رییس سابق رگولاتوری: اگر اینترنت فیبر نوری توسعه نیابد، استارلینک تمام نیاز کاربران را تأمین میکند
صادق عباسی شاهکوه با اشاره به نبود محتوای پرمصرف در ایران گفت: «چیزی شبیه نتفلیکس نداریم که کاربران را به سمت فیبر نوری ترغیب کند.»
رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و مشاور پروژه ملی فیبر نوری، نسبت به عقبماندگی کشور در توسعه شبکه اینترنت ثابت و پیامدهای آن هشدار داده است. او تأکید میکند که ادامه این وضعیت میتواند زمینه را برای مهاجرت کاربران به اینترنت ماهوارهای استارلینک فراهم کند؛ پدیدهای که تبعات آن تنها اقتصادی نیست، بلکه بهشدت حاکمیتی است.
صادق عباسی شاهکوه در گفتگویی که با نشریه تخصصی بانا داشته، درباره وضعیت شبکه ثابت در کشور به صراحت میگوید:
در صورتی که شبکه ثابت توسعه نیابد، احتمال اینکه در آینده تمامی نیاز کاربران از اینترنت ماهوارهای استارلینک تأمین شود وجود دارد؛ که تبعات جدی حاکمیتی و اقتصادی برای کشور به دنبال دارد.
– صادق عباسی شاهکوه، رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی
شاهکوه معتقد است توسعه فیبر نوری نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت راهبردی است. او توضیح میدهد که به دلیل عقبماندگی در اینترنت ثابت، بار اصلی شبکه بر دوش اینترنت همراه افتاده و این فشار مضاعف، بدون زیرساخت قوی در شبکه ثابت، در نهایت کل ساختار ارتباطی کشور را با مشکل مواجه میکند:
«ما در اینترنت ثابت بسیار عقب هستیم و از منظر شاخصهای کیفی در دنیا وضعیت مناسبی نداریم… این عقبماندگی در شبکه ثابت منجر به افزایش فشار بر شبکه سیار شده است. درصورتی که سرمایهگذاری مناسبی در شبکه موبایل انجام نگیرد، در نهایت کل شبکه از دست خواهد رفت.»
او در ادامه میافزاید که توسعه نسل پنجم (5G) نیز بدون توسعه فیبر نوری ممکن نیست: «5G بدون توسعه فیبر، توسعهپذیر نیست. لذا میتوان گفت فیبر، سنگ زیرین توسعه بخش ارتباطات کشور است.»
اما شاهکوه تهدید استارلینک را نهفقط از منظر فنی، بلکه از منظر سیاسی و اقتصادی بررسی میکند. او هشدار میدهد که اگر کاربران بهدلیل کیفیت پایین خدمات داخلی یا تأخیر در توسعه به سمت سرویسهای خارجی جذب شوند، کنترل بر جریان دادهها، سیاستگذاری و حاکمیت ملی در فضای دیجیتال نیز به خطر خواهد افتاد.
چیزی شبیه به نتفلیکس نیاز داریم تا کاربر به سمت فیبر نوری کشیده شود
شاهکوه همچنین به نکتهای دیگر اشاره میکند که با تهدید استارلینک گره خورده است: نبود تقاضای جدی برای فیبر در حال حاضر. او معتقد است در کنار توسعه زیرساخت، باید به رشد محتوای بومی و جذاب توجه کرد؛ محتوایی که مصرف دیتا را بالا ببرد و کاربران را به سمت استفاده از فیبر سوق دهد:
در حال حاضر محتوایی که بتواند کاربر را به سمت شبکه فیبر ترغیب کند در کشور نداریم. مهمترین محتوایی که میتواند منجر به ترغیب کاربر برای استفاده از فیبر نوری شود، محتواهای ویدئویی است. این محتواها بهصورت طبیعی حجم دیتای بالایی دارند. چیزی شبیه نتفلیکس که بهصورت دائمی به اینترنت پرمصرف نیاز دارد.
– صادق عباسی شاهکوه، رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی
او تأکید میکند که تجربه توسعه شبکه 4G در کشور نشان داده که همراه با توسعه زیرساخت، ابزارها و اپلیکیشنها هم شکل میگیرند، اما بدون حمایت، محتوا و تقاضا، هیچ فناوریای بهتنهایی فراگیر نمیشود.
در نهایت، شاهکوه با اتکا به تجربه مدیریتی و حضورش در طراحی پروژه فیبر، پیشنهاد میدهد تمرکز وزارت ارتباطات از صرفاً کشیدن فیبر، به برقراری واقعی اتصال منتقل شود. چراکه تا زمانی که کاربران نخواهند، اپراتورها هم نخواهند توانست این پروژه را به نتیجه برسانند:
«مشکل اصلی اکنون بازار تقاضاست. حتی اگر همه موانع اپراتورها حل شود، اگر برای شبکه تقاضا وجود نداشته باشد، اپراتورها انگیزهای برای توسعه نخواهند داشت.»