هوش مصنوعی

September 7, 2025
11:03 یکشنبه، 16ام شهریورماه 1404
کد خبر: 201061

شکایت جدید از اپل به دلیل نقض حق نشر

منبع: ایسنا

شرکت اپل به دلیل استفاده ادعایی از کتاب‌های دارای حق نشر برای آموزش هوش مصنوعی خود، آن هم بدون اجازه صاحبان آثار، با شکایت مواجه شده است.

دو نویسنده علیه اپل شکایتی را مطرح کرده‌اند و این شرکت را به نقض حق نشر خود در استفاده از کتاب‌هایشان برای آموزش مدل هوش مصنوعی خود بدون رضایت آنها متهم کرده‌اند.

به نقل از انگجت، این شاکیان، گریدی هندریکس(Grady Hendrix) و جنیفر رابرسون(Jennifer Roberson) ادعا کردند که اپل از مجموعه‌ای از کتاب‌های دارای حق نشر(کپی‌رایت) که شامل آثار آنها نیز می‌شود، برای آموزش هوش مصنوعی خود استفاده کرده است.

آنها در شکایت خود گفتند که اپل‌بات(Applebot)، اسکنر این شرکت، می‌تواند بدون مجوز به کتابخانه‌های متشکل از کتاب‌های دارای حق نشر دسترسی پیدا کند. این شکایت در حال حاضر به دلیل تعداد زیاد کتاب‌ها و نویسندگانی که در این کتابخانه‌ها یافت می‌شوند، در دست پیگیری است.

شاکیان اصلی این شکایت، گریدی هندریکس و جنیفر رابرسون هستند که هر دو چندین کتاب به نام خود دارند. آنها می‌گویند که شرکت اپل که یکی از بزرگترین شرکت‌های جهان است، تلاشی برای پرداخت پول به آنها نکرده است.

آنها در پرونده خود نوشتند که اپل آثار دارای حق نشر شاکیان را کپی کرده است تا مدل‌های هوش مصنوعی خود را آموزش دهد که خروجی‌های آنها با همان آثار رقابت می‌کند و بازار را برای آنها تضعیف می‌کند. آثاری که بدون آنها، اطلاعات اپل ارزش تجاری بسیار کمتری خواهد داشت. این رفتار، شاکیان را از کنترل بر کارشان محروم کرده، ارزش اقتصادی کار آنها را تضعیف کرده و اپل را در موقعیتی قرار داده است که از طریق روش‌های غیرقانونی به موفقیت تجاری عظیمی دست یابد.

این تنها یکی از دعاوی متعددی است که علیه شرکت‌های توسعه‌دهنده فناوری‌های هوش مصنوعی مولد ثبت شده است. شرکت اوپن‌ای‌آی(OpenAI) نیز با چندین شکایت، از جمله دعاوی نیویورک تایمز و قدیمی‌ترین اتاق خبر غیرانتفاعی در ایالات متحده (آسوشیتد پرس) روبروست.

همچنین شرکت آنتروپیک(Anthropic)، شرکت هوش مصنوعی پشت توسعه چت‌بات کلاد(Claude)، اخیراً موافقت کرده است که ۱.۵ میلیارد دلار برای حل و فصل یک شکایت سرقت دسته جمعی که توسط نویسندگان مطرح شده بود، بپردازد. مشابه با پرونده جدید اپل، آن نویسندگان نیز این شرکت را به استفاده دزدکی از کتابخانه‌های آنلاین برای آموزش فناوری هوش مصنوعی خود متهم کرده‌ند که طبق گزارش‌ها، ۵۰۰ هزار نویسنده درگیر در این پرونده برای هر اثر خود ۳۰۰۰ دلار از آنتروپیک دریافت خواهند کرد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.