اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

January 28, 2026
16:25 چهارشنبه، 8ام بهمنماه 1404
کد خبر: 211248

هاشمی: بی نیازی به اینترنت بین الملل یک شوخی تلخ است

منبع: ایرنا

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: موضع وزارت ارتباطات و دولت این است که دسترسی آزاد به خدمات بین‌المللی برای همه ایجاد شود.

سید ستار هاشمی روز چهارشنبه در حاشیه هیات دولت در جمع خبرنگاران افزود: بحث ارتباطات امروز در همه شئونات نقش ویژه ای ایفا می کند.

وی ادامه داد: با توجه به شرایطی که در کشور پیش آمد و در روز هیجدهم دی ماه، اتفاقی که افتاد این بود که با صلاحدید مراجع امنیتی عملا ناچار به قطع اینترنت شدیم و این اتفاق در کشور رقم خورد.

وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: از فردای همان روز وزارت ارتباطات مجدانه برقرار مجدد ارتباطات را پیگیری کرد، زیرا امروز موضوع ارتباطات در تمام شئونات زندگی نقش ویژه ای ایفا می کند.

هاشمی گفت: به سه معاون خود ماموریت ویژه دادم تا این موضوع با جدیت دنبال شود طبیعتا مصالح کشور هم مدنظر قرارگرفت و تلاش شد که در یک گفت و گو و مفاهمه ای این زمان به حداقل ممکن برسد تا بتوانیم اینترنت را برقرار کنیم.

وی ادامه داد: ما نسبت به شرایط امنیتی حاکم در کشور بیگانه نبوده و نیستیم ولی با یک نگاه همه جانبه نگرانه همه موضوع ها را دنبال می کنیم.

وزیر ارتباطات با بیان اینکه مباحث مختلفی در مجموعه های تصمیم گیر وجود داشت و نقطه نظرها و حرف های متفاوتی در این خصوص بیان شد، ادامه داد: در تعامل نزدیک با کسب و کارها بودیم، برای اینکه حرف این عزیزان هم شنیده شود.

هاشمی اضافه‌کرد: دو جلسه با آنها برگزار و نکاتی درخصوص مباحث اقتصادی، اقتصاد دیجیتال و آسیب هایی که در این زمینه متوجه کل کشور شده مطرح کردیم. همچنین بحث اشتغال که خود یک بحث امنیتی است دنبال شد.

وی خاطرنشان کرد: در نهایت با جمع بندی انجام شده، وزارت ارتباطات از روز گذشته عادی شدن روند ارتباطات را آغاز کرد و امیدواریم که در آینده نزدیک ارتباطات به صورت کامل برگردد.

وزیر ارتباطات درباره میزان خسارت های وارده نیز گفت: یک برآورد اولیه انجام شده از سوی معاونت راهبردی نشان داد روزانه بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان خسارت به هسته اقتصاد دیجیتال وارد شد.

وی اظهار داشت:‌ در بحث کلان این ماجرا که لایه دو و سه اقتصاد دیجیتال است و با احتساب آثار جانبی، خسارت‌ها روزانه پنج همت برآورد شد، هرچند وزرای اقتصادی معتقدند که آثار آن به مراتب بیشتر بوده است.

تصمیم گیری ها راهبردی و سیاست های کلان کشور است

هاشمی افزود: بحثی مطرح می شود مبنی بر اینکه چرا هنگامی که قطع می شود و چرا بعد بلافاصله امکان وصل شدن وجود ندارد؟

وی ادامه داد: به لحاظ فنی اساساً در واقع تفاوتی نمی کند چون عزیزانی که متولی هستند تنظیماتی را که تغییر می‌دهند می توانند به همان شرایط قبلی برگردانند. لذا این موضوع را از کسی که درگیر بحث های فنی و کارهای از این جنس هست نمی شود پذیرفت.

وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: نوعا تصمیم گیری ها راهبردی و بر اساس سیاست های کلان کشور است.

بی نیازی به اینترنت بین الملل یک شوخی تلخ است

هاشمی گفت: اینکه بعضاً عنوان می‌شود باید به سمتی برویم که نیازی به اینترنت بین الملل نداشته باشیم، این مباحث کلاً منتفی و شوخی تلخی است.

