسانه‌ها به‌تازگی از برگزاری نشستی با حضور وزیر دادگستری و جمعی از حقوقدانان، دانشگاهیان و فعالان رسانه‌ای و سیاسی نوشته‌اند که قرار است در آن دیدگاه‌های مختلف مربوط به لایحه انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی بحث شود. بنابراین، این امکان وجود دارد که این لایحه اصلاح یا کنار گذاشته شود.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.