در مدت عمر ماهواره بیش از 200 میلیون دلار در کشور صرفهجویی ارزی خواهد شد
ماهواره زهره پس از 3 مرحله آزمایش اولیه مشروط نهایی آماده پرتاب شده و ایران میتواند تا یک سال بعد از امضای قرارداد ماهواره دوم را با همان مشخصات و با قیمتی کمتر از 74 درصد قیمت ماهواره اول سفارش دهد.
به گزارش ایلنا، تکنولوژی ارتباطات ماهوارهای امروزه سهم بسیار عمدهای را در ایجاد شبکههای ارتباطی بینالملل و داخل کشور به ویژه ارتباطات روستایی و دور افتاده دارا بوده و با ایجاد امکانات ارتباطی قوی و مطمئن و سریع، یکی از موثرترین سیستمهای مخابراتی جهان شناخته شده است.
گفتنی است؛ شرکت مخابرات ایران با هدف ارایه خدمت ارتباطی به نقاط محروم، ایجاد امکان پوشش کامل تلویزیونی کشور و حضور به موقع در حوادث غیر مترقبه از سال 1365 و از طریق اجاره ماهواره به این امر مهم پرداخته و موقعیتهای 26، 34 و 47 درجه شرقی را در اتحادیه بینالمللی مخابرات تحت عنوان شبکههای زهره 1 و 2 و 3 و به نام کشور ایران در سال 1365 به ثبت رسانده است.
شایان ذکر است؛ شورای عالی امنیت ملی در سال 1375 با تصویب مصوبهای دولت را موظف نمود که سه نقطه مداری رزرو شده را حفظ و در یکی از سه نقطه مداری که دارای اولویت و امتیاز بیشتری است یک ماهواره مستقل ملی را مستقر نماید.
طبق این گزارش، از شروع دولت خاتمی، مشخصات فنی لازم این پروژه تهیه و مورد ملاحظه کمیته سه جانبهای متشکل از نمایندگان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و فرایند خرید با روشهای مناقصه و مذاکره آغاز شد.
گفتنی است؛ با توجه به پیچیدگی موضوع، محدودیت سازندگان مشمولیت تحریم در تکنولوژی ماهواره و اولین تجربه کشور فرایند انتخاب پیمانکار با فراز و نشیبهای زیادی روبرو و در نهایت در بهمن ماه سال 1383 قرار داد و ضمائم آن میان سازمان فضایی روسیه و شرکت آویا اکسپورت از طرف روسیه و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت ارتباطات زیر ساخت از طرف ایران به امضا رسید.
شایان ذکر است؛ ماهواره زهره دارای 12 ترانسپوندر که در باند فرکانسی ثبت شده KU یعنی 11/14 گیگاهرتز، عمل ارسال و دریافت را انجام داده و قابلیت ارسال و دریافت کلیه سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال در زمینههای تلفنی، تصویر و دیتا را دارا است.
این گزارش حاکی است؛ ماهواره زهره دارای پوشش داخلی و قابلیت پوشش خارجی از ایران در صورت کسب مجوز سازمان بینالمللی ITU از طریق هماهنگی شبکههای ماهوارهای مجاور بوده و بخش مخابراتی، کامپیوتر روی ماهواره و سنسور کنترل آن در فرانسه و آلمان ساخته شده و به روسیه حمل خواهد شد.
لازم به ذکر است؛ سکوی حامل ماهواره درکارخانه NPOPM روسیه تحت نظارت مستقیم آژانس فضایی ساخته شده و بخشهای مخابراتی روی آن سوار شده و توسط پرتابگر سایروز روسی پرتاب و در یکی از نقاط مداری ثبت شده کشور ایران قرار خواهد گرفت.
گفتنی است؛ زمان پرتاب ماهواره سی ماه پس از بازگشایی LC قرار داد بوده و طول عمر ماهواره در مدار پازده سال خواهد بود.
این گزارش حاکی است؛ ایستگاههای کنترل و مونیتورینگ ماهواره در دو نقطه متفاوت در خاک ایران نصب و مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
شایان ذکر است؛ امضاء کنندگان قرارداد موظف هستند کلیه مجوزهای داخلی و بینالمللی لازم را برای اجرای به موقع تعهدات خود در قرارداد از دولت و مراجع ذیصلاح و پیمانکاران خارجی اخذ و تا پایان قرارداد معتبر نگاه دارند.
طبق این گزارش؛ ماهواره از لحظه شروع ساخت تا حمل به محل پرتاب و از پرتاب در مدار تا لحظه تحویل دائم به ایران و انتقال مالکیت در مدار مربوطه بیمه تمام خطر بوده و بخش مهم بیمه ماهواره یعنی از لحظه پرتاب، در مدار قرار گرفتن، انجام آزمایشات مداری عبور از یک کسوف (ECLIPS) کامل و تحویل نهایی با نظر ایران و توسط بیمهگرهای بینالمللی بیمه خواهد شد.
شایان ذکر است؛ در طول قرارداد کارشناسان ایرانی در کارخانه سازنده مستقر و بر نحوه طراحی و ساخت و آزمایشات نظارت داشته و آموزشهای لازم را به طور عملی خواهند داشت و مراحل انجام کار را تا حدود بیست مقطع مهم کنترل و تایید کرده تا پرداختهای مرحلهای انجام شود.
این گزارش حاکی است؛ حدود 120 نفر آموزشهای لازم را برای نگهداری و کنترل ماهواره در مدار خواهند دید و ایستگاههای کنترل و هدایت ماهواره و مدیریت بخش فضایی ماهواره در دو نقطه جغرافیایی کشور نصب و راهاندازی شده وتوسط کارشناسان آموزش دیده داخلی اداره خواهد شد و پیمانکار در سال اول پرتاب مسوولیت پشتیبانی فنی را خواهد داشت.
گفتنی است؛ ماهواره ساخته شده در 3 مرحله آزمایش و تحویل داده خواهد شد، مرحله تحویل اولیه در کارخانه پس از ساخت و آزمایش کامل و برآوردن کلیه نیازهای طراحی و عملیاتی بوده و مرحله تحویل مشروط در فضا از نقطه مداری پس از پرتاب و گذراندن آزمایشهای کامل مداری به مدت 3 ماه خواهد بود.
لازم به ذکر است؛ مرحله تحویل نهایی در فضا پس از تحویل مشروط و گذراندن دوره عبور از ECLIPSE و موفق بودن نتایج عمل ماهواره که حدود شش ماه پس از پرتاب است، خواهد بود و در این مدت تمام خطرات ماهواره توسط بیمه پوشش داده می شود.
بنابراین گزارش؛ ایران میتواند تا یکسال بعد از امضای قرارداد ماهواره دوم را با همان مشخصات و با قیمتی کمتر از 74 درصد قیمت ماهواره اول سفارش دهد.
شایان ذکر است؛ با پرتاب و بهرهبرداری از ماهواره زهره ضمن حفظ نقاط مداری ایران که تکلیف شورای امنیت ملی بوده تمام ارتباطات ماهوارهای کشور به ویژه کانال های تلویزیونی از خطر قطع توسط صاحبان ماهوارههای اجارهای مصون مانده و در مدت عمر ماهواره بیش از 200 میلیون دلار صرفه جویی ارزی و کشور ایران به جرگه اپراتورهای ماهوارهای وارد خواهد شد.
طبق این گزارش؛ با توجه به نیاز بسیار بالا به توسعه خدمات ارتباطی از قبیل دیتا، اینترنت و موبایل در مناطق روستایی و دور افتاده ماهواره زهره با پوشش کشوری خود میتواند به سرعت بستر انتقال هر خدمتی را به این مناطق فراهم کرده تا سازمانهای دولتی از محل استقرار خود و بلاواسطه خدمات مورد نیاز روستاییان را در حل ارایه نمایند.
گفتنی است؛ سازمانهای امدادی و حوادث غیرمترقبه و شرکتهای مخابراتی میتوانند با تاسیس شبکههای ماهوارهای اضطراری در موقع لزوم و بدون وابستگی به شبکههای موجود که آسیبپذیر هستند ارتباطات مورد نیاز خود را دایر نمایند.