وی ادامه داد: زیست بوم کشورمان بخشی از زیست بوم بزرگ بین المللی است و ادامه حیات آن بدون زیست بوم بین الملل ممکن نیست.

وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: به طور مثال پرداختن به هوش مصنوعی بدون تعاملات بین‌المللی به یک شوخی تلخ شبیه است، زیرا ما باید جریان دانشی و داده‌ای با کل جهان داشته باشیم.

هاشمی افزود: فضای مجازی، فضای واقعی زندگی مردم است و تلاش ما و همکاران ما در این مدت این بوده که این مسیرو به شرایط عادی آن بازگردانیم.

وی گفت: برآوردهای ما نشان می‌دهد آستانه تاب آوری و تحمل در کلان اقتصاد دیجیتال کشور ۲۰ روز است.

وزیر ارتباطات ادامه داد: برآورد می‌شود ۱۰ میلیون نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم متاثر از فضای مجازی و ارتباطات بین‌الملل در کشورمان هستند که عددی قابل توجه بوده و اشتغال این افراد مهم است.

هاشمی تاکید کرد: در نخستین فرصتی که امکان آن فراهم شود، بلافاصله اقدامات لازم انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: نکته‌ای که وجود دارد این است که طبیعتاً تلاش‌های زیادی برای سکوها و پلتفرم‌های داخلی انجام شده است؛ اما شرایط کشور به‌گونه‌ای بود که مراجع ذی‌صلاح به این جمع‌بندی نرسیدند که ارتباطات به‌طور کامل قطع شود.

وزیرارتباطات گفت: در این میان، صرفاً بحث پلتفرم‌ها مطرح نبود، بلکه پیامک و مکالمه نیز در مقاطعی با محدودیت یا قطعی مواجه شدند. در واقع، شرایط خاصی بر کشور حاکم بود و با توجه به تصمیمی که در عالی‌ترین سطوح اتخاذ شد، این تصمیم حکم قانون را داشت و طبیعتاً همه موظف به تمکین و اجرای آن بودند.

هاشمی افزود: در خصوص خسارات وارد شده و تعهداتی که به مردم داده شده است، این موارد قطعاً باید جبران شود. ما در حال تدارک و جمع‌بندی هستیم تا اگر مردم در این مدت خدماتی را خریداری کرده‌اند اما امکان استفاده از آن را نداشته‌اند، این موضوع جبران شود.

وی اظهار داشت: تلاش ما بر این است که حقی از مردم عزیزمان، حداقل در حوزه خدمات سایبری و ارتباطی، ضایع نشود.

وزیر ارتباطات افزود: موضوع دیگر بحث حملات سایبری است. این حملات از قبل وجود داشته و در این مدت نیز تشدید شدند.

هاشمی ادامه داد: حتی پیش از بحث قطعی‌ها، یکی از بزرگ‌ترین حملات سایبری در سطح جهانی متوجه زیرساخت‌های کشور و یکی از اپراتورها شد. پس از قطع اینترنت بین‌الملل، اینترنت ملی به‌صورت مقطعی و محدود بازگشایی شد.

وی بیان‌داشت: با توجه به پیش‌بینی‌هایی که از قبل انجام داده بودیم، مانورهایی نیز برگزار شده بود تا برای چنین شرایطی آمادگی لازم وجود داشته باشد، چراکه احتمال وقوع چنین اتفاقاتی وجود داشت.

وزیرارتباطات گفت: در خصوص اقدامات مرتبط با سکوهای داخلی، نمی‌توان سکوهای داخلی را مستقل از ارتباطات بین‌المللی در نظر گرفت. از نظر فنی، این موضوع کاملاً روشن است. ممکن است در بازه‌های زمانی کوتاه بتوانند خدماتی ارائه دهند، اما در بلندمدت حتماً با چالش مواجه می‌شوند.

هاشمی افزود: تلاش شد که تاب‌آوری سیستم‌ها برای چند روز حفظ شود، اما متأسفانه با طولانی شدن زمان، این موضوع با مشکلات جدی‌تری مواجه شد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.