باندپهن

خبر اول

فیبرنوری

July 28, 2025
13:08 دوشنبه، 6ام مردادماه 1404
کد خبر: 198107

رییس سابق رگولاتوری: اگر اینترنت فیبر نوری توسعه نیابد، استارلینک تمام نیاز کاربران را تأمین می‌کند

منبع: زومیت

صادق عباسی شاهکوه با اشاره به نبود محتوای پرمصرف در ایران گفت: «چیزی شبیه نتفلیکس نداریم که کاربران را به سمت فیبر نوری ترغیب کند.»
رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و مشاور پروژه ملی فیبر نوری، نسبت به عقب‌ماندگی کشور در توسعه شبکه اینترنت ثابت و پیامدهای آن هشدار داده است. او تأکید می‌کند که ادامه این وضعیت می‌تواند زمینه را برای مهاجرت کاربران به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک فراهم کند؛ پدیده‌ای که تبعات آن تنها اقتصادی نیست، بلکه به‌شدت حاکمیتی است.

صادق عباسی شاهکوه در گفتگویی که با نشریه تخصصی بانا داشته، درباره وضعیت شبکه ثابت در کشور به صراحت می‌گوید:

در صورتی که شبکه ثابت توسعه نیابد، احتمال اینکه در آینده تمامی نیاز کاربران از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک تأمین شود وجود دارد؛ که تبعات جدی حاکمیتی و اقتصادی برای کشور به دنبال دارد.
– صادق عباسی شاهکوه، رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

شاهکوه معتقد است توسعه فیبر نوری نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت راهبردی است. او توضیح می‌دهد که به دلیل عقب‌ماندگی در اینترنت ثابت، بار اصلی شبکه بر دوش اینترنت همراه افتاده و این فشار مضاعف، بدون زیرساخت قوی در شبکه ثابت، در نهایت کل ساختار ارتباطی کشور را با مشکل مواجه می‌کند:

«ما در اینترنت ثابت بسیار عقب هستیم و از منظر شاخص‌های کیفی در دنیا وضعیت مناسبی نداریم… این عقب‌ماندگی در شبکه ثابت منجر به افزایش فشار بر شبکه سیار شده است. درصورتی که سرمایه‌گذاری مناسبی در شبکه موبایل انجام نگیرد، در نهایت کل شبکه از دست خواهد رفت.»

او در ادامه می‌افزاید که توسعه نسل پنجم (5G) نیز بدون توسعه فیبر نوری ممکن نیست: «5G بدون توسعه فیبر، توسعه‌پذیر نیست. لذا می‌توان گفت فیبر، سنگ زیرین توسعه بخش ارتباطات کشور است.»

اما شاهکوه تهدید استارلینک را نه‌فقط از منظر فنی، بلکه از منظر سیاسی و اقتصادی بررسی می‌کند. او هشدار می‌دهد که اگر کاربران به‌دلیل کیفیت پایین خدمات داخلی یا تأخیر در توسعه به سمت سرویس‌های خارجی جذب شوند، کنترل بر جریان داده‌ها، سیاست‌گذاری و حاکمیت ملی در فضای دیجیتال نیز به خطر خواهد افتاد.

چیزی شبیه به نتفلیکس نیاز داریم تا کاربر به سمت فیبر نوری کشیده شود
شاهکوه همچنین به نکته‌ای دیگر اشاره می‌کند که با تهدید استارلینک گره خورده است: نبود تقاضای جدی برای فیبر در حال حاضر. او معتقد است در کنار توسعه زیرساخت، باید به رشد محتوای بومی و جذاب توجه کرد؛ محتوایی که مصرف دیتا را بالا ببرد و کاربران را به سمت استفاده از فیبر سوق دهد:

در حال حاضر محتوایی که بتواند کاربر را به سمت شبکه فیبر ترغیب کند در کشور نداریم. مهم‌ترین محتوایی که می‌تواند منجر به ترغیب کاربر برای استفاده از فیبر نوری شود، محتواهای ویدئویی است. این محتواها به‌صورت طبیعی حجم دیتای بالایی دارند. چیزی شبیه نتفلیکس که به‌صورت دائمی به اینترنت پرمصرف نیاز دارد.
– صادق عباسی شاهکوه، رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

او تأکید می‌کند که تجربه توسعه شبکه 4G در کشور نشان داده که همراه با توسعه زیرساخت، ابزارها و اپلیکیشن‌ها هم شکل می‌گیرند، اما بدون حمایت، محتوا و تقاضا، هیچ فناوری‌ای به‌تنهایی فراگیر نمی‌شود.

در نهایت، شاهکوه با اتکا به تجربه مدیریتی و حضورش در طراحی پروژه فیبر، پیشنهاد می‌دهد تمرکز وزارت ارتباطات از صرفاً کشیدن فیبر، به برقراری واقعی اتصال منتقل شود. چراکه تا زمانی که کاربران نخواهند، اپراتورها هم نخواهند توانست این پروژه را به نتیجه برسانند:

«مشکل اصلی اکنون بازار تقاضاست. حتی اگر همه موانع اپراتورها حل شود، اگر برای شبکه تقاضا وجود نداشته باشد، اپراتورها انگیزه‌ای برای توسعه نخواهند داشت.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.