سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

February 7, 2026
12:25 شنبه، 18ام بهمنماه 1404
کد خبر: 211729

فناوری جدیدی که کامپیوترهای ۱۰۰ هزار کیوبیتی را ممکن می‌کند

منبع: دیجیاتو

تله نوری متاسرفیس راه را برای توسعه کامپیوترهای ۱۰۰ هزار کیوبیتی هموار می‌کند.

فیزیک‌دانان دانشگاه کلمبیا با ترکیب تله‌های نوری و متاسرفیس‌ها یا فراسطوح بیش از ۱۰۰۰ اتم را به‌دام انداختند و نشان دادند این روش توان مقیاس‌پذیری تا صدها هزار اتم را دارد. این دستاورد می‌تواند مسیر ساخت رایانه‌های کوانتومی با بیش از ۱۰۰ هزار کیوبیت را هموار کند و به‌عنوان گامی کلیدی در مقیاس‌پذیری آرایه‌های اتم خنثی شناخته شود.

به گزارش نشریه Scitechdaily، «سباستین ویل»، فیزیک‌دان دانشگاه کلمبیا، می‌گوید: «ما درحال ایجاد زیرساخت حیاتی برای تولید رایانه‌های کوانتومی با بیش از ۱۰۰ هزار کیوبیت هستیم.» او و «نانفانگ یو»، فیزیک‌دان دیگر این دانشگاه، در مقاله‌ای تازه در ژورنال Nature نشان دادند که ترکیب تله نوری متاسرفیس می‌تواند اندازه آرایه‌های اتم خنثی را به‌طور چشمگیر افزایش دهد.

پژوهشگران با تله نوری متاسرفیس راه را برای آرایه‌های ۱۰۰ هزار کیوبیتی هموار کردند
آرایه‌های اتم خنثی به‌عنوان یکی از رویکردهای پیشرو برای ساخت سخت‌افزار کوانتومی مطرح شده‌اند. در این پروژه، پژوهشگران موفق شدند ۱۰۰۰ اتم استرانسیوم را در آرایه‌ای منظم به‌دام بیندازند. تحلیل آن‌ها نشان می‌دهد همین روش درصورت تأمین توان لیزر کافی می‌تواند به سیستم‌هایی با بیش از ۱۰۰ هزار اتم گسترش یابد.

اتم‌ها کیوبیت‌های خود طبیعت هستند. هر نوع اتم، از دید فیزیکی کاملاً یکسان است و این ویژگی نیاز به تنظیم و هم‌زمان‌سازی جداگانه هر کیوبیت را کاهش می‌دهد. این مزیت در مقیاس‌های بزرگ، برتری مهمی نسبت به سامانه‌های ساختگی مبتنی‌بر مدارهای ابررسانا یا نیمه‌رسانا ایجاد می‌کند.

هولمن می‌گوید: «گلوگاه اصلی همیشه یافتن روشی برای کنترل اتم‌ها در مقیاس بزرگ بوده است.» او تأکید کرد که تله نوری متاسرفیس می‌تواند این گلوگاه را برطرف کند.

در این پژوهش، اندازه هر پیکسل کمتر از ۲۰۰ نانومتر بود، درحالی‌که طول‌موج نور تله نوری ۵۲۰ نانومتر گزارش شد. این نسبت باعث شد فراسطح به‌طور مستقیم آرایه تله نوری ایجاد کند. روش‌های مبتنی‌بر مدولاتور نوری فضایی و انحراف‌دهنده آکوستو-اپتیکی به تجهیزات اضافی نیاز دارند که حجیم و گران هستند و اندازه نهایی آرایه را محدود می‌کنند.

یو می‌گوید: «متاسرفیس‌های استفاده‌شده در این کار را می‌توان برهم‌نهی ده‌ها هزار عدسی تخت روی یک صفحه دانست که هرکدام نقطه کانونی متفاوتی دارند. در نتیجه با تابش پرتو لیزر، یک متاسرفیس می‌تواند هم‌زمان ده‌ها هزار نقطه کانونی تولید کند.» این ویژگی، قلب مفهوم تله نوری متاسرفیس به‌شمار می‌آید.

متا سرفیس در مقایسه با یک سکه

متاسرفیس‌های این پژوهش از نیترید سیلیسیم و دی‌اکسید تیتانیوم ساخته شدند. این مواد توان تحمل لیزرهای بسیار پرقدرت با شدت نوری بیش از ۲۰۰۰ وات بر میلی‌مترمربع را دارند. این شدت حدود یک‌میلیون برابر شدت نور خورشید روی سطح زمین گزارش شده است. محققان می‌گویند: «توان تحمل توان بالا در فراسطوح همراه با مقیاس‌پذیری بالای نانوفابریکیشن در اتاق‌های تمیز که امکان تولید ادوات بزرگ‌تر و دقیق‌تر را فراهم می‌کند، سازوکار ما را برای ساخت آرایه‌های تله نوری بسیار بزرگ منحصربه‌فرد کرده است.»

گروه پژوهشی برای نمایش توانمندی سکوی تله نوری متاسرفیس، اتم‌ها را در چندین آرایه دوبعدی بسیار یکنواخت به‌دام انداخت. این الگوها شامل شبکه مربعی با ۱۰۲۴ جایگاه، الگوهای شبه‌بلور و طرح «مجسمه آزادی» با صدها جایگاه و دایره‌ای از اتم‌ها با فاصله کمتر از ۱٫۵ میکرومتر میان هر دو اتم بود. این سطح از کنترل هندسی، انعطاف‌پذیری بالای روش را نشان داد.

پژوهشگران همچنین متاسرفیسی با قطر ۳٫۵ میلی‌متر و بیش از ۱۰۰ میلیون پیکسل ساختند. این متاسرفیس آرایه ۶۰۰ در ۶۰۰ تولید کرد که معادل ۳۶۰ هزار تله نوری است. این عدد به مراتب بیشتر از ظرفیت فناوری‌های متداول به‌حساب می‌آید و نشان می‌دهد تله نوری متاسرفیس می‌تواند مرزهای فعلی را جابه‌جا کند.

گام بعدی این گروه، افزایش تعداد اتم‌های به‌دام‌افتاده خواهد بود که برای انجام آن به لیزری پرتوان‌تر نیاز است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